Δύο νέες σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο το Χορτιάτη αναστάτωσαν τη Θεσσαλονίκη.
Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός λίγο πριν τις 20:00 και παρότι ήταν ασθενής προκάλεσε αναστάτωση γιατί ήταν επιφανειακός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr από τον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, το μέγεθος του σεισμού μετρήθηκε στους 2,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στον Χορτιάτη, και με εστιακό βάθος στα δύο χιλιόμετρα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση. Ο δεύτερος σεισμός εκδηλώθηκε στις 20:51 και σύμφωνα με πηγές του makthes.gr από τον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ ήταν 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο και πάλι τον Χορτιάτη και εστιακό βάθος 2-3 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τη σεισμολόγο του ΣΣ του ΑΠΘ, είναι κάποιοι σεισμοί που γίνονται φυσιολογικά. Είναι δύο δονήσεις που έτυχε να συμβούν σε κοντινό χρονικό διάστημα, αλλά χρειάζεται να περάσει, περίπου, ένα 24ωρο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Δεκεμβρίου είχε σημειωθεί σεισμός με επίκεντρο τον Χορτιάτη, δίνοντας τότε 3,4 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με γεωλόγους από τα 15 ρήγματα της πόλης τα τέσσερα θεωρούνται ενεργά, άλλα τέσσερα πιθανώς ενεργά, ενώ τα υπόλοιπα 7 είναι αδρανή, και δε δίνουν σεισμούς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος να δώσουν κάποιο σεισμό. Από τα τέσσερα ενεργά και συνεπώς πιο επικίνδυνα ρήγματα, το ένα βρίσκεται μέσα στην πόλη, τα δύο στο θαλάσσιο χώρο του Θερμαϊκού κόλπου και το τρίτο στις ανατολικές παρυφές της Θεσσαλονίκης. Το εντός πόλης ρήγμα είναι αυτό που ξεκινάει από την περιοχή του Χορτιάτη-Πανοράματος έχει μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων. Το ρήγμα αυτό δίνει κατά καιρούς μικρές σεισμικές ακολουθίες που φτάνουν έως και τα 3,8 Ρίχτερ, με σημαντικότερες αυτές το 1999 και το 2000. Το πιο σημαντικό όμως είναι το ρήγμα του Ανθεμούντα, που βρίσκεται νότια του αεροδρομίου «Μακεδονία» (στην περιοχή Περαίας-Βασιλικών) που βρίσκεται υπό μελέτη από γεωλόγους. Το συγκεκριμένο ρήγμα είχε δώσει το 1622 σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ στα Βασιλικά. Όπως είπε στη Voria.gr, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ., Βασίλης Καρακώστας, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 8 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Χορτιάτη, που έδωσε στις 28 Δεκεμβρίου τον σεισμό των 3,4 Ρίχτερ. «Τα μεγέθη αυτά είναι πολύ μικρά και δύσκολα μπορούν να αντιστοιχηθούν με σεισμικά ρήγματα», μας είπε ο κ. Καρακώστας, προσθέτοντας πως το εστιακό βάθος ήταν στα 2 χιλιόμετρα, για αυτό και έγινε αρκετά αισθητός. Πρόσθεσε επίσης ότι το φαινόμενο είναι τοπικό και για τους επιστήμονες δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.