Για τον θάνατο βρέφους μόλις 52 ημερών στη Θεσσαλονίκη, από κορωνοϊό, ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα.
Συγκεκριμένα η κ. Γκάγκα διευκρίνισε ότι πρόκειται για βρέφος που γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου και εισήχθη σε βαριά κατάσταση στις 12 Δεκεμβρίου στο Ιπποκράτειο.
Όπως τόνισε, «δυστυχώς τα βρεφάκια είναι λιγότερο προστατευμένα», ενώ πρόσθεσε πως το μωρό που έχασε τη ζωή του, προερχόταν από ανεμβολίαστο περιβάλλον. Σχολίασε βέβαια, μόνο αυτό. Όχι το αν είχε θέματα υγείας από τη γέννηση του το βρέφος, αν γεννήθηκε πρόωρα, κλπ. Πάλι φταίνε οι ανεμβολίαστοι! Και; Είχε κολλήσει κάποιος και το μετέφερε; Πέθανε με covid, όχι από covid. Που σημαίνει άλλα θέματα που «χτύπησαν» το άτυχο μωρό…
Προσθέτοντας για την κατάσταση με τη νόσηση παιδιών η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε πως πράγματι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μικρή αύξηση νοσηλειών στα παιδιά. Ωστόσο αν και έχουμε πιο πολλές εισαγωγές, έχει μειωθεί και ο χρόνος νοσηλείας, αλλά και οι περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει η ανάγκη παροχής οξυγόνου. Νωρίτερα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως «τα κρούσματα είναι σταθερά αλλά ψηλά και τα νοσοκομεία πιέζονται», ανέφερε. Αφού αναφέρθηκε στα σημερινά στοιχεία για τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις στην χώρα μας, η ίδια τόνισε ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν, που διασωληνώνονται και καταλήγουν είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση σημειώνοντας την ανάγκη εμβολιασμού και με τις τρεις δόσεις.
Παράλληλα, επισήμανε την σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοιού. «Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για μείωση στον απόλυτο αριθμό των νέων κρουσμάτων σε παιδιά 4-18 ετών έκανε λόγο από τη μεριά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Τόνισε ότι υπήρξε σταθεροποίηση ή μείωση κρουσμάτων σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη εφήβων. Η παραλλαγή Όμικρον ευθύνεται για το μεγαλύτερο των νέων κρουσμάτων στην Επικράτεια και αποτελούν το 80 με το 90% των νέων κρουσμάτων σε Αθήνα Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Θεσσαλία τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Στη χώρα μας πάντως εξακολουθεί να κυκλοφορεί η παραλλαγή Δέλτα που σχετίζεται με βαρύτερη νόσο. Στην επικράτεια των 50% των εισαγωγών νοσούν με Δέλτα εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου. Πάνω από το 60% των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας οφείλονται στη Δέλτα η πίεση στο ΕΣΥ θα παραμείνει υψηλή στις περιοχές αυτές, τόνισε.