Την έξοδο έδειξε η πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε εφτά δικαστές για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.
Στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και με την συμμετοχή του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης εννέα δικαστές, στο βαθμό του Πρωτοδίκη. Από αυτούς κρίθηκε ότι οι εφτά πρέπει να δουν οριστικά την πόρτα της εξόδου. Για την όγδοη δικαστή κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνει στο σώμα καθώς το θέμα των καθυστερήσεων ήταν παροδικό και ήδη το μεγαλύτερο μέρος του έχει ξεπεραστεί και μια αναβλήθηκε, καθώς η δικαστής αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Από τους εφτά δικαστές που απολύθηκαν οι τρεις δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της γρήγορης απονομής που επιτάσσει η Δικαιοσύνη και για το λόγο αυτό ζήτησαν να απολυθούν και να διοριστούν σε υπηρεσία του Δημοσίου τομέα, όπως έχουν την δυνατότητα από το νόμο. Κατά πληροφορίες μια από τις τρεις δικαστικούς λειτουργούς ανέφερε ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση στην Δικαιοσύνη θα είναι πολύ πιεστική και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, ενώ άλλη επικαλέστηκε και λόγους υγείας. Ομόφωνα η Πειθαρχική Ολομέλεια αποφάσισε την οριστική απόλυση των 3 και τον διορισμό τους στο Δημόσιο. Οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που δήλωσαν ότι επιθυμούν να απολυθούν είχαν μεγάλες καθυστερήσεις. Στη μία περίπτωση Πρωτοδίκης είχε 5 πειθαρχικές ποινές και της είχαν αφαιρεθεί 400 υποθέσεις λόγω των καθυστερήσεων από το έτος 2012, ενώ σε άλλη περίπτωση αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις είχαν ασκηθεί πειθαρχικές αγωγές και παρ΄ όλα αυτά οι καθυστερήσεις συνεχιζόντουσαν. Για άλλο δικαστή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που εκδίδει είναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία. Σε άλλο σημείο ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, τόνισε για τον ίδιο δικαστή, ότι βρίσκεται «στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το Δημόσιο τομέα». Ο εν λόγω Πρωτοδίκης είχε σε βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις, του είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμό και προσωρινή παύση.
Μια Πρωτοδίκης προβλημάτισε τους αρεοπαγίτες, καθώς η ελεγχόμενη είχε δύο μεταπτυχιακά και μιλούσε δυο ξένες γλώσσες. Παρ΄ όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο δημοσίευσε μόνο 10 αποφάσεις και καθυστερούσε τρία χρόνια και τρεις μήνες να δημοσιεύσει αποφάσεις που αφορούσαν πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, ενώ σε μία περίπτωση έκανε 4 χρόνια να δημοσιεύσει μια απόφαση και είχε 154 εκκρεμείς υποθέσεις. Ακόμη, της είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού δυο μηνών και δέκα ημερών. Η εν λόγω Πρωτοδίκης δικαιολόγησε την καθυστέρηση σε προβλήματα υγείας της μητέρας της.
«Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε 4 χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση», φέρεται να είπε στην ελεγχόμενη δικαστή, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η Πειθαρχική Ολομέλεια, μετά και από σύμφωνη γνώμη του κ. Πλιώτα, αποφάσισε την οριστική απόλυσή της και το διορισμό της στο Δημόσιο.