Να κηρυχθούν ένοχοι για πλημμεληματικές πράξεις οι οχτώ κατηγορούμενοι ζήτησε ο εισαγγελέας με την πρότασή του προς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης
όπου δικάζονται για το αιματηρό επεισόδιο με θύμα τον 28χρονο Τόσκο Μποζατζίσκι, του Βούλγαρου οπαδού που έχασε τη ζωή του στις αρχές του περυσινού Γενάρη, όταν ύστερα από επίθεση που δέχθηκε από οπαδούς του ΠΑΟΚ, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρασύρθηκε από Ι.Χ. αυτοκίνητο, με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα.
Συγκεκριμένα κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας, ζήτησε να κηρυχθούν όλοι ένοχοι για πλημμεληματικές πράξεις που επισύρουν ποινές φυλάκισης κι όχι κάθειρξης και στην αγόρευσή του, επισήμανε ότι η υπόθεση αυτή θα έπρεπε να απασχολήσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο κι όχι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αγόρευσή του, ο εισαγγελέας πρότεινε τα ακόλουθα:
Να κηρυχθεί ένοχη η 27χρονη οδηγός του αυτοκινήτου για “ανθρωποκτονία από αμέλεια”, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, από το κακούργημα της “ανθρωποκτονίας με δόλο”, που της αποδίδεται σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, με δεδομένη την παραπάνω μετατροπή δεν υφίσταται η “ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία με δόλο” με την οποία διώκεται ο 49χρονος σύντροφος της 27χρονης, και για τον οποίο ζητεί να κηρυχθεί ένοχος για συμπλοκή και διατάραξη κοινής ειρήνης, να τιμωρηθούν για συμπλοκή και διατάραξη κοινής ειρήνης οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι (25 έως 28 ετών), πλην ενός για συνέργεια στις δύο αυτές πράξεις. Στα πρόσωπά τους, το κατηγορητήριο αποδίδει κατά περίπτωση πράξεις, όπως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη η οποία διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.
“Δεν είχε ανθρωποκτόνο δόλο, τελούσε σε πανικό”
Στην πρότασή του σε ό,τι αφορά την 27χρονη, προφυλακισθείσα για την υπόθεση, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο δόλο κι ότι τελούσε σε πανικό, όταν είδε τους συγκεντρωμένους οπαδούς να επιτίθενται και στο δικό της όχημα. Τόνισε δε ότι προέβη σε δεξί ελιγμό για να αποφύγει το θύμα και σχολιάζοντας το μπρος-πίσω που έκανε περνώντας πάνω από το πόδι του θύματος το απέδωσε σε “μικρό γκελ” του οχήματος, κι όχι σε όπισθεν κίνηση, αφού “κανείς δεν είδε να ανάβουν τα φώτα οπισθοπορείας”.
“Πανικοβλημένη πέρασε πάνω από τον Τόσκο για να αποφύγει το συγκεντρωμένο πλήθος κι όχι να τον σκοτώσει” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως εάν η κατηγορούμενη οδηγός είχε ανθρωποκτόνο δόλο θα περνούσε πάνω από το κεφάλι ή τον κορμό του θύματος. “Συνειδητοποιεί ότι κάτι κακό έχει συμβεί, επιταχύνει και εξαφανίζεται” σημείωσε και ανέφερε πως ακόμη να μην συνέβαινε η παράσυρση θα μπορούσαν να είχαν “αποτελειώσει” τον 28χρονο οι δράστες της επίθεσης.
“Κανείς δεν τον είδε, κανείς δεν τον αναγνώρισε”
Για τον 49χρονο, επίσης προφυλακισμένο, ο εισαγγελέας σημείωσε ότι οι ενέργειές τους παραπέμπουν περισσότερο σε συμμετοχή στο βίαιο επεισόδιο, παρά στην “οργάνωσή” του, όπως του καταλογίζει το παραπεμπτικό βούλευμα. “Κανείς δεν τον είδε, κανείς δεν τον αναγνώρισε” σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι ο κατηγορούμενος είναι ένα “άτομο με ευφυΐα και εμπειρία” και, όπως πιθανολόγησε ο εισαγγελέας της έδρας, φρόντισε να καλύψει τα χαρακτηριστικά του. Σχολιάζοντας δε την κατάθεση Βούλγαρου αυτόπτη μάρτυρα, φίλου του 28χρονου και θύμα της ίδιας επίθεσης, ο οποίος είπε ότι αναγνώρισε στο πρόσωπο του 49χρονου το “βλέμμα του φονιά”, ο εισαγγελέας σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος “ξεχωρίζει ως παρουσία και έχει έντονο βλέμμα το παρατηρούμε από την έδρα […] όχι όμως του φονιά”. Όσον αφορά τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους, ο εισαγγελικός λειτουργός δέχθηκε ότι την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στο σημείο του Μεγάρου Μουσικής συμμετέχοντας στη συμπλοκή, ενώ έφυγαν όλοι μαζί πανικόβλητοι και δεν αναγνωρίστηκαν από κανέναν, αφού πιθανολογείται ότι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.
Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε επόμενη δικάσιμο.