Monday, 23 September, 2024

Αμερικανική μελέτη: Το 80% των ελαφιών στην Αϊόβα, είναι μολυσμένα με covid!

Οι New York Times αναφέρουν, επικαλούμενες μια μελέτη που διεξήχθη από το Penn State University, διαδικτυακά στον ιστότοπο BioRxiv

και εν αναμονή της αξιολόγησης από την επιστημονική κοινότητα πως: περισσότερο από το 80% των ελαφιών με λευκή ουρά της Αϊόβα που δοκιμάστηκαν από μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών προσβλήθηκαν από Covid-19.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άγρια ​​ζώα προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό Sars-CoV-2 από ανθρώπους, ο οποίος στη συνέχεια εξαπλώθηκε γρήγορα στο κοπάδι.
Δεν υπάρχουν στοιχεία μετάδοσης από ελάφια στον άνθρωπο
Προς το παρόν, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ελάφια με λευκή ουρά έχουν μολύνει μέχρι στιγμής τους ίδιους τους ανθρώπους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας εξακολουθούν να φαίνονται ανησυχητικά υπό το πρίσμα του κινδύνου ότι, αφού προσαρμοστεί στον οργανισμό ενός νέου ζώου, ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί, προκαλώντας παραλλαγές, δυνητικά ικανές να αποφύγουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, Αμερικανοί ερευνητές και οι αρχές της Αϊόβα προέτρεψαν τους κυνηγούς της περιοχής και όσους ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με ελάφια να λάβουν προφυλάξεις για να αποφύγουν τη μετάδοση του ιού.
Η μελέτη αναλυτικά
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τους λεμφαδένες σχεδόν 400 ελαφιών μεταξύ Απριλίου 2020 και 10 Ιανουαρίου 2021. Συγκεκριμένα, η ανάλυση διαπίστωσε ότι το 82,5% (80 από τα 97 ελάφια) των ζώων που δοκιμάστηκαν μεταξύ 23 Νοεμβρίου και Ιανουαρίου 10 βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό Sars-CoV-2. Η γονιδιωματική αλληλουχία των δειγμάτων του ιού αποκάλυψε την παρουσία 12 παραλλαγών του κορωνοϊού Sars-CoV-2, εκ των οποίων οι B.1.2 (54,5%) και B.1.311 (20%) αντιπροσώπευαν περίπου το 75% όλων των δειγμάτων.
Όπως επισημάνθηκε από τους ερευνητές, η ανακάλυψη της «άγριας και ενζωοτικής μετάδοσης στα ελάφια έχει σημαντικές επιπτώσεις για την οικολογία και τη μακροπρόθεσμη επιμονή, καθώς και τη δυνατότητα διάχυσης σε άλλα ζώα και διάχυσης στον άνθρωπο». «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια ισχυρή και προληπτική προσέγγιση «One Health» για την καλύτερη κατανόηση της οικολογίας και της εξέλιξης του Sars-CoV-2», κατέληξαν οι ερευνητές.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου