Αλλαγή δεδομένων για τις επισκέψεις στον οδοντίατρο φέρνουν τα νέα μέτρα μετά το τελευταίο ΦΕΚ της κυβέρνησης
ενώ τέθηκε σε ισχύ το πρώτο μέτρο που επιβάλλεται και σε εμβολιασμένους.
Συγκεκριμένα οι αλλαγές καθιστούν ακριβότερη την επίσκεψη σε οδοντιατρεία, τόσο για τους ασθενείς όσο και τους συνοδούς τους.
Αυτό γιατί πλέον κατά την είσοδό τους απαιτείται υποχρεωτικά η προσκόμιση αρνητικού rapid test έως 48 ωρών όσον αφορά τους εμβολιασμένους ασθενείς και συνοδούς, ή αρνητικό μοριακό τεστ (pcr) για τους ανεμβολίαστους.
Πιο αναλυτικά: Όσοι εμβολιασμένοι ασθενείς έχουν να κάνουν επεμβατική εξέταση, οφείλουν να προσέλθουν στο ιατρείο με rapid test. Εξαιρούνται οι επισκέψεις για θεραπείες που δεν απαιτείται τροχός (π.χ. εξαγωγή), κατά τις οποίες δεν χρειάζεται τεστ.
Επίσης, ανεξαρτήτως μορφής περιστατικού, οι συνοδοί καλούνται να έχουν κάνει rapid test αν είναι εμβολιασμένοι και μοριακό τεστ αν είναι ανεμβολίαστοι.
Όπως γίνεται κατανοητό, δεδομένου ότι οι επισκέψεις στον οδοντίατρο για ορισμένες θεραπείες ενδέχεται να πραγματοποιούνται αρκετά συχνά-ή ακόμα και εβδομαδιαία για κάποιους ασθενείς, κάτι τέτοιο προκαλεί αναστάτωση, τη στιγμή που οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν συνεχώς μαζί τους αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό.
Παράλληλα, σύγχυση δημιουργείται σχετικά με τους γονείς οι οποίοι συνοδεύουν τα μικρά παιδιά στον οδοντίατρο, καθώς και εκείνοι οφείλουν να προσκομίσουν το σχετικό έγγραφο, ή… να περιμένουν έξω.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει η δυνατότητα όσοι χρειάζεται να επισκεφτούν τον οδοντίατρο να πραγματοποιήσουν rapid test στους δωρεάν ελέγχους που γίνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ.
Τις αλλαγές επιβεβαίωσε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κούγιας.
Όπως είπε, σύμφωνα με τις νέα οδηγίες στην αρχική επίσκεψη, χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάποια εργασία, δεν χρειάζεται τεστ. Όταν όμως διαπιστωθεί ότι ο ασθενής χρειάζεται να κάνει εργασίες για τις οποίες απαιτείται η χρήση ιατρικού εξοπλισμού, όπως είναι ο τροχός που βγάζει νερό και αέρα και επιμολύνεται από τα βιολογικά υγρά, τότε και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό rapid test.
Φέρνοντας ένα παράδειγμα ο κ. Κούγιας διευκρίνισε πως μία εξαγωγή δεν παράγει αερόλυμα ενώ ένα σφράγισμα παράγει.
Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρος θα είναι αυτός ο οποίος θα υποδείξει στον ασθενή αν χρειάζεται ή όχι rapid test.
Τι προβλέπει το ΦΕΚ για τα ιατρεία
Όπως αναφέρει το ΦΕΚ της Κυριακής 12/09 πλέον για επισκέψεις σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης ισχύουν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο covid-19.
-Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με rapid test εντός 48 ωρών πριν την εξέταση.
-Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε rapid test εντός 48 ωρών πριν την είσοδο τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή.
-Οι ανεμβολίαστοι συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε μοριακό τεστ (PCR) εντός 48 ωρών πριν την είσοδο τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή.