Friday, 22 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τέλος του έτους έρχεται στην Ελλάδα το χάπι κατά του ιού – Νωρίτερα τα μονοκλωνικά

«Ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα θα τα έχουμε μέσα σε αυτή την χρονιά, το χάπι της Merck δεν νομίζω ότι θα το έχουμε πριν το τέλος του έτους

Είμαστε σε επαφή, μπορεί να το έχουμε νωρίτερα, πάντως δεν θα το έχουμε σίγουρα για τις επόμενες 3 εβδομάδες» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Νωρίτερα τα μονοκλωνικά. Σε ποιους και πώς θα χορηγούνται
Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν θα έρθουν σε μεγάλες ποσότητες και δεν είναι για όλους, γιατί παγκοσμίως η ποσότητα είναι μικρή, όπως τόνισε η κ. Γκάγκα. «Έχουν διαφορετικό τρόπο παραγωγής και οι παρτίδες είναι σε όλο τον κόσμο μικρές, άρα θα πάνε σε λίγες χιλιάδες. Έχουμε 6000 κρούσματα την ημέρα, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα χρειαστεί να πάρουν μονοκλωνικά που είναι ειδικά επιβαρυμένοι. Η καλύτερη λύση είναι να προσέξουμε και να μην αρρωστήσουμε, να είμαστε εμβολιασμένοι και να τηρούμε τα μέτρα».
Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται στα νοσοκομεία ενδοφλέβια και προφανώς εκεί που χρειάζονται θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία και θα γίνεται κατανομή εκεί που υπάρχει το κρούσμα που πληροί τα κριτήρια για να πάρει την θεραπεία, επεσήμανε η κ. Γκάγκα. «Δεν υπάρχει για την ώρα θέμα συνταγογράφησης των μονοκλωνικών, θα δίνεται από συγκεκριμένες δομές και σε συγκεκριμένα μέρη».

Ανοιχτό το θέμα της διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού
Σε σχέση με την αναμνηστική δόση του εμβολίου, η κ. Γκάγκα, τόνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση και πριν την παρέλευση εξαμήνου.

Πρόσθεσε πάντως, πως αυτοί που προσβάλλονται περισσότερο αν και εμβολιασμένοι, είναι αυτοί που εμβολιάστηκαν από τους πρώτους, στις αρχές του έτους γι’ αυτό είναι σημαντικό να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση. Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το ενδεχόμενο να υπάρξει ημερομηνία λήξης του, η αναπληρώτρια Υπουργός, απάντησε ότι η επιτροπή των ειδικών συζητάει αυτό το θέμα και πιθανότατα θα δοθεί κάποιο όριο. «Ακριβώς γιατί βλέπουμε από τις επιδημιολογικές μελέτες ότι η ανοσία είναι λιγότερο αποτελεσματική μετά από κάποιους μήνες. Αρχίζει από το εξάμηνο και μετά και μειώνεται άρα πιθανότατα θα πρέπει να γίνει αναμνηστική δόση, όπως έκανε το Ισραήλ ήδη για όλους. Άρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού πιθανώς δεν θα είναι στο εξάμηνο αλλά λογικά δεν θα είναι για πάντα. Είναι ανοιχτό το θέμα και υπό συζήτηση».

Πώς λειτουργεί το χάπι της Merck

Αξίζει να σημειωθεί πως το χάπι της Merck έλαβε την Πέμπτη για πρώτη φορά έγκριση από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα. Ειδικότερα, η Merck ανακοίνωσε ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) χορήγησε άδεια για το φάρμακο με όνομα Lagevrio για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.

Το συγκεκριμένο χάπι περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη και πρόκειται για μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Όπως έχουν εξηγήσει οι κ.κ. Δημόπουλος και Μαγιορκίνης, η μολνοπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.

Ενδεικτικό είναι ότι η κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ που εξέταζε την αποτελεσματικότητα της μολνοπιραβίρης σε ασθενείς με υψηλή πιθανότητα να χρειασθούν νοσηλεία διακόπηκε πρόωρα καθότι η αποτελεσματικότητά του φαρμάκου ήταν εντυπωσιακή με συνέπεια να μην είναι πλέον ηθική η χορήγηση placebo στην ομάδα ελέγχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης η μολνοπιραβίρη, όπως και τα άλλα ήδη διαθέσιμα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγείται νωρίς μετά την διάγνωση, ενώ η αποτελεσματικότητά της σε προχωρημένη νόσο πιθανώς να είναι περιορισμένη.
Το γεγονός ωστόσο ότι χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία χρήση της αμέσως μετά την αδειοδότησή της, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Τονίζεται ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή συνέστησε σήμερα τη χρήση του φαρμάκου όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ αξιολογούν ακόμα το φάρμακο της Merck, για το οποίο έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από τις κυβερνήσεις από τότε που δημοσιεύθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών τον περασμένο μήνα.

in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου