Wednesday, 25 December, 2024

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα ήταν η ανθρώπινη ζωή – Χτίστηκε μια χυδαία σπέκουλα

«Για εμάς ήταν απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

αναφορικά με τις πολιτικές εκκένωσης στις πυρκαγιές, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Διευκρίνισε δε ότι οι ευθύνες για τις αστοχίες που υπήρξαν θα αποδοθούν στο βαθμό που αυτές θα προσωποποιηθούν.
«Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της», δήλωσε. «Χτίστηκε μια χυδαία σπέκουλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μερίδα ΜΜΕ αναφορικά με τις πολιτικές εκκένωσης. Είναι χυδαίο όλο αυτό που συνέβη». προσέθεσε.
Για τις αστοχίες, τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ανέφερε ότι η «συγγνώμη» που ζήτησε ήταν αφενός μία προσωπική επιλογή αλλά, αφετέρου, και πολιτική:
«Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός και ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν και αντιδράς. Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγγνώμη μου που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι μία προωθητική ενέργεια, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία στο μέλλον».
«Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με μάνικες»
Για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με μάνικες. Αξιολογεί και επιβλέπει και έχει καταφέρει πολλά τους τελευταίους 25 μήνες. Συντονίζει δε τις αποφάσεις όταν οι αρμοδιότητες της διοίκησης συντίθενται. Θεωρώ ότι είναι μια απαραίτητα δομή, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, υπήρχαν περιπτώσεις όπου απουσίαζε όχι μόνο το επιτελικό αλλά και το ίδιο το κράτος».

«Δώσαμε 51 εκατ. φέτος για πρόληψη πυρκαγιών. Θα δώσουμε πολλά περισσότερα», τόνισε.

«Είναι σαφές ότι πρέπει σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο της δενδροφύτευσης, σύμφωνα με αυτά που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Άρα η μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι μια σωστή απόφαση» τόνισε.

Στο ερώτημα πού είναι τα ενάερια μέσα, η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Το σημαντικό είναι να δούμε αν μπορεί να επιχειρήσει το ενάεριο μέσο. Τα εναέρια μέσα ήταν εκεί, στη Βόρεια Εύβοια, αλλά προσπαθούσαν να βρουν ένα ανοικτό σημείο, ώστε να επιχειρήσουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε για κάθε φωτιά κι ένα εναέριο μέσο».

«Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες»
«Είναι ανυπόστατη η συζήτηση για αλλαγή χρήσης γης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τη συζήτηση που εξελίσσεται και υποστηρίζεται ότι τα δάση κάηκαν, ώστε να χτιστούν στις καμένες εκτάσεις ανεμογεννήτριες. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα, όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες και θα επισπευστούν άμεσα όλες εκείνες οι διοικητικές πράξεις, ώστε να συντμηθούν οι χρόνοι επί των απαραίτητων ενεργειών. «Το Σύνταγμα, στο άρθρο 24 προβλέπει τη δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις στο δάσος. Άρα δεν χρειάζονταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες».

Στήριξη των πυροπαθών
Το πακέτο στήριξης προς τη Βόρεια Εύβοια δεν είναι γενναιόδωρο, αλλά είναι το ενδεδειγμένο ανέφερε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλοντας (βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων και άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος (αντιπλημμυρικά έργα, τεχνητή και φυσική αναδάσωσης).
«Ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο, έναν άνθρωπο που έχει μάθει πολύ καλά να χτίζει μέσα από συντρίμμια, να μας βοηθήσει να ξανασκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας.
Με τον κ. Μπένο, έχω προσωπική άποψη για την ακεραιότητά του και τη δουλειά του. Θα συναντηθώ μαζί του για το μεσοπρόθεσμο αλλά και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάταξης της Βόρειας Εύβοιας. Για παράδειγμα, πώς θα απασχολούνται στο εξής άνθρωποι που είχαν ως βασική απασχόληση το δάσος, όπως οι ρητινοπαραγωγοί».
Προς τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας είπε: «Καταλαβαίνω αυτό που αισθάνονται, την οργή και την απογοήτευση. Δεν είναι μόνοι τους, το κράτος είναι δίπλα τους».
Συλλογική κατάκτηση της κοινωνίας το 112 και η κουλτούρα εκκενώσεων
Παράλληλα, αναρωτήθηκε:
«Μας ασκείται κριτική που αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την προστασία της ανθρώπινη ζωής; Έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση. Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτή την καρέκλα όπως και αυτή την κυβέρνηση. Όμως το 112 θα μείνει εδώ και αυτό είναι μια κατάκτηση».
Για τις αναβαθμίσεις προσώπων που είχαν αποπεμφθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι
Σε ερώτηση αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι αναβάθμισε πρόσωπα που αποπέμφθηκαν από τον κ. Τσίπρα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεστε. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε γίνει υπαρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ακολουθώντας τη φυσική επετηρίδα έγινε αρχηγός. Φαντάζομαι ότι εάν ο κ. Τσίπρας ήξερε κάτι δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου