Σε θερμό κλίμα, πραγματοποίησε, σήμερα Τρίτη 11 Ιανουαρίου, συνάντηση-γεύμα εργασίας με τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα Αθανάσιο Σπύρου
η βουλευτής Πέλλας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρμόδια για τον Απόδημο Ελληνισμό και το εξωτερικό εμπόριο, κυρία Θεοδώρα Τζάκρη.
Στην Αυστραλία ζει και εργάζεται ένας πολύ σημαντικός αριθμός Ελληνίδων και Ελλήνων Ομογενών, των οποίων τα ζητήματα απασχολούν έντονα την ελληνική Πολιτεία. Η Ελληνική καταγωγή του κ. Σπύρου και η προσωπική του γνώση πάνω στα θέματα της Ομογένειας, αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για την προώθηση πραγματικών λύσεων επί των ζητημάτων αυτών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της βουλευτή με τον κ. Πρέσβη, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν κυρίως την Ελληνική Ομογένεια, αλλά και τη δυνατότητα να ενισχυθούν οι δεσμοί των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα (τουρισμός κλπ) με την ενίσχυση και των αεροπορικών μεταφορών (απευθείας αεροπορική σύνδεση).
Τα βασικά θέματα, που συζητήθηκαν, ήταν τα εξής:
– Το ζήτημα της διμερούς συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, που υφίστανται οι Έλληνες απόδημοι της Αυστραλίας που δρουν είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε μέσω εταιρειών. Η διπλή φορολογία αποτελεί τροχοπέδη για την πραγματοποίηση επενδύσεων από Αυστραλούς στην χώρα μας. Η διαπραγμάτευση για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε εξέλιξη και η κ. Τζάκρη θα ενημερώνεται συχνά από τον κ. Σπύρου για την εξέλιξη αυτών, μέχρι την οριστική υπογραφή της συμφωνίας.
– Το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Ελλήνων, Ελληνοαυστραλών αλλά και Αυστραλών, που έρχονται στην Ελλάδα για τουρισμό ή Ελλήνων, που επισκέπτονται την Αυστραλία.
-Η ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και η προώθηση της Ελληνομάθειας. Ειδικότερα, συζητήθηκε η δυνατότητα για τη λειτουργία ενός κατασκηνωτικού προγράμματος για τη φιλοξενία ομογενών μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την επαφή με τον γενέθλιο τόπο και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών (τύπου Erasmus) μεταξύ των Ελληνικών και των Αυστραλιανών Πανεπιστημίων για την προώθηση της ελληνομάθειας και σε Αυστραλούς φοιτητές κλπ
-Η βελτίωση των μεγεθών των ελληνικών εξαγωγών και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ήδη η Ελλάδα έχει παρουσία στην Αυστραλία ως προς τα φαρμακευτικά και βιομηχανικά προϊόντα, αλλά και ως προς τα αγροτικά (φέτα, λάδι, κρασί, γιαούρτι, φρούτα). Τα μεγέθη των ελληνικών εξαγωγών παρά το γεγονός ότι βαίνουν διαρκώς ανοδικά από το 2015, θα βελτιωθούν ακόμη πιο σημαντικά μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία για τις Ελεύθερες Συναλλαγές Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αυστραλίας (Free Trade Agreement) που βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, αλλά και με την εκπόνηση καμπάνιας σε κάποια ελληνικά προϊόντα πχ για το real Greek yogurt (το ελληνικό γιαούρτι δεν είναι προϊόν ΠΓΕ ή ΠΟΠ).
-Η δυνατότητα επέκτασης (ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων) του προγράμματος “Working Holiday Maker Program” για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους Έλληνες στην Αυστραλία για να εξειδικευτούν σε συγκεκριμένους τομείς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία πχ στις σπάνιες γαίες που θα μας απασχολήσουν πολύ μέχρι το 2050.
– Η προώθηση ελληνικών εκδηλώσεων στον χώρο του πολιτισμού, με φεστιβάλ ή ανταλλαγές (θέατρο, μουσική, ζωγραφική, χορός, βιβλίο κ.ά.) αλλά και με βελτιωμένο πλαίσιο για κοινές παραγωγές στον κινηματογράφο, την τηλεόραση κ.ο.κ.