Σε μία τοποθέτηση πέντε λεπτών, ο γνωστός τραγουδιστής διάλεξε πλευρά. Σίγουρα όχι αυτή των θυμάτων. “Θαυμάζω και αγαπάω τον Δημήτρη Λιγνάδη”.
Την τελευταία φορά που το όνομά του απασχόλησε και προκάλεσε την κοινή γνώμη ήταν στη 17λεπτη συναυλία του στον Λυκαβηττό για την αλλαγή του χρόνου. Σήμερα, Σάββατο, σε μία από τις πρώτες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις στην εκπομπή “Χαμογέλα και πάλι”, ο Σάκης Ρουβάς, επανήλθε για να υποδεχτεί το 2022 με μία εξοργιστική, απαράδεκτη και εκτός πραγματικότητας τοποθέτηση. Μέσα σε πέντε λεπτά, ο γνωστός τραγουδιστής, μέσα από πλείστους λανθασμένους όρους και άκυρες παρομοιώσεις όπως αυτή των φερόμενων βιαστών με τους τοξικοεξαρτημένους (ή “ναρκομανείς” όπως ο ίδιους εσφαλμένα τους αποκάλεσε), εξέφρασε τη συμπόνοια του για τον Δημήτρη Λιγνάδη, με τον οποίο “συμπάσχει”, αφού τον αγαπά και τον θαυμάζει.
Τι είπε μεταξύ άλλων ο Σάκης Ρουβάς; Ότι ο κατηγορούμενος για βιασμούς Λιγνάδης περνά μία “κόλαση”, ταλαιπωρείται από μία “παθολογία” (όπως είπε) που χρήζει θεραπείας, χρησιμοποίησε τη λέξη τραγωδία, τόσο για τα θύματα όσο και για “τους ανθρώπους που πάσχουν από κάτι”, φέρνοντας ως παράδειγμα μάλιστα “τους ναρκομανείς που κάνουν χρήση ουσιών τους αγκαλιάζουμε και τους φροντίζουμε με κάποιο τρόπο”, σε μία αδιανόητη και προσβλητική παρομοίωση, σε μία κυνική παραδοχή της επιλογής των ίσων αποστάσεων και του ξεπλύματος των φερόμενων βιαστών.
Όλα αυτά, τη στιγμή που ο τέως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου καλείται στο εδώλιο κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς. Ο Σάκης Ρουβάς, όμως, μέσα από αυτή του τη συνέντευξη έκανε και μία ξεκάθαρη δήλωση. Ότι έχει διαλέξει πλευρά. Κι αυτή σίγουρα δεν είναι η πλευρά των θυμάτων που επιζητούν δικαίωση.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Σάκη Ρουβά:
“Όταν έσκασε η βόμβα, έπεσα από τα σύννεφα. Τρόμαξα, φοβήθηκα. Ένιωσα πολύ στεναχώρια για τον άνθρωπο που εκείνη τη στιγμή καταλάβαινα ότι βρίσκεται σε μία «κόλαση». Πραγματικά λυπήθηκα. Είναι σαν το πιο αγαπημένο σου πρόσωπο ξαφνικά να μάθεις ότι έχει… Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος και με την αλήθεια την δική μου να σταθώ σε αυτό το πράγμα. Εγώ το πρόσωπο που γνώρισα είναι αυτό που σας περιγράφω. Ότι άλλο συμβαίνει ή έχει συμβεί δεν το γνωρίζω. Περιμένω να αποδειχθεί αν αυτό έχει συμβεί έτσι όπως το περιγράφει η μία πλευρά ή η άλλη. Δεν μπορώ να κάνω τον δικαστή. Μέσα μου κρατάω αυτό που έζησα με τον Δημήτρη.
Ακόμα και αν έχει συμβεί αυτό που λέτε εσείς, αυτό που λένε τα θύματα, βεβαίως υπάρχει στεναχώρια και λύπη, είναι μία τραγωδία για τα θύματα. Είναι μία τραγωδία και για τους ανθρώπους που πάσχουν από κάτι. Όπως τους ναρκομανείς κάνουν χρήση ουσιών τους αγκαλιάζουμε και τους φροντίζουμε με κάποιο τρόπο. Είναι μία παθολογία που χρειάζεται θεραπεία, βοήθεια. Να προστατεύουμε ανθρώπους που μπορεί να πέσουν θύματα. Πρέπει να αγαπήσουμε όλους τους ανθρώπους που μπορεί να εκτεθούν σε αυτές τις συμπεριφορές και αυτούς που πάσχουν. Πρέπει να αγαπήσουμε όλους τους ανθρώπους. Τα αίτια αυτής της παθολογίας πρέπει να τις διερευνήσουμε στην κοινωνία μας. Να δούμε από που ξεκινάει; Από ποια παιδικά χρόνια; Πως φτάνει ένας άνθρωπος να κάνει ένα έγκλημα.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης που εγώ γνωρίζω είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ, αγάπησα και πέρασα καταπληκτικά μαζί του. Αυτό που συμβαίνει σε αυτό τον άνθρωπο, συμπάσχω και λυπάμαι για αυτό που του συμβαίνει. Φαντάζομαι ότι όλοι μας βάζουμε το χεράκι μας για ότι συμβαίνει στην ζωή μας, αλλά δεν μπορώ να τον κρίνω, να πω «α τον βιαστή, τον έτσι», δεν μπορώ να το πω αυτό.
Πρέπει εμείς να σεβόμαστε τις αποφάσεις τις δικές μας. Ότι ζούμε σε μία δημοκρατία, με κάποιους θεσμούς και έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς”.