Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Χρήση smartphones από τα παιδιά: Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους γονείς

Με την σχολική σεζόν να ξεκινά, αρκετοί γονείς αναρωτιούνται τι κάνουν τα παιδιά τους με τα smartphones που χρησιμοποιούν

Η απάντηση, σύμφωνα με την ESET, εκ των κορυφαίων εταιρειών κυβερνοασφάλειας, είναι: τα πάντα.
Ποιες, όμως, είναι οι τάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς της ESET, για το πώς τα παιδιά σας μπορεί να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να αλληλοεπιδρούν, να επικοινωνούν ή και – δυστυχώς- να δημιουργούν προβλήματα στους συμμαθητές τους.
Καταρχάς, είναι τα social media.Για τα παιδιά, υπάρχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, και μετά υπάρχουν οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές: Instagram (ή αλλιώς «IG»), TikTok και YouTube. Πιθανότατα να έχετε διαπιστώσει ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν τις δύο πρώτες για να μοιράζονται σύντομα βίντεο και άλλο περιεχόμενο πολυμέσων με φίλους, οικογένεια και ακολούθους. Ωστόσο, τόσο το IG όσο και το TikTok έχουν εξελιχθεί και προσφέρουν αμέτρητους τρόπους για να μοιράζονται και να δημιουργούν τα παιδιά σας περιεχόμενο.
Όσον αφορά το YouTube, είναι πιο πιθανό να βρείτε τα παιδιά σας να μοιράζονται με τους φίλους τους βίντεο των αγαπημένων τους αστέρων του YouTube ή να παρακολουθούν και να μιμούνται ένα viral βίντεο.
Παρόλα αυτά, το YouTube επιτρέπει και τη δημοσίευση βίντεο όπως και τη ζωντανή ροή (live streams). Και βεβαίως, η ενότητα με τα σχόλια είναι γνωστή για τις λεκτικές κόντρες και την ανεξέλεγκτη τοξικότητα.
Αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου σχετικά για τις σημερινές κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης:
Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο κινητό, ώστε να μπορούν να βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο και να τα δημοσιεύουν ταυτόχρονα. Τα πάντα είναι μια ιστορία. Έχετε δει ποτέ παιδιά σας να περπατούν στο δρόμο και να χειρονομούν στο smartphone τους; Πιθανότατα εκείνη την ώρα να δημιουργούν “ιστορίες”, “Instagram Reels” ή “TikToks” -σύντομο, αναλώσιμο περιεχόμενο που μοιράζονται με τους ακολούθους τους.
Σε αυτές τις πλατφόρμες τα παιδιά δε δημοσιεύουν περιεχόμενο μόνο. Τις χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν, να δημιουργούν σχέσεις και ακόμη για να κάνουν σχολικό εκφοβισμό. Οι περισσότερες από αυτές τις πλατφόρμες διαθέτουν και δυνατότητες ανταλλαγής μηνυμάτων.
Η ενότητα που περιλαμβάνει τα «σχόλια» των ακολούθων είναι μια… ζούγκλα. Μπορεί να περιλαμβάνει διασκεδαστικά και θετικά σχόλια, σίγουρα. Μπορεί, όμως, να φιλοξενήσει τοξικό και εξευτελιστικό περιεχόμενο εκφοβισμού που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού.
Τα ηλικιακά φίλτρα μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν και όλες αυτές οι πλατφόρμες φιλοξενούν τουλάχιστον κάποιο περιεχόμενο που είναι ακατάλληλο για παιδιά.
Μία δεύτερη τάση είναι τα DM. Αν έχετε ξανακούσει τη φράση «Στείλε μου DM», γνωρίζετε ότι το «DM» είναι η συντομογραφία για το «άμεσο μήνυμα» (Direct Message).

Οι περισσότερες από τις εφαρμογές για κινητά που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να αλληλοεπιδρούν με τους συμμαθητές τους, συμπεριλαμβανομένων των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, διαθέτουν λειτουργία DM.

Ανάλογα με την πλατφόρμα και τις ρυθμίσεις ασφαλείας του λογαριασμού, ορισμένοι χρήστες μπορούν να λάβουν ανεπιθύμητα μηνύματα στα εισερχόμενά τους από αγνώστους.

Να γιατί αυτό αποτελεί πρόβλημα για τα παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο.

Πρώτα απ’ όλα, αν παρακολουθείτε από τη συσκευή σας το δημόσιο προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα του παιδιού, δεν μπορείτε να δείτε τα DM του, γιατί είναι προσωπικά και μπορεί να τα δει μόνο ο συνδεδεμένος χρήστης. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν DM για να επικοινωνούν ιδιωτικά με κάποιο ακόλουθο χωρίς την παραμικρή επίβλεψη.

Δεύτερον, τα DM μπορεί να είναι επικίνδυνα. Για παράδειγμα, το Instagram αναγκάστηκε να θέσει νέα μέτρα για να εμποδίσει τους εφήβους να λαμβάνουν DMs από τυχαία άτομα. Με άλλα λόγια, οι έφηβοι μπορούν να επικοινωνούν με αγνώστους μέσω DM, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς. Αυτό είναι ένα πραγματικό ζήτημα ασφάλειας σε μια πλατφόρμα που οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται μόνο για την ανταλλαγή φωτογραφιών.

Μία τρίτη τάση έχει να κάνει με το Fortnite, το είναι ένα από τα πολλά δημοφιλή παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στα smartphones τους. Μερικά άλλα είναι το Minecraft, το Animal Crossing και το Pokémon Go.

Το πρώτο πράγμα για το οποίο συνήθως ανησυχούν οι γονείς με τα παιχνίδια στο smartphone, είναι ότι τα παιδιά τους περνούν πολύ χρόνο παίζοντας σε αυτά. Δεδομένης της εθιστικής φύσης αυτών των παιχνιδιών, αυτός είναι πράγματι ένας πολύ καλός λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, καθώς τα παιδιά σας επιστρέφουν στο σχολείο, πρέπει να ξέρετε ότι σε αυτά τα παιχνίδια, τα παιδιά δημιουργούν κοινωνικές ομάδες, καθώς πολλά από αυτά είναι ομαδικά.
Επίσης, τα παιχνίδια αυτά έχουν ενσωματωμένη διαδραστικότητα, δηλαδή διαθέτουν μικρόφωνο για συνομιλία μεταξύ των χρηστών, κ.λπ. Κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι περισσότερες εφαρμογές περιλαμβάνουν πλέον και αγορές.
Όσον αφορά το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς, σύμφωνα με την ESET, οι τρόποι με τους οποίους τα παιδιά χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές, τόσο προς το καλύτερο όσο και για το χειρότερο, εξελίσσονται ταχύτερα από ό,τι οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν.
Κάτι που μπορούν να κάνουν οι γονείς, είναι να βασιστούν σε τεχνολογίες ασφάλειας κινητών συσκευών, όπως ο γονικός έλεγχος, για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των παιδιών όταν δεν μπορούν να είναι κοντά τους. Μπορεί να μην γνωρίζετε όλα όσα συμβαίνουν, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για μια ασφαλέστερη σχολική χρονιά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου