Saturday, 21 December, 2024

Στοιχεία σοκ για τη βία κατά των γυναικών με αναπηρία: 8 στις δέκα, θύματα κακοποίησης

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το «αόρατο και σιωπηλό έγκλημα» της βίας κατά των γυναικών με αναπηρία στην Ελλάδα, καθώς οκτώ στις δέκα έχουν υποστεί τουλάχιστον

μία φορά οποιαδήποτε μορφή βίας κατά την διάρκεια της ζωής τους. Παρατηρούνται συχνά μυστήριες εγκυμοσύνες που έληξαν άδοξα και επίπονα. Κατάγματα και ξυλοδαρμοί που βαφτίστηκαν ατυχήματα στο σπίτι. Οι θύτες συνήθως είναι πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, αναγκάζοντας τα θύματα να ζουν αποκλεισμένα, αδρανοποιημένα και φυλακισμένα στα χέρια των φροντιστών τους.

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι με αναπηρία βρίσκονται πρώτοι στον “κατάλογο” των ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν με κάθε τρόπο από τον καθημερινό εφιάλτη κακοποίησης που βιώνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά την εισήγησή της στο 1ο Συνέδριο Ιατροδικαστικής – Ψυχιατροδικαστικής, η Τμηματάρχης Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, κα Ασημίνα Γκοντόλια.

Πως όμως να “αποδράσουν” αν δεν υπάρχει ένα προστατευτικό περιβάλλον γύρω τους; Όσες και όσοι γλίτωσαν, ήταν γιατί είχαν κάπου να στραφούν. Ο φόβος όμως πολλές φορές πως ο θύτης θα βιαιοπραγήσει και στον στενό οικογενειακό κύκλο, αλλά και η εξάρτηση του θύματος από αυτόν, βάζει φρένο στην πολυπόθητη πόρτα της ελευθερίας.

Ο οικονομικός παράγοντας και η επιβίωση των γυναικών ΑμεΑ, είναι δύο από τους σημαντικότερους λόγους που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον κακοποιητή τους. Η συνήθεια της ψυχολογικής βίας τις καθιστά τα τέλεια θύματα. Αποτελεί σκληρή πραγματικότητα το γεγονός πως στερούνται το πενιχρό προνοιακό επίδομα που τους παρέχει η πολιτεία, το οποίο τις αποσπά συνήθως ο σύζυγος ή άλλα μέλη της οικογένειας, όπως τα αδέρφια. Ευτυχώς, δεν παρατηρούνται συχνά τέτοια φαινόμενα από την πλευρά των γονέων κατά των παιδιών τους με αναπηρία. «Η επανάληψη μικρών πράξεων βίας, τις οποίες θεωρούμε μηδαμινές και δίνουμε και δίκιο στο θύτη, είναι αυτό που αποκαλούμε καθημερινή βία, στην οποία δεν δίνουμε καμία σημασία» τόνισε η κα Γκοντόλια ενώ στη συνέχεια σχολίασε τη δυσκολία να καταγγελθούν από τα ίδια τα θύματα τέτοια περιστατικά, καθώς υπάρχει μία σχέση εξάρτησης του θύματος με τον θύτη και πολλές φορές υποκρύπτεται η άσκηση εξουσίας πάνω σε αυτό… διαβάστε εδώ περισσότερα 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου