Friday, 22 November, 2024

NASA: Ακυρώνεται ξανά η εκτόξευση του πυραύλου Artemis I

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που η διαστημική υπηρεσία αναγκάζεται να σταματήσει την αντίστροφη μέτρηση της εκτόξευσης λόγω τεχνικών προβλημάτων

H NASA ανακοίνωσε την ακύρωση της δεύτερης προσπάθειας εκτόξευσης του πυραύλου Artemis Ι, λόγω νέων τεχνικών προβλημάτων.

Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα το απόγευμα (στις 21:17 ώρα Ελλάδος), αλλά τα σχέδια αυτά ακυρώθηκαν αφού η ομάδα ανακάλυψε διαρροή υγρού υδρογόνου, προσπαθώντας επί ώρες να επιλύσει, χωρίς αίσιο αποτέλεσμα. Το υγρό υδρογόνο είναι ένα από τα προωθητικά που χρησιμοποιούνται στο μεγάλο κεντρικό στάδιο του πυραύλου. Η διαρροή εμπόδισε την ομάδα εκτόξευσης να μπορέσει να γεμίσει τη δεξαμενή υγρού υδρογόνου, παρά τις προσπάθειες διαφόρων διαδικασιών αντιμετώπισης προβλημάτων.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που η διαστημική υπηρεσία αναγκάζεται να σταματήσει την αντίστροφη μέτρηση της εκτόξευσης λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης, τη Δευτέρα, ματαιώθηκε μετά από διάφορα προβλήματα που προέκυψαν, μεταξύ άλλων με ένα σύστημα που προοριζόταν για την ψύξη των κινητήρων του πυραύλου πριν από την εκτόξευση και διάφορες διαρροές που εμφανίστηκαν κατά τον ανεφοδιασμό του πυραύλου με καύσιμα.

Γιατί απέτυχε η πρώτη προσπάθεια της αποστολής «Άρτεμις 1»

Mία ρωγμή στον κινητήρα 3 του πανίσχυρου πυραύλου «Space Launch System» (SLC) τίναξε στον… αέρα την έναρξη της ιστορικής διαστημικής αποστολής «Άρτεμις 1» της ΝΑSΑ που σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη.

Οι μηχανικοί της NASA αξιολόγησαν το πρόβλημα που εντοπίστηκε στον κινητήρα 3, έναν εκ των τεσσάρων (κινητήρων) RS-25, που διαθέτει ο πανίσχυρος πύραυλος και βρίσκεται στο κάτω μέρος του. Σύμφωνα με τους ελεγκτές εκτόξευσης, ο κινητήρας 3 δεν μπορούσε να ρυθμίσει σωστά τη διαδικασία εξαέρωσης και οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να επιλύσουν το πρόβλημα αναβάλλοντας έτσι την έναρξη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η ρωγμή στο σύστημα θερμικής προστασίας σε μία από τις φλάντζες του κινητήρα ήταν η αιτία που η ΝΑSA αποφάσισε την αναβολή της εκτόξευσης του πυραύλου «SLC».

Τα χαρακτηριστικά του μεγα-πυραύλου «SLS»

Ο SLS μαζί με το Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion. Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος μεγα-πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ένας πύραυλος Κρόνος 5 (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab.

Τα επόμενα βήματα της ΝΑSΑ

Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής «Άρτεμις 2» γύρω από το φεγγάρι, και το 2025 η αποστολή «Άρτεμις 3» να προσεληνωθεί μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.

Θα τεθούν έτσι πιθανότατα αυτή τη φορά τα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια «έδρα» στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στη δεκαετία του 2030.

Πάντως, αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά «σφιχτό» και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί χρονικά. Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στη Σελήνη ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων 17» το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου