Monday, 23 December, 2024

Από τον Οκτώβριο οι πρώτοι εμβολιασμοί στον παιδίατρο – Επιχείρηση «πειθούς»!

Τις συστάσεις για άμεσο εμβολιασμό των παιδιών 12-17 ετών επαναλαμβάνουν με κάθε τόνο οι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνηση

καθώς παρά τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των παιδιών.
Προκειμένου, δε, να ενημερωθούν καλύτερα και να κινητοποιηθούν οι γονείς, η κυβέρνηση αναλαμβάνει δύο ακόμη πρωτοβουλίες: να ενημερώνει αναλυτικά για τον αριθμό των παιδιών που νοσούν από κορωνοϊό, καθώς και να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκαλούν δισταγμό έναντι του εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα, κάθε Τετάρτη θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ αναλυτικά τα στοιχεία για τα παιδιά από 4 έως 17 ετών που νοσούν, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Το τέταρτο κύμα είναι μπροστά μας» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τοποθετώντας την έναρξη του στα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω της μεγάλης διασποράς στα σχολεία.
Μια τάση που άρχισε να παίρνει την ανιούσα πριν από την έναρξη των σχολείων και μετά τις διακοπές, και σημείωσε κατακόρυφη άνοδο με την επιστροφή των παιδιών στα θρανία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στην ηλικιακή αυτή ομάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία που βασίζεται στη δυνατότητα εμβολιασμού, το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας εντός των σχολείων αλλά και στο προαύλιο αλλά και το αυξημένο testing. Παράλληλα με τα παραπάνω, ο εμβολιασμός των εφήβων μπαίνει στα ιατρεία των παιδιάτρων της χώρας από τις αρχές Οκτωβρίου. Αυτή η κίνηση θεωρείται ότι θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των παιδιών και των γονιών τους.
Οι εμβολιασμοί παιδιών αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Οκτωβρίου και από παιδιάτρους, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε από τους δημοσιογράφους, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχουν επιλυθεί τα διαδικαστικά και επιχειρησιακά θέματα για τους εμβολιασμούς παιδιών και από παιδιάτρους, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Πώς θα γίνει η ένταξη των παιδιάτρων στο πρόγραμμα
Όπως είπε, εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση για τους παιδιάτρους έτσι ώστε να απευθυνθούν στις αντίστοιχες ΥΠΕ, που ανήκουν τα ιατρεία τους και να υπογραφούν οι συμβάσεις.
Αυτό που εκκρεμεί, τόνισε, είναι μία νομοθετική διάταξη που θα εισαχθεί θα ψηφιστεί στη Βουλή, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα της αμοιβής.
«Ο πρώτος εμβολιασμός πιστεύω θα γίνει το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου, όπως έχουμε ανακοινώσει», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Εμβόλιο κορωνοϊός: Προ των πυλών στα παιδιά 5-11 ετών;
Η θωράκιση των εφήβων θεωρείται προπομπός και για την επόμενη εμβολιαστική ομάδα που θα κληθούν να θωρακίσουν οι Έλληνες παιδίατροι, την ομάδα των παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων, αφού στις αρχές του επόμενου έτους θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech θα χορηγείται και σε αυτά. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες πως έχει πολύ καλά αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες και πως θα υποβάλει σχετικό αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της στον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) και αμέσως μετά και στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.
Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό των εφήβων στα παιδιατρικά ιατρεία οργανώνονται με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 15,7% των εφήβων ηλικίας 12-14 χρόνων και το 28,7% εκείνων ηλικίας 15-17 χρόνων.
Κεραμέως: Καθήκον να πείσουμε τους γονείς
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στα παιδιά με μια δόση κλεισμένο ραντεβού, το ποσοστό είναι στο 35% για τις ηλικίες 15 με 18 ετών, και στο 17% για τις ηλικίες 12 έως 14 ετών.
«Στα παιδιά μας υπάρχει μια αύξηση στους εμβολιασμούς. Αρκεί; Όχι. Και είναι καθήκον όλων μας, να πείσουμε τους γονείς για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να εμβολιαστούν» τόνισε η κ. Κεραμέως.
Αντίθετα, όπως είπε, τα στοιχεία πολύ καλύτερα για τους εκπαιδευτικούς, καθώς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ξεπερνάει το 82%.
Σκέψη για αλλαγή του 50%+1
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο στα σχολεία αν υπάρξει κρούσμα μέσα σε ένα τμήμα, οι μαθητές που κάθονται κοντά στο παιδί που νοσεί, θα κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά, τα οποία θα καλύπτονται από το κράτος.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Plan b’, αν και εφόσον χρειαστεί θα μειωθεί το όριο του 50% + 1 μαθητής νοσούντες σε ένα τμήμα προκειμένου να κλείσει.
Σήμερα για να σταματήσει να λειτουργεί ένα τμήμα 25 μαθητών θα πρέπει να νοσήσουν 13 εξ αυτών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου