Sunday, 29 September, 2024

«Οι πυροσβέστες του Ν. Πέλλας, δίνουν καθημερινή μάχη»Ι Συνέντευξη με τον διοικητή των Π.Υ. Γιώτη Ζώη

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική δύναμη των υπηρεσιών του Νομού Πέλλας.

Σύμφωνα με τον Διοικητή Γιώτη Ζώη «Καθημερινά, υπάρχουν τρία περιπολικά (υδροφόρες) που πραγματοποιούν περιπολίες σε όλο τον Νομό, στο πλαίσιο του εντοπισμού πυρκαγιών και  της αρχικής κατάσβεσης τους.

Τα περιπολικά αυτά, περιπολούν στις περιοχές ευθύνης, που είναι τα Γιαννιτσά, η Έδεσσα και η Αριδαία».

Κάπως έτσι, έγινε αντιληπτή και η πρόσφατη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Καλή.

Σε ότι αφορά το προσωπικό, στην Πέλλα, αυτή τη στιγμή στη διάθεση των υπηρεσιών βρίσκονται 140 μόνιμοι και πενταετούς θητείας, πυροσβέστες.

Ο κ. Γιώτης τονίζει πως: «Ο αριθμός αυτός είναι ικανοποιητικός. Ας λάβουμε στα υπόψιν ότι υπάρχουν και περίπου 30 εθελοντές πυροσβέστες.

Προσωπικά θέλω να τους συγχαρώ όλους, γιατί όποτε και αν χρειάστηκε δίνουν τη «μάχη» για να προστατέψουν ζωές και περιουσίες και είναι άριστα εκπαιδευμένοι.

Οι πολίτες πιστεύω ότι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της προσφοράς τους προς τον συνάνθρωπο, δίνοντας πλέον τη δέουσα προσοχή στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας».

Υπάρχει όμως και κάτι, που σίγουρα πρέπει να αλλάξει, έστω και σταδιακά και αυτό έχει να κάνει με την παλαιότητα των πυροσβεστικών αυτοκινήτων. Παράδειγμα ότι ακόμη χρησιμοποιείται όχημα από την δεκαετία του 80 (!!!), ενώ τα πιο καινούργια έχουν σίγουρα μία 15ετια δράσης.

Να τι μας λέει ο διοικητής των Π.Υ. του Νομού Πέλλας.

«Αυτό είναι γεγονός, αλλά παρόλα αυτά προσαρμοζόμαστε σε αυτά που έχουμε. Φυσικά και πρέπει να ανανεωθεί ο στόλος, ωστόσο αυτό είναι αρμοδιότητα του Αρχηγείου και των άλλων υπηρεσιών που θα κάνουν τις προμήθειες, σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».

Ας δούμε τώρα και πως κατανέμεται η δύναμη.

Υπάρχουν οι υπηρεσίες της Έδεσσας, των Γιαννιτσών και της Αριδαίας, και μία στα Κουφάλια.

Ειδικότερα για την τελευταία ο διοικητής μας λέει: «Στα Κουφάλια, συμβαίνει το εξής καταπληκτικό. Όλοι οι πυροσβέστες, πλην ενός είναι εθελοντές!

Είναι κάτι παρόμοιο που είχε ζητηθεί για την ίδρυση πυροσβεστικού σταθμού στην Άρνισσα».

Και ειδικότερα για αυτό το θέμα αναφέρει: «Θυμάστε που υπήρχε αυτό το αίτημα;

Το ΦΕΚ είναι και παραμένει ανοιχτό για τη λειτουργία αυτού του σταθμού. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται να υπάρχουν και εθελοντές πυροσβέστες. Μέχρι τώρα ωστόσο, κανείς δεν δηλώνει την προθυμία για κάτι τέτοιο.

Αποτέλεσμα, η περιοχή της Βεγορίτιδας να ανήκει στην ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας». Πέρα όμως από όλα αυτά, οι δυνάμεις του Νομού συνδράμουν και σε όλη την Ελλάδα, όποτε και αν αυτό χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώτη: «Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Σχεδόν κάθε χρόνο συνδράμουν οι δυνάμεις μας σε όλη την επικράτεια. Φέτος πήγαμε στην Φθιώτιδα και στην Αθήνα. Είχαμε πάει και στις μεγάλες πυρκαγιές στην πρωτεύουσα και στην Εύβοια. Όπου και αν χρειαστεί, βρισκόμαστε εκεί, έχοντας βέβαια ως προτεραιότητα τον τομέα ευθύνης μας». Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάνε και το φυλάκιο που βρίσκεται στην Έδεσσα.

Στην περιοχή του “606” αυτό το φυλάκιο λειτουργεί ως παρατηρητήριο ελέγχου και επανδρώνεται αποκλειστικά από εθελοντές πυροσβέστες.

«Η συνεργασία με τους άλλους φορείς είναι άψογη. Στην Έδεσσα το φυλάκιο συντηρείται από τον Δήμο, ενώ έχουμε στην διάθεσή μας υδροφόρες όποτε και αν χρειαστεί. Το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους Δήμους. Ευχαριστώ όλους τους Δημάρχους, αλλά και τους εθελοντές που βρίσκονται μαζί μας» σημειώνει ο πύραρχος.

Κλείνοντας ο διοικητής των Πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού, απευθύνει έκκληση στον κόσμο: «Τους παρακαλώ, όταν βλέπουν κάπου καπνό να μας ειδοποιούν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με την πυρκαγιά της Καλής. Η φωτιά έκαιγε επί μία ώρα, και την είδε το περιπολικό μας. Κανείς πολίτης δεν μας ειδοποίησε, γιατί πιστεύουν ίσως ότι είναι μικρή εστία…

Τους παρακαλώ λοιπόν, να τηλεφωνούν, έστω και αν τελικά κάνουν λάθος. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς είναι σωτηρία, για πολλούς λόγους. Μπορούν και πρέπει να τηλεφωνούν είτε στο 199 είτε στον διεθνή αριθμό του 112. Θέλουμε αυτή την συνεργασία με τους πολίτες».

Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου