30 άτομα από την Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται στα θύματα διεθνούς απάτης με συνολική λεία 10 εκατομμύρια ευρώ, που είχε στηθεί από δύο τηλεφωνικά κέντρα στη Βουλγαρία.
Οι δράστες αποσπούσαν χρήματα από πολίτες υποσχόμενα επενδύσεις με υποτιθέμενες γρήγορες και εύκολες αποδόσεις. Στις 26 Ιανουαρίου οι βουλγαρικές αρχές σε συνεργασία με τη Europol πραγματοποίησαν εφόδους σε 24 τοποθεσίες στη Σόφια και στο Μπουργκάς, ανέκριναν 66 μάρτυρες, κατάσχεσαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τελικά προχώρησαν σε μία σύλληψη.
Το κουβάρι της απάτης άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από καταγγελίες Ελλήνων και Γερμανών πολιτών οι οποίοι έχασαν όσα χρήματα είχαν επενδύσει. Συνολικά το ύψος των χρημάτων που είχε αποσπάσει το δίκτυο εξαπάτησης φτάνει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη Europol, η παράνομη δραστηριότητα γινόταν από δύο τηλεφωνικά κέντρα στη Βουλγαρία. Τα μέλη του δικτύου παριστάνοντας τους οικονομικούς συμβούλους καλούσαν ανυποψίαστους πολίτες για να προωθήσουν επενδυτικά πακέτα. Οι τηλεφωνητές μιλούσαν ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά και ισπανικά. Εταζαν εύκολα και μεγάλα κέρδη στα θύματά τους και αρκετοί τους πίστευαν καταθέτοντας τα σχετικά ποσά. Ακόμη, για να παραπλανήσουν τα θύματά τους είχαν φτιάξει ιστοσελίδες οι οποίες έδιναν την εικόνα νόμιμης επιχείρησης.
Οι Έλληνες κατήγγειλαν την απάτη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, στελέχη της οποίας συνεργάστηκαν με τις βουλγαρικές αρχές παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες για την εξάρθρωση του δικτύου. Στις 23 Ιανουαρίου σε ρεπορτάζ της «Κ» είχαν μιλήσει θύματα παρόμοιων
κυκλωμάτων. «Όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις εξαπατηθεί και τους απειλείς με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αντιτείνουν ότι τα χρήματα χάθηκαν επειδή η επένδυση δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα», ανέφερε μία από τους εξαπατηθέντες η οποία είχε χάσει συνολικά περίπου 8.000 ευρώ. Ο τρόπος δράσης αυτών των δικτύων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κοινός: ένας τηλεφωνητής καλεί τυχαία αριθμούς και υπόσχεται υψηλά κέρδη με πολύ μικρό αρχικό κεφάλαιο σε όποιον θελήσει να επενδύσει σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Ακολούθως παραπέμπει το θύμα σε άλλο πρόσωπο, το οποίο υποδύεται τον εξειδικευμένο επενδυτικό σύμβουλο. Παροτρύνει τον συνομιλητή του να εγγραφεί σε συγκεκριμένη επενδυτική πλατφόρμα και αφού κερδίσει την εμπιστοσύνη του προτείνει να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης και να εγγραφεί στην ψεύτικη πλατφόρμα επενδύσεων.
Έπειτα επιστρατεύοντας διάφορες τεχνικές πειθούς οι δράστες καταφέρνουν να αποσπάσουν σε τακτά διαστήματα μικρά ή μεγάλα ποσά από το θύμα τους. Μόλις τους ζητηθεί από κάποιον να αποσύρει τα υποτιθέμενα κέρδη του, αντιτείνουν ότι πρέπει να πληρώσει έναν υπέρογκο φόρο για να τα εισπράξει. Ο επενδυτής υπό την πίεση του κυκλώματος μπορεί να δανειστεί χρήματα στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις. Δεν πρόκειται ποτέ, όμως, να λάβει τα χρήματά του.
Kathimerini.gr