Friday, 27 December, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πολιορκία Κίεβο, Οδησσός, Χάρκοβο, Μαριούπολη

Ο μεγάλος στόχος της Ρωσίας είναι η κατάληψη του Κιέβου. Όμως καθώς η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται, το σφυροκόπημα, εκτός από την πρωτεύουσα

συνεχίζεται σε Χάρκοβο, Μαριούπολη αλλά και στην Οδησσό, την πόλη γεωστρατηγικής σημασίας.

Η Οδησσός, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, οχυρώνεται εδώ και ώρες για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζουν την τελική τους επίθεση για να πάρουν, ίσως και μέσα στις επόμενες μέρες, το Κίεβο. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 600 πυραύλους από την έναρξη της εισβολής και έχει αναπτύξει στην Ουκρανία περίπου το 95% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα πριν από την επίθεση!

Έφυγαν οι Κινέζοι από την Ουκρανία

Η Κίνα έχει ήδη απομακρύνει «την πλειονότητα» των πολιτών της που παγιδεύτηκαν στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε την Κυριακή (06.03.2022) η κινεζική πρεσβεία.

Πριν από την επίθεση, το Πεκίνο αγνόησε τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι επίκειτο άμεσα ρωσική εισβολή με αποτέλεσμα οι περίπου 6.000 κινέζοι πολίτες στη χώρα να απειληθούν εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Μπροστά στην ταχεία επιδείνωση της κατάστασης, η κινεζική διπλωματική αποστολή επέλεξε να μην απομακρύνει τους πολίτες της αεροπορικώς, αλλά οδικώς αρχικά, προς τρίτα κράτη. Πλέον «η πλειονότητα των συμπατριωτών μας έχει απομακρυνθεί» από την ουκρανική επικράτεια, ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στην Ουκρανία, καλώντας όσους απομένουν να φύγουν «το συντομότερο δυνατόν». Μια πρώτη πτήση επαναπατρισμού Κινέζων αναχώρησε από τη Ρουμανία και προσγειώθηκε προχθές Σάββατο στη Χάγκτζου (ανατολικά), όχι μακριά από τη Σαγκάη. Μέσω κινεζικών social media, αρκετοί έκαναν λόγο τις τελευταίες ημέρες για επεισόδια-κάτι αδύνατον να επαληθευτεί-ανάμεσα σε Ουκρανούς και Κινέζους που βρίσκονται ακόμη στη χώρα. Ένα πρόσωπο με την κινεζική υπηκοότητα τραυματίστηκε από σφαίρα την περασμένη Τρίτη, καθώς μετέβαινε στη Λβιβ, τη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Παραμένοντας δεσμευμένη στη στενή, εταιρική της σχέση με τη Μόσχα, η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να απόσχει από την καταδίκη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, αρνείται να μιλήσει καν περί «εισβολής». Την πρώτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης, η κινεζική πρεσβεία είχε συστήσει τους πολίτες της χώρας που εγκατέλειπαν την Ουκρανία οδικώς να τοποθετούν «σε εμφανές σημείο την κινεζική σημαία» στα οχήματά τους, για να είναι πιο ασφαλείς. Το Πεκίνο κατόπιν κάλεσε τους πολίτες της Κίνας στην Ουκρανία να δείχνουν πολύ μεγάλη προσοχή και να αποφεύγουν οποιοδήποτε σχόλιο για την κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει δυσφορία στους Ουκρανούς.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εκτίμησε ότι έχει έρθει «η ώρα της επιλογής» για την Κίνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε το Πεκίνο να πάψει να στηρίζει πολιτικά και οικονομικά τη Μόσχα. «Καμία χώρα εκτός από την Κίνα δεν θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο αυτή τη στιγμή τη βίαιη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε ο Μόρισον μιλώντας στο Lowy Institute στο Σίδνεϊ. «Η κρίση που πλήττει αυτή την περίοδο την Ευρώπη» αποτελεί «την ώρα της επιλογής» για την Κίνα, πρόσθεσε. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έχει καλέσει το Πεκίνο να ασκήσει πίεση στη σύμμαχό του Ρωσία και να αποδείξει ότι είναι δεσμευμένο στην παγκόσμια ειρήνη και την αρχή της κυριαρχίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο μερικές ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επισφραγίζοντας μια φιλία «χωρίς όρια». Το Πεκίνο έχει αποφύγει να επικρίνει ανοικτά τον πόλεμο και έχει εκφράσει τη συμπάθειά του προς τη Ρωσία, ενώ έχει αρνηθεί να της επιβάλει κυρώσεις.

Ο Μόρισον κατηγόρησε την Κίνα ότι προσφέρει «οικονομική διάσωση» στη Ρωσία χαλαρώνοντας τους εμπορικούς περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών. «Σήμερα μάλιστα ακούσαμε να μιλάνε στην Κίνα για ενδεχόμενη συμμετοχή (των ρωσικών τραπεζών) στο UnionPay προκειμένου να στηριχθεί το σύστημα πληρωμών στη Ρωσία», κατήγγειλε.

Ρωσικές τράπεζες ανακοίνωσαν χθες ότι εργάζονται για την έκδοση τραπεζικών καρτών του κινεζικού δικτύου UnionPay για να απαντήσουν στην απόφαση της Visa και της Mastercard να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα της επιτρέψει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Εφόσον υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, θα είναι η πρώτη φορά που η Νέα Ζηλανδία επιβάλει κυρώσεις ως χώρα εναντίον ενός κράτους. Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν επεσήμανε ότι με αυτό τον τρόπο η χώρα θα μπορεί να παγώνει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Νέα Ζηλανδία, να εμποδίζει πρόσωπα και εταιρείες να μετακινούν τα χρήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα ώστε να παρακάμπτουν τις κυρώσεις που τους έχουν επιβάλει άλλα κράτη και θα εμποδίζει τα γιοτ, τα πλοία και τα αεροσκάφη να εισέρχονται στον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα. Μέχρι τώρα η Νέα Ζηλανδία μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις μόνο εφόσον υπήρχε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία το Συμβούλιο δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς η Μόσχα είναι μόνιμο μέλος του και διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου