Wednesday, 25 December, 2024

Πώς ο… Μεγάλος Αδελφός της Κίνας επηρεάζει τον ψυχισμό. Οι φόβοι για «Κράτος-πατέρα»

Ανησυχία και ερωτηματικά γεννούν οι εικόνες από τη Σαγκάη της Κίνας, σε ένα σκληρό lockdown, με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Η έμπειρη ψυχολόγος, Μανουσία Κυπραίου εξηγεί στο ThessToday.gr τις ψυχολογικές επιπτώσεις για τους χιλιάδες «όμηρους» ενός τόσο αυστηρού καθεστώτος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία για την εδραίωση ενός «Κράτους-πατέρα».

Η πρωτεύουσα των 25 εκατ. ανθρώπων εδώ και δύο εβδομάδες έχει μετατραπεί σε θέατρο της χειρότερης έξαρσης της πανδημίας από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα να επιβεβαιώνονται καθημερινά, ενώ ανησυχία προκαλούν και οι αυξημένοι θάνατοι. Η κα Κυπραίου σημειώνει ότι το βίαιο μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνηση Σι Τζινπίνγκ προκαλεί φόβο στους πολίτες, φτάνοντας ακόμη σε σημείο να «χάνουν» την ταυτότητά τους.

«Η κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι εκεί δημιουργεί την ιδέα ενός “Κράτους-πατέρα”, το οποίο είναι αυταρχικό και περιορίζει τους πολίτες, αντί να τους καθοδηγεί και να τους προστατεύει. Παράλληλα αυξάνει την αίσθηση της εγκατάλειψης και χάνεται η αίσθηση της ταυτότητας των πολιτών» ανέφερε η έμπειρη ψυχολόγος.

Η ίδια συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι η zero-covid στρατηγική μπορεί ακόμη να προκαλέσει και κοινωνικές εξεγέρσεις. «Μπορεί οι πολίτες να ταυτιστούν με το πειθαρχικό “κράτος-πατέρα” και να αντιδράσουν στη βία, με βία», δήλωσε η κα Κυπραίου, αφουγκραζόμενη την κοινωνική ταυτότητα των Κινέζων. «Γνωρίζουμε πως πολιτισμικά είναι ένας πολύ πειθαρχημένος λαός», πρόσθεσε.

«Τραυματικός για τα παιδιά ο βίαιος αποχωρισμός για τα παιδιά»

Ως τραυματικό χαρακτηρίζει παράλληλα η κα Κυπραίου τον αποχωρισμό των ανήλικων από τους γονείς τους, κάνοντας λόγο ακόμη και για «αίσθημα εγκατάλειψης».

«Μπορεί να δημιουργήσει τον φόβο της εγκατάλειψης στα παιδιά. Από μικρές ηλικίες, όταν οι γονείς πάνε στη δουλειά, δημιουργείται ένα άγχος αφανισμού. Η απότομη απομάκρυνση από τον φροντιστή γονέα τα τρομάζει», τόνισε η κα Κυπραίου. Η ίδια επεσήμανε ότι «ο βίαιος αποχωρισμός από τους γονείς, είναι πολύ τραυματικός για εκείνα», καθώς «λόγω της ηλικίας τους, δεν μπορούν να το επεξεργαστούν, όπως και σε περιόδους πολέμου, είναι κάτι άγνωστο γι’ αυτά, καθώς συνήθως έχουν τους γονείς για να τα καθησυχάζουν».

Πώς ο υπόλοιπος πλανήτης επηρεάζει την ψυχολογία των Κινέζων

Οι εικόνες από τη Σαγκάη μοιάζουν να γυρίζουν το ημερολόγιο πίσω στις αρχές του 2020, όταν η Γουχάν έμπαινε σε μια πρωτοφανή για όλο τον κόσμο κατάσταση. Δύο χρόνια αργότερα όμως, οι κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας «βλέπουν» τον υπόλοιπο πλανήτη να ανασαίνει από τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, ενώ οι ίδιοι βιώνουν ίσως το πιο σκληρό καθεστώς παγκοσμίως για την αντιμετώπιση του ιού.

Η κ. Κυπραίου διαμήνυσε «τέτοια “σκαμπανεβάσματα” μπορούν να προκαλέσουν ψυχική αναστάτωση για τους Κινέζους», καθώς, όπως σημείωσε, «προκαλείται μπέρδεμα όταν σε πολλές χώρες αίρονται τα μέτρα και την ίδια ώρα στη Σαγκάη λαμβάνονται ακόμη πιο αυστηρά».

«Θέλει ψυχικό σθένος και υγιές κοντινό περιβάλλον προκειμένου να σταθούν ο ένας στον άλλο. Στα ήδη επιβαρυμένα άτομα, υπάρχει μια δυσκολία ανταπόκρισης στην παρούσα κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά η ψυχολόγος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές τις δύσκολες ώρες απαιτείται ψυχραιμία και προσοχή μέχρι να περάσουν τα δύσκολα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΩΜΑ-thesstoday.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου