Sunday, 22 December, 2024

Ο πρώην πρόεδρος Μεντβέντεφ επιτίθεται στους «έκφυλους» που θέλουν «νεκρή» τη Ρωσία

«Του έδωσαν μια θέση γελωτοποιού, χωρίς αρμοδιότητες και του επέτρεψαν να γράφει στο Telegram», σχολίασε Ρώσος δημοσιογράφος για τον πρώην πρόεδρο της χώρας του.

Σε ένα παραλήρημα μίσους και ύβρεων προέβη ο κάποτε μετριοπαθής πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που σήμερα κατέχει το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Παράλληλα, απειλές εκτοξεύει δεξιά – αριστερά ο ηγέτης της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, κατά διαστήματα, δεν διστάζει να υπονοήσει ότι θα… πατήσει το κουμπί για να σπείρει τον πυρηνικό όλεθρο.
Ο Μεντβέντεφ, το πρωί της Τρίτης, έκανε μια ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram, που άφησε άναυδους όσους τον θυμούνταν όταν κατείχε τα ανώτατα αξιώματα της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας ακραίους χαρακτηρισμούς και μιλώντας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μέσω της οποίας εξέφρασε το μίσος του για τους «έκφυλους» και «μπάσταρδους», που θέλουν «νεκρή» την Ρωσία!
«Συχνά με ρωτούν, γιατί οι αναρτήσεις μου στο Telegram είναι τόσο σκληρές. Απαντώ, γιατί τους μισώ. Είναι έκφυλοι και παλιοτόμαρα. Θέλουν τον θάνατό μας, και της Ρωσίας. Όσο ζω θα κάνω τα πάντα για να τους εξαφανίσω», δήλωσε ο 56χρονος πρώην ηγέτης, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ήταν ο στόχος των δηλώσεών του.

Ο Μεντβέντεφ, μπορεί να μην διευκρίνισε σε ποιους αναφέρεται, αλλά το πιθανότερο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Kommersant, εκφράστηκε με αρνητικές διαθέσεις στις ηγεσίες της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, στις 30 Μάιου έγραψε ότι σε περίπτωση πυραυλικών πληγμάτων σε ρωσικές πόλεις, η Ρωσία μπορεί να καταφέρει απαντητικά πλήγματα «σε κέντρα λήψης εγκληματικών αποφάσεων», μέρος των οποίων δεν βρίσκονται «καν στο Κίεβο».

Ο Μεντβέντεφ έχει σχεδόν 359 χιλιάδες ακολούθους. Μέσα σε μισή ώρα, την ανάρτησή του στο Telegram την διάβασαν 388.000 άτομα και άρχισε να διαδίδεται ραγδαία.

Διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2012 και πρωθυπουργός από το 2012 έως το 2020. Τον Ιανουάριο του 2020, απρόσμενα παραχώρησε τη θέση του στον νυν πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν και ο ίδιος ανέλαβε την θέση του αναπληρωτή προέδρου του πανίσχυρου ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, μια θέση που δημιουργήθηκε ειδικά για τον ίδιο, καθώς πριν την αναλάβει, δεν υπήρχε τέτοιο αξίωμα στο εν λόγω Συμβούλιο.

«Του έδωσαν μια θέση γελωτοποιού, χωρίς αρμοδιότητες και του επέτρεψαν να γράφει στο Telegram», σχολίασε ο δημοσιογράφος, Ντμίτρι Κόλεζεφ. Η εκδοχή, πάντως, να έχουν χακάρει το κανάλι του Μεντβέντεφ στο Telegram, δεν είχε απήχηση. «Η αλήθεια είναι ότι ήδη, εδώ και καιρό, τον Μεντβέντεφ κανείς και για τίποτα δεν τον ρωτάει», έγραψε στο δικό του κανάλι στο Telegram o πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης, Ιλιά Γιάσιν.

Κάποτε ο Μεντβέντεφ θεωρούνταν μετριοπαθής, αλλά από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο σφοδρούς επικριτές των δυτικών χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας. Τον περασμένο μήνα, κατήγγειλε τις «τρελές» οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πούτιν: «Θα πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη»
Απειλές σε πιο… σοβαρούς τόνους εκτόξευσε για μία ακόμη φορά και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, «θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (…), για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη», τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1.
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν διευκρίνισε σε ποιους στόχους αναφέρεται, αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά που απειλεί χώρες, οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο.
Όξυνση της σύγκρουσης
Η Ουκρανία ζητεί από τη Δύση να της δώσει πυραυλικά συστήματα πολλαπής εκτόξευσης, όπως τα Μ270 και τα Μ142 HIMARS, για να πλήξει στρατεύματα και όπλα στην οπισθοφυλακή της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποφάσισε να προσφέρει στην Ουκρανία HIMARS, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από το Κίεβο ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.
Αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αμερικανική απόφαση να δοθούν τέτοιου είδους προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία, απλώς θα οξύνει τη σύγκρουση, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης.
«Τσακίζουμε τα εχθρικά όπλα σαν καρύδια»
Την ίδια στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να δώσει την εικόνα ότι η εκστρατεία της Ρωσίας προχωράει όπως έχει σχεδιαστεί.

Οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει δεκάδες ουκρανικά όπλα και «τα τσακίζουν σαν καρύδια», λέει ο Ρώσος πρόεδρος σε ένα σύντομο απόσπασμα συνέντευξής του.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, όμως, το οποίο μετέδωσε πρώτο τα σχόλια, ο Πούτιν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, λέγοντας πως η Ρωσία τα αντιμετωπίζει εύκολα και έχει ήδη καταστρέψει δεκάδες από αυτά.

«Τα αντιαεροπορικά συστήματά μας, τα τσακίζουν σαν καρύδια. Δεκάδες έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο Πούτιν.
Παρόλο που το ακριβές είδος των όπλων δεν είναι σαφές, η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει καταστρέψει τόσο αεροσκάφη όσο και πυραύλους που χρησιμοποιεί η Ουκρανία.
Λαβρόφ: «Όλοι θα νιώσουν τις συνέπειες από τον υβριδικό πόλεμο που μας κήρυξαν»
Στον «χορό» των απειλών μπαίνει συχνά και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απευθυνόμενος πρωτίστως στην Δύση και δευτερευόντως στην Ουκρανία.
«Κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια απ’ ευθείας σύγκρουση – όμως τώρα που η πρόκληση έγινε, εμείς φυσικά την αποδεχθήκαμε», είχε αναφέρει ο Ρώσος ΥΠΕΞ πριν από μερικές εβδομάδες.
«Συλλογικά η Δύση έχει κηρύξει ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον μας και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό, όμως είναι σαφές ότι οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές σε όλους, χωρίς εξαίρεση», δήλωσε σε ομιλία του ο Λαβρόφ.
Και προσέθεσε πως οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των σχέσεων της Ρωσίας με την Κίνα, την Ινδία, την Αλγερία και τις χώρες του Κόλπου.
Θα επιστρέψει η θανατική ποινή στη Ρωσία;
Η Ρωσική Κρατική Δούμα ενέκρινε την Τρίτη δύο νομοσχέδια, που τερματίζουν τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ρωσία, αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αποχωρήσει από το Δικαστήριο εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ένα από τα νομοσχέδια αφαιρεί τη χώρα από τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και ένα δεύτερο ορίζει την 15η Μαρτίου ως ημερομηνία διακοπής, με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν κατά της Ρωσίας να μην εφαρμόζονται μετά από αυτή την ημερομηνία.
Πρόκειται για μία πολύ ανησυχητική εξέλιξη, καθώς οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ είχαν γίνει η έσχατη λύση για τους ενάγοντες σε πολλές προβεβλημένες υποθέσεις που είχαν απορριφθεί από ρωσικά δικαστήρια.
Το 2017, για παράδειγμα, το Δικαστήριο διέταξε τη Μόσχα να καταβάλει αποζημίωση στους επιζώντες της πολιορκίας του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004, οι οποίοι κατηγόρησαν τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι δεν εκτέλεσαν επαρκώς τα καθήκοντά τους.
Στις 15 Μαρτίου, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να αποβάλει τη Ρωσία από τον οργανισμό, μέρος του οποίου είναι η ΕΔΑΔ, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία τονίζει ότι αποφάσισε ανεξάρτητα να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να δηλώνει ότι η αποχώρηση της χώρας του από τον οργανισμό αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να επανέλθει η θανατική ποινή, την οποία απαγορεύουν οι κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου