H μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κυρίως μετά τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου
στην ΕΕ και το ζήτημα της ενέργειας, είναι τα θέματα που κυριάρχησαν τη δεύτερη ημέρα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να διερευνήσει τρόπους για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ανωτάτων ορίων, τονίζουν οι «27» στα συμπεράσματά τους.
Συγκεκριμένα, για το θέμα της ενέργειας, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνονται τα εξής: «Υπενθυμίζοντας τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών και τα συμπεράσματά της 21ης-22ας Οκτωβρίου 2021, της 24ης-25ης Μαρτίου 2022 και της 30ης-31ης Μαΐου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Επιτροπή να διερευνήσει με τους διεθνείς εταίρους μας τρόπους για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανωτάτων ορίων τιμών εισαγωγής, όπου χρειάζεται. Ενόψει της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει τις προσπάθειές της, επειγόντως, με σκοπό την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε προσιτές τιμές.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο, μαζί με την Επιτροπή, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν στενότερο ενεργειακό συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών». Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι το θέμα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, μην αποκλείοντας μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά του για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, για το θέμα της ενέργειας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει η βάση για συζήτηση.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει μια μελέτη για την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει της εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο. Η μελέτη αυτή της Επιτροπής θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο, εκτίμησε ο Μ. Ντράγκι, ο οποίος τόνισε ότι επιθυμεί να υπάρξει γρήγορα δράση για το θέμα του πλαφόν, όμως κάποιες χώρες είναι διστακτικές. Ερωτηθείς για τη θέση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα, ο Μ. Ντράγκι απάντησε ότι το Βερολίνο, όπως και άλλες χώρες που ήταν αρνητικές, όπως η Ολλανδία, σταδιακά μετακινούνται προς την κατεύθυνση της Ιταλίας. Και μόνο που υπάρχει ημερομηνία για να συζητηθεί το θέμα του πλαφόν είναι μία πρόοδος, έκρινε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο Οκτώβρης είναι πολύ μακριά για να γίνει αυτή η συζήτηση, ο Ιταλός πρωθυπουργός απάντησε: «Φυσικά και θα μπορούσε να είναι αργά». Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, θα χρειαστεί να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να ληφθούν τα κατάλληλα έκτακτα μέτρα. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη στο θέμα της ενέργειας και η Επιτροπή θα πρέπει να απαντήσει για κοινές αγορές, προμήθειες και αποθέματα ενέργειας. «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί αυτό», πρόσθεσε.
Αρκετοί ηγέτες τόνισαν την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εκτός του Μάριο Ντράγκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έλαβε εντολή στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής να μελετήσει την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, η πλειονότητα των κρατών μελών παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τον καθορισμό ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας.