Thursday, 26 December, 2024

Λινού: Δύσκολα θα πετύχουμε μείωση κρουσμάτων – Και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν

Μπορεί να μην ακούστηκαν οι λέξεις «απαγορευτικό» ή «lockdown» από το στόμα του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, το απόγευμα της Τρίτης 2 Νοεμβρίου

ωστόσο για τους ανεμβολίαστους πολίτες, από το ερχόμενο Σάββατο ξεκινά ένας νέος σκληρός μαραθώνιος απαγορευτικών μέτρων, με στόχο να καταφέρουμε να τιθασεύσουμε το νέο πανδημικό απειλητικό κύμα.
Και όπως σχολιάζει σχετικά στο CNN Greece η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, «τα μέτρα είναι πολύ περιοριστικά και δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει ο πληθυσμός».
Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Λινού επισημαίνει ότι δυστυχώς, δεν έχουν ανακοινωθεί μέτρα για τα σχολεία, την ώρα μάλιστα που το 25% των μολύνσεων αφορά σε παιδιά κάτω των 18 ετών, ενώ ποσοστό 40%, αφορά κρούσματα από τη Βόρεια Ελλάδα, όπως τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης.
Σε ερώτηση του CNN Greece, πώς αναμένεται να μεταφραστούν τα 6.730 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, η καθηγήτρια Λινού επισημαίνει ότι εξαρτάται από πού προέρχονται οι μολύνσεις αυτές.
«Προέρχονται από ασυμπτωματικούς, ή από τυχαία τεστ, τα οποία διενεργήθηκαν»;
Και συμπληρώνει, λέγοντας, ότι «εάν τα κρούσματα αυτά προέρχονται από ασυμπτωματικούς τότε, θα δώσουν αρκετές διασωληνώσεις, ενώ εάν προέρχονται από διενέργεια τεστ, τότε τις επόμενες ημέρες, οι νοσηλείες θα είναι λιγότερες».
Σημειώνεται ότι, όπως τόνισε ο κ. Ζαούτης χθες στην ενημέρωση με τον υπουργό Υγείας, τα τεστ την Τρίτη ανήλθαν σε 420.000, αριθμός πραγματικά πολύ αυξημένος.
«Απαιτείται μεγάλη προσοχή, σε κάθε περίπτωση και δύσκολα θα πετύχουμε μείωση των κρουσμάτων, διότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν», υπογραμμίζει εμφατικά η κυρία Λινού.
Τα 6.700 κρούσματα χθες πάντως, οι 434 διασωληνώσεις και οι 59 θάνατοι ταρακούνησαν συθέμελα την κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων για τους ανεμβολίαστους.
Φυσικά ήδη από τη Δευτέρα, με την ανακοίνωση των 5.500 περίπου κρουσμάτων το καμπανάκι είχε χτυπήσει και γι’αυτό το λόγο, επισπεύθηκε τόσο η συνεδρίαση της Ολομέλειας των Εμπειρογνωμόνων, όσο και οι σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά του υπουργού Υγείας.
Η αυξητική τάση που δείχνει για ακόμη μία φορά η πανδημία, δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε για ακόμη μια φορά, ότι θα πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός, ανακοινώνοντας ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, σε πολίτες άνω των 18 ετών.
Προτεραιότητα έχουν οι πολίτες που εμβολιάστηκαν πριν από έξι και πλέον μήνες, επομένως η ανοσία φθίνει, αλλά και όλοι με υποκείμενα νοσήματα.
Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στους χώρους λατρείας, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή μοριακά -PCR τεστ την εβδομάδα, ενώ μόνο με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος 48 ωρών θα μπορούν να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια.
Παράλληλα, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης υπάρχει η σκέψη για αποστολή επιστολών, αλλά και SMS στους ανεμβολίαστους, καθώς και πραγματοποίηση ειδικών σποτ στην τηλεόραση και άλλα Μέσα. Αλλά και οι ποινές διπλασιάζονται, τόνισε εμφατικά ο υπουργός Υγείας χθες, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα. Οι έλεγχοι θα γίνονται με ταυτοπροσωπία, ενώ η ποινή των 5.000 ευρώ σε όσους καταστηματάρχες δεν πειθαρχούν, θα συνοδεύεται και από αναστολή της άδειας για ένα δεκαήμερο.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και σε επιστημονικά δεδομένα, που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο από βαριά νόσηση που θα οδηγήσει σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και σε στοιχεία από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα οποία το 85%-90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και των δεικτών βαριάς νοσηλείας αφορά σε ανεμβολίαστους.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι το ΕΣΥ είναι θωρακισμένο και υπάρχουν σε λειτουργία, 1.300 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ στις επάλξεις βρίσκονται 2.000 γιατροί, 2.000 επικουρικοί και συνολικά 12.000 επικουρικό προσωπικό.Στο τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) σύμφωνα με την οποία, θα εξειδικευθούν όλα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου