Tuesday, 24 December, 2024

Εκκλησιαστική περιουσία: Πρόταση Ιερώνυμου για συνεκμετάλλευση

Με νέα συγγραφική παρέμβαση, υπό τον τίτλο «Οφειλόμενη Απάντηση», που έχει αποστείλει σε όλους {LF}τους βουλευτές, επιδιώκοντας τη στήριξή τους, ο Αρχιεπίσκοπος καλεί εκ νέου σε συνεννόηση την Πολιτεία

Να έρθει σε συνεννόηση με την Εκκλησία με στόχο την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με συνέργειες και συνεκμετάλλευση, καλεί εκ νέου την Πολιτεία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με μία, ενημερωτικού χαρακτήρα, έκδοση που έχει τίτλο «Οφειλόμενη Απάντηση».

Με τη νέα έκδοση 23 σελίδων-που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» και η οποία έχει σταλεί σε όλους τους βουλευτές και τους μητροπολίτες-ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιχειρεί να φέρει ξανά στο προσκήνιο ένα θέμα που αποτελεί βασική του επιδίωξη από την αρχή της θητείας του στην Αρχιεπισκοπή. Αυτό δεν είναι άλλο από τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για την εκκλησιαστική περιουσία με στόχο την αξιοποίησή της και τα έσοδα που θα προκύπτουν να ωφελούν και τις δύο πλευρές. Από τους βουλευτές επιδιώκει ουσιαστικά τη στήριξή τους στη νέα προσπάθειά του.

Ο Αρχιεπίσκοπος πήρε αφορμή για τη νέα συγγραφική παρέμβαση από το νομοσχέδιο που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών και ρυθμίζει το πρόβλημα με τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες να πληρώσουν για να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Μάλιστα, δεν διστάζει να στηλιτεύσει με βαρείς χαρακτηρισμούς τον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιμετώπισε διαχρονικά την εκκλησιαστική περιουσία. «Το κράτος είναι ο μεγαλύτερος καταπατητής της εκκλησιαστικής περιουσίας και ο λαθραίος διαχειριστής της» λέει στον πρόλογό του.

Αμέσως μετά, όμως, ξεκαθαρίζει ότι στόχος του δεν είναι να επιτεθεί στο κράτος.  Για μία συνεννόηση των δύο πλευρών, αναφέρει, είναι αναγκαίο «να προηγηθεί μία «Σύμβασις» που θα καθορίζει τι είναι αυτό που χρειάζεται η Εκκλησία για τη συντήρησή της και το πνευματικό-ποιμαντικό της έργο και την ανεξάρτητη διαβίωσή της, τι απ’ αυτά θα χρειαστεί να δοθούν στο Κράτος και δι’ αυτού στους δικαιούχους αγρότες ή οποιουσδήποτε πολίτες αυτό κρίνει». Γιατί όμως ο Αρχιεπίσκοπος ανοίγει ξανά, τώρα, θέμα εκκλησιαστικής περιουσίας και μάλιστα με μοντέλο συνεκμετάλλευσής της με το κράτος; Ουσιαστικά, οδεύοντας πλέον στον 15ο χρόνο στο πηδάλιο της Εκκλησίας, ο Ιερώνυμος επιθυμεί να αφήσει ως σφραγίδα του και κληρονομιά του την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας προς όφελος του λαού υπό το τρίπτυχο «κατοχύρωση, αξιοποίηση, εκμετάλλευση». Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον τρόπο που κινείται η Αρχιεπισκοπή στο θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας να κάνει την Εκκλησία ανεξάρτητη οικονομικά αλλά και να δείξει τον δρόμο και σε άλλες μητροπόλεις.

Τρία στάδια

Το σχέδιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», περιλαμβάνει τρία στάδια:

  1. Ξεκαθάρισμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Θέλει να ξεκαθαρίσει τι ανήκει και τι δεν ανήκει στην Εκκλησία. Τι διεκδικούν δήμοι, ιδιώτες, άλλα νομικά πρόσωπα Δημοσίου. Γι’ αυτό έχει δώσει εντολή στη Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας να εργαστεί εντατικά, όπως και το ειδικό τμήμα που έχει φτιάξει η Εκκλησιαστική Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της (ΕΚΥΟ). Ξεψαχνίζουν δηλαδή τους φακέλους από τα μοναστήρια και τις μητροπόλεις.
  2. Κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας. Αναζητούνται με νομικές κινήσεις (προσφυγές, διαιτησίες, διαπραγματεύσεις) οι τίτλοι ιδιοκτησίας προκειμένου να κατοχυρωθεί ό,τι ανήκει στην Εκκλησία. Με αυτόν τον τρόπο, όπως τονίζεται, το κράτος θα μπορεί να παίρνει επιπλέον εισφορές (π.χ. ΕΝΦΙΑ), πράγμα που δεν γίνεται τώρα όταν καταπατά εκκλησιαστικά ακίνητα ή δεν δίνονται στην Εκκλησία όροι δόμησης και εκμετάλλευσης.
  3. Αξιοποίηση-εκμετάλλευση. Επιδίωξη είναι οι συνέργειες κυρίως με το κράτος με επενδυτικά σχήματα (για παράδειγμα εκμετάλλευση ενέργειας, τουριστική αξιοποίηση ακινήτων, κέντρο logistics).

Σκοπός όλου αυτού του σχεδίου του Αρχιεπισκόπου για την εκκλησιαστική περιουσία είναι να καλυφθεί η συντήρηση των ακινήτων από τη μία και από την άλλη να στηριχθεί το κοινωνικό, φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Θέλει να δώσει λύση στις τεράστιες απώλειες ενοριών και μητροπόλεων αυτά τα 12 χρόνια κρίσης. Ένας παράλληλος στόχος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι να καταστεί η Εκκλησία ο σημαντικότερος κοινωνικός εταίρος του κράτους. Επιθυμία του είναι η δημιουργία πιο εξειδικευμένων κοινωνικών έργων (κέντρα αποθεραπείας, αποκατάστασης) για να καλύψει τα κενά κοινωνικού κράτους ακολουθώντας το μοντέλο της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας.

Ανάμεσα στα εμβληματικά έργα που έχει δρομολογήσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι η αξιοποίηση της περιουσίας στο παραλιακό μέτωπο. Υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικά σχήματα για κατασκευή πολυτελών κατοικιών, τουριστικών ακινήτων ή κέντρων διαβίωσης ατόμων τρίτης ηλικίας στα πρότυπα σκανδιναβικών χωρών.

Επίσης, στο Σχιστό σχεδιάζει την κατασκευή Κέντρου Logistics. Eκεί η Εκκλησία κατέχει μεγάλη έκταση δίπλα στο κοιμητήριο. Ηδη υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε το έργο να μπει στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της επόμενης δεκαετίας.

in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου