Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Το 2020, νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 15% λιγότεροι ασθενείς σε σχέση με το 2019

Τομέας Υγείας & Πρόνοιας ΜέΡΑ25: Η χθεσινή προ ημερήσιας διάταξης, συζήτηση στη Βουλή, είχε να κάνει με τον πληθωρισμό.

Ο Τομέας Υγείας του ΜέΡΑ25 προσθέτει ότι ως προς την υγεία των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού, η κυβέρνηση έχει ήδη εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στο… άπειρο. Διότι κανείς δεν μπορεί να έχει πλέον πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, «το 2020, νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, περίπου 15% λιγότεροι ασθενείς σε σχέση με το 2019 ή σε απόλυτο αριθμό 377.154. Το 2019 πραγματοποιήθηκαν 7.590.500 επισκέψεις και το 2020 μειώθηκαν κατά 34,1%. Το 2020 η μείωση στις προγραμματισμένες επεμβάσεις ήταν της τάξης του 29% σε σύγκριση με εκείνες του 2019 και η μείωση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 31,6% για το τρέχον έτος».
Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, 20/10/21: «Κρίσιμα χειρουργεία όπως αυτά των καρκινοπαθών, δεν γίνονταν λόγω της πίεσης από την ασθένεια Covid-19. Μπορούμε ως Πολιτεία να πούμε ότι ο καρκινοπαθής που πρέπει να κάνει χειρουργείο, δεν είναι επείγον γιατί πιεζόμαστε από έναν άρρωστο που έχει λοίμωξη; Το κάναμε πέρυσι που δεν είχαμε τίποτα στα χέρια μας. Φέτος έχουμε έναν τρόπο να προστατευθούμε. Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο για όλους να υπάρχει δυνατότητα χειρουργείου και ΜΕΘ. Άρα από την αρχή πρέπει να βάλουμε κάποια όρια».
Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, 05/11/21: «έχουν μείνει πίσω πολλά χειρουργεία και πολλές ογκολογικές περιπτώσεις».
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, 07/11/21: «Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναβάλλονται ήδη τακτικά χειρουργεία και στην Αθήνα τώρα ξεκινά και εμφανίζεται το συγκεκριμένο φαινόμενο εξ αιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ»
Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, 27/10/21: «Το έλλειμμα των γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αγγίζει περίπου το 30% και στο νοσηλευτικό προσωπικό πλησιάζει το 40%. Σε δημόσια νοσοκομεία, υπάρχουν ημέρες, που ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια καλούνται στη βάρδια τους να παρακολουθούν 30-35 ασθενείς»
Ειδικότερα: 02/11/21: Αναστολή λειτουργίας των Αγροτικών Ιατρείων στο σύνολο των ΠΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδόνίας-Θράκης.
Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» , 19/11/21: το νοσοκομείο δουλεύει στο 120% των δυνατοτήτων του, με μία νοσηλεύτρια για 30 ασθενείς και με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούσαν και ογκολογικά περιστατικά να έχουν μετατραπεί σχεδόν αποκλειστικά σε Covid, με αναπόφευκτη την πτώση της ποιότητας στην περίθαλψη των καρκινοπαθών.
Νοσοκομείο Κομοτηνής, 18/11/21: οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείο Κομοτηνής καλούνται να μετακινηθούν για εφημερίες και πρωινή εργασία και σε άλλα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, όπως της Ξάνθης και των Σερρών, γεγονός που θα σταματήσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία που κάποιοι περιμένουν ακόμη και από το 2019.
Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, 15/11/21: κλειστή χειρουργική κλινική, μειώθηκαν τα χειρουργεία για την λοιπή νοσηρότητα κατά 80%, μείωση των τακτικών χειρουργείων και των εξωτερικών ιατρείων κατά 50%, διακοπή των απογευματινών ιατρείων.και δεν μπορούμε να αξυπηρετηθούν χειρουργικοί ασθενείς και καρκινοπαθείς.
Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, 03/11/21: περιορισμένη λειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, καθώς επίσης και των Απογευματινών Ιατρείων. σε ποσοστό 50%.
Νοσοκομείο «Αττικό», 08/10/21: το μόνο νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας, σταδιακά συρρικνώνεται αφού αρκετές κλινικές του μετατράπηκαν σε κλινικές COVID. Αναστάλθηκαν αρκετές λειτουργίες του μέχρι και τη μείωση κατά 80% των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων».
Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», 19/11/21: ελλείψεις σε προσωπικό, διαρκής υποβάθμιση των υποδομών, μεγάλες καθυστερήσεις στις θεραπείες, λειτουργεί μόλις μία από τις τρεις χειρουργικές κλινικές, καθώς το προσωπικό έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και περισσότερο.
Νοσοκομείο «Αρεταίειο», 04/09/21: σε αναστολή όλα τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία, καθώς και οι εφημερίες για έκτακτα χειρουργικά, γυναικολογικά και μαιευτικά περιστατικά λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού διαχείρισης ιατρικών αερίων».
Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», 19/11/21: έκλεισαν τελείως τα εξωτερικά ιατρεία για κάποιες ημέρες και τα ραντεβού, στην περίοδο της πανδημίας, είναι μειωμένα κατά 30%. Οι ογκολογικοί ασθενείς (τουλάχιστον όσοι δεν έχουν την οικονομική άνεση να κάνουν προληπτικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα), έχουν μπει «στην αναμονή.
ΚΥ Πειραιά, Νοσοκομείο «Τζάνειο», 22/10/21: Δεν υπάρχουν ραντεβού για Παθολόγο, Ουρολόγο, Καρδιολόγο, πνευμονολόγο, ενδοκρινολόγο, παρά μόνο για 2 μήνες μετά ή σε κάποιες ειδικότητες 1 χρόνο μετά!
Νοσοκομείο Τρίπολης, 10/11/21: Όλα τα τακτικά χειρουργεία και δεν γίνονται εξετάσεις όπως μαστογραφία και άλλες διαγνωστικές.
Νοσοκομείο Λήμνου, 14/11/21: ακυρώνονται χειρουργεία και οι ασθενείς των προγραμματισμένων ραντεβού για χειρουργεία ειδοποιούνται να μην προσέλθουν με το πρόβλημα , όπως τους μεταφέρεται, να εντοπίζεται στην παροχή οξυγόνου.
Νοσοκομείο Αγρινίου, 22/10/21: έχουν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία κατά 80%.
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, 09/11/21: Η λίστα των προγραμματισμένων χειρουργείων είναι μη διαχειρίσιμη. Για ενάμιση χρόνο υπήρχε μεγάλος περιορισμός και δεν προχώρησε, λειτουργούσαν μόνο τα επείγοντα. Αυτή τη στιγμή γίνονται χειρουργεία αλλά είναι εν κινδύνω γιατί οι νοσηλείες covid αυξάνονται καθημερινά
Νοσοκομείο Κέρκυρας, 11/11/21: ανασταλή μέχρι νεωτέρας όλων των τακτικών εξωτερικών ιατρείων
Κρήτη: ΠΑΧΝΗ και Βενιζέλειο Νοσοκομείο: η λίστα μόνο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μετράει 5,5 χιλιάδες ασθενείς, που βρίσκονται σε αναμονή, ενώ περίπου 3 χιλιάδες είναι οι ασθενείς που περιμένουν για επέμβαση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Κάτω από το 50% τα τακτικά χειρουργεία, δίνοντας προτεραιότητα στα επείγοντα χειρουργεία, καθώς και στα ογκολογικά. Τα υπόλοιπα τακτικά περιστατικά περιμένουν, με βάση τη λίστα, για να χειρουργηθούν.
Νοσοκομείο Ρεθύμνου, 27/10/21: δεν πραγματοποιούνται καθόλου χειρουργικές επεμβάσεις τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς υπάρχει έλλειψη τόσο αναισθησιολόγων, όσο και γιατρών. Τα δύο τελευταία χρόνια – λόγω έλλειψης γιατρών – λειτουργεί μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι.
Νοσοκομείο Χανίων, 20/10/21: η λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση αριθμεί περίπου 2 χιλιάδες ασθενείς».
Μήπως αυτά είναι ασήμαντα ή ελεγχόμενα, εντασσόμενα σε κάποιο έστω και νεοφιλελεύθερο υποτυπώδες σχέδιο; Κάθε άλλο! Μιλάμε για πλήρη κατάρρευση. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα (δηλαδή η επιπρόσθετη από κάθε αίτιο και όχι μόνο η θνητότητα που αφορά την COVID) στην Ελλάδα κινήθηκε μεσοσταθμικά και κατά προσέγγιση στο +10% για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021 έναντι του 2020 οπότε και επίσης συνολικά μετρήθηκε στο +5% έναντι του 2019, ενώ από τον Ιούλιο έως Σεπτέμβριο 2021 καλπάζει στο +30% (επίσημα στοιχεία Eurostat) και ποιος ξέρει τι έγινε τον Οκτώβριο και τι θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Το τεράστιο σήμερα κενό στη δημόσια δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια περιθαλψη θα διαρκέσει και θα επιδεινωθεί για όλους τους επόμενους τουλάχιστον 3 μήνες. Είναι… όνειρο φθινοπωρινής νυκτός ότι θα λήξει σύντομα. Το θανατηφόρο αυτό πρόβλημα καταφανώς δεν καλύπτεται από τις ψευδεπίγραφες επιτάξεις των κλινικών μόνο για περιστατικά Covid.
Πρακτικά, με παράλληλη εργασία προς τη μεσοπρόθεσμου αποτελέσματος προοδευτική ανασυγκρότηση της Υγείας που έχει ανάγκη η χώρα, απαιτείται βραχυπρόθεσμα:
Οι ιδιωτικές κλινικές να επιταχθούν όχι επικοινωνιακά αλλά έτσι ώστε να υποκαταστήσουν πλήρως τις ιατρικές υπηρεσίες μη-Covid που αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ δεν παρέχει, τόσο δευτεροβάθμιες όσο και πρωτοβάθμιες.
Οι ιδιώτες γενικοί και ειδικοί γιατροί επίσης να προσφέρουν αντίστοιχα ώρες εργασίας τους προς το ΕΣΥ.
Τομέας Υγείας & Πρόνοιας ΜέΡΑ25

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου