Wednesday, 25 December, 2024

Δήμος Κυριλίδης: Άρθρο για την κλιματική αλλαγή

Ο Δήμος Κυριλίδης στο παρακάτω άρθρο κάνει αναφορά στην κλιματική αλλαγή των τελευταίων ετών: Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την καθημερινότητα να έχει γίνει αρκετά πιο  απαιτητική. Οι αναρίθμητες βιομηχανίες

και τα εκατομμύρια αυτοκίνητα και χιλιάδες αεροσκάφη, η δημιουργία μεγαλουπόλεων και η συνεπακόλουθη αλλαγή χρήσεων της γης και βέβαια η ανθρώπινη παρεμβατικότητα απασχολούν την διεθνή κοινότητα για τις πιθανές μακροπρόθεσμες  πλανητικές συνέπειες οι οποίες θα επέλθουν.

Ας εξετάσουμε όμως ορισμένες παραφιλολογίες ειδικών και πολιτικών οι οποίοι φαίνεται μάλλον να έχουν πολυπληθή συμφέροντα από την κλιματική αλλαγή. Το θερμοκηπιακό στερεότυπο μάλλον αμφισβητείται την σήμερον ημέρα. Το κλίμα της γης αλλάζει συνέχεια μαζί με την εξέλιξη της ζωής στην πορεία του γεωλογικού χρόνου (χωρίς να είναι απαραίτητη η ανθρώπινη παρέμβαση). Πολλές αλλαγές οφείλονται σε αρκετά φυσικά φαινόμενα, αστρονομικά και βέβαια γήινα  όπως εκρήξεις ηφαιστείων, βλέπουμε αρκετές αλλαγές στην ηλικιακή δραστηριότητα, υπάρχουν μετεωρίτες που επηρεάζουν αρκετά το συνολικό φάσμα του περιβάλλοντος αλλά και η κυκλοφορία των ωκεανών. Στην πορεία της εξέλιξης της ατμόσφαιρας γίνονται πολλές αλλαγές στο θερμοκρασιακό περιβάλλον, έτσι ώστε να συμβάλει στην διατήρηση της ζωής στον πλανήτη αλλά και στην εξέλιξη της. Αν δεν υπήρχε η ατμόσφαιρα θα είχαμε μεγάλες θερμοκρασιακές αλλαγές, υπερβολικά ζεστές ημέρες και παγωμένες νύχτες. Ο ανθρώπινος παράγοντας επηρεάζει άμεσα το περιβάλλον καθώς παρατηρείται αύξηση των συγκεντρώσεων των φυσικών αερίων. Η γη δέχεται κατά μέσο όρο 340 W/m2( πυκνότητα ροής θερμότητας, ένταση ακτινοβολίας)  ενέργεια από τον ήλιο. Από αυτά τα 100W/m2   ανακλώνται και 240W/m2 απορροφούνται από τη γη και την ατμόσφαιρα της, για να διατηρηθεί η ίδια θερμοκρασία πρέπει η θερμότητα που ακτινοβολείται από την γη να είναι επίσης 240 W/m2 μετρούμενη στην κορυφή της ατμόσφαιρας.  Υπερτίθεται στην γενική αύξηση μία ισχυρή μεταβολή λόγω του κλίματος που αλλάζει στην βλάστηση και το ωκεάνιο φυτοπλαγκτόν.

Ας δούμε τις καταγραφές πλανητικής Θερμοκρασίας, οι οποίες υπάρχουν από τον 17ο αιώνα. Οι διεργασίες που γίνονται για να λάβουμε αποτελέσματα εξαρτώνται από τις φυσαλίδες που βρίσκονται παγιδευμένες μέσα στους πάγους και στα χιόνια πολικών περιοχών. Πολλές αλλαγές στην θερμοκρασία οφείλονται στις αργές μεταβολές της τροχιάς της γης. Όπως είχε συμβεί και στην αρχή της αποκατάστασης της γης από την παγετώδη περίοδο που αποδίδεται τώρα στον κύκλο milankovitch. Οι αργές μεταβολές στην τροχιά της γης τροποποιούν τον εποχιακό κύκλο της ηλιακής ακτινοβολίας στην επιφάνεια της γης ούτως η άλλως. Πριν 1 εκατομμύριο χρόνια το κλίμα ήταν θερμότερο από ότι τώρα. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες εμφανίστηκαν στην κρητιδική περίοδο όταν η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας τη γης ήταν 6-8°C πιο πάνω από ότι σήμερα. Όλα αυτά διατυπώνονται από γεωλογικές καταγραφές. Δεδομένα θερμοκρασίας βρίσκουμε από το 1870 έως και σήμερα. Για κάποια χρόνια υπήρξε σταθερότητα στην θερμοκρασία  έως και το 1915, έπειτα ξεκίνησε η αύξηση μέχρι το 1940. Το 1940 μέχρι και το 1970 υπήρχε ελαφρά μείωση και έπειτα πάλι ανοδική τάση . Οι μεταβολές αυτές είναι δύσκολο να πει κάποιος πως οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Το 1993-94 υπήρξε πάλι αύξηση της θερμοκρασίας αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στο MtPinatubo το οποίο εξερράγη  στις Φιλιππίνες το 1991 μετά από 635 χρόνια αδράνειας. Η γη έχει συγκεκριμένη πορεία και αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση όπως είδαμε.

Η Στάθμη της θάλασσας

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε το εξής, ναι υπάρχουν μεταβολές στα ύδατα και στους  πάγους από την θερμοκρασία από την θερμική διαστολή η συστολή δηλαδή στην πυκνότητα του ύδατος. Πρέπει να πούμε όμως κάτι πολύ σημαντικό. Δεδομένου πως είναι απίθανο ότι υπήρξε περισσότερο νερό στη γη εκείνη την περίοδο (την κρητιδική τότε που υπήρξε ανύψωση στην στάθμη της θάλασσας) από ότι σήμερα η πλέον πιθανή εξήγηση για την υψηλότερη στάθμη της θάλασσας είναι λόγω υποθαλάσσιων ηφαιστείων ο όγκος της ωκεάνιας λεκάνης ήταν μικρότερος την περίοδο αυτή και έτσι τα ωκεάνια ύδατα ήταν σε υψηλότερη στάθμη από σήμερα (τότε που δεν υπήρχαν αεροπλάνα και αυτοκίνητα για να κατανοήσουν και οι φανατικοί)

Εάν λιώσουν οι πάγοι δηλαδή αν υποστούν τήξη οι πάγοι στη Γροιλανδία θα ανύψωναν την στάθμη της θάλασσας 5μ. περίπου, εάν έλιωναν όλοι οι πάγοι της γης γύρω στα 60μ. Ακόμη, επειδή έχει ξεκινήσει ο πανικός λόγω των προβλέψεων της αύξησης της θερμοκρασίας από τους ίδιους  που δεν φυτεύουν δέντρα και παρεμβαίνουν στα καιρικά φαινόμενα όπως τεχνητές βροχές, μεταφορά βροχής όπως στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά και αυτοί που δεν τηρούν κανονισμούς αειφόρους ανάπτυξης είναι αυτοί που τους δημιούργησαν και βέβαια και η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων. Να μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές χωρίς βιολογικούς και όπου υπάρχουν ορισμένες φορές τα νερά των βιολογικών δεν ξέρει κανείς που πηγαίνουν. Έρχονται τώρα και μας μιλάνε για κλιματική αλλαγή όλοι αυτοί. Έτσι, ακούγαμε πως μέσα στον επόμενο αιώνα (το ακούμε πολλά έτη τώρα) θα λιώσουν οι πάγοι  της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας  με αντίστοιχη αύξηση του επιπέδου της θάλασσας. Όμως επειδή η τάση κορεσμένων ατμών αυξάνει με την θερμοκρασία ο αέρας θα είναι σε θέση να κρατήσει περισσότερους υδρατμούς στις ψηλότερες θερμοκρασίες, άρα περισσότερο χιόνι θα πέφτει και περισσότερο νερό θα αποθηκεύεται ως χιόνι και πάγος. Συμπερασματικά λοιπόν οι αυξήσεις της θερμοκρασίας θα λειτουργήσουν αντίστροφα θα χαμηλώσουν το επίπεδο της θάλασσας. Από την περίοδο καταγραφής θερμοκρασίας  η αύξηση της θάλασσας  έχει αυξηθεί κατά 1-2 μμ. Τον χρόνο. Επίσης εάν υπάρξει άνοδος, υπάρχει ήδη μία αυξημένη συσσώρευση ρύπων πράγμα που σημαίνει πως η άνοδος της θάλασσας είναι αναπόφευκτη ακόμη και αν σταματήσουν όλες οι εκπομπές ρύπων σήμερα. Εφόσον  όμως γνωρίζουμε αυτά τα στοιχεία η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για αντιπλημμυρικά φράγματα. Βέβαια πασχίζει να γεμίσει ανεμογεννήτριες, ορισμένοι είπαν πως δεν χρειάζεται να φύγουν τα δέντρα για να τις βάλουμε. Στην Ελλάδα απαιτείται λόγω βλάστησης αιολικού δυναμικού αλλά και υψομέτρου. Αυτοί που ανέφεραν πως σε άλλες χώρες υπάρχουν κανονικά τα δάση δεν έχουν το ίδιο κλίμα με εμάς και όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε. 

Εφόσον θέλουμε όμως να σώσουμε τον πλανήτη πρέπει να αναφέρουμε πως οι τοποθεσίες που θέλουν να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες δημιουργούν πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα. Πρέπει να διατηρήσουμε την χλωρίδα, η κύρια λειτουργία ενός δάσους είναι ο φωλεασμός της πανίδας. Άρα τι θα απογίνουν τα πτηνά; Πώς θα διαχειριστούμε την διάμετρο του έλικα; Πολλές έρευνες καταδικάζουν τον τραυματισμό των πτηνών. Ας σκεφτούμε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που λόγω της γεωγραφικής της θέσης φιλοξενεί σπάνια και αποδημητικά είδη.
Να μην ξεχνάμε όμως και την εκλογή Bidenο οποίος αμέσως ενίσχυσε την Κίνα παράγοντας πράσινη πολιτική. Η Κίνα διαθέτει το 98 τοις εκατό σπάνιων γαιών και σχεδόν το 90% νέων τεχνολογιών πράσινης ενέργειας. Η χώρα μας πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο κυματικής ενέργειας λόγω της θάλασσάς της  η αντίστοιχα να βρει τρόπους όπως η Νορβηγική WINDCATCHINGSYSTEMS (WCS) η οποία ανέπτυξε σύστημα ανεμογεννητριών που θα γλιτώσει πολλά χρήματα από τις κατασκευαστικές και θα τοποθετηθούν ανοιχτά σε θάλασσες και με μικρότερα εξαρτήματα. Η ενέργεια που μπορεί να παράγει αυτό το σύστημα με ενωμένες ανεμογεννήτριες μικρού μήκους καλύπτει πάνω από 70.000 σπίτια και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Επομένως, υπάρχουν πολλές ασάφειες στον τρόπο που θέλει η δική μας κυβέρνηση να τις αντικαταστήσει και ελπίζουμε να μην σχετίζονται όλα αυτά με τις πυρκαγιές.   

Δήμος Κυριλίδης, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Πηγές: Αέρια Ρύπανση-Σάκης Τριανταφύλλου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου