Thursday, 26 December, 2024

Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού

Εκδήλωση μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, από την Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος»

Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το απόγευμα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου.

Στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από την Μεγάλη Ιδέα στην καταστροφή» και ακολούθησε ομιλία για το θέμα, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.Ομιλητής ο εκπαιδευτικός, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Κωνσταντίνος Νίγδελης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της “Μικρασιατικής καταστροφής-Πικρές αλήθειες”…Στη συγκλονιστική του ομιλία, μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως η Μικρασιατική Εκστρατεία (Μάιος 1919-Σεπτέμβριος 1922), ήταν η μεγαλύτερη εκστρατεία την οποία επιχείρησε ο ελληνικός Στρατός από τους χρόνους της απελευθερώσεως της Ελλάδος.

«Η Μικρασιατική Καταστροφή, είναι η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Τη μεγάλη αυτή συμφορά συνθέτουν, εκτός των άλλων, η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου, η πυρπόληση από τους Τούρκους της Σμύρνης, όπου είχαν συρρεύσει και πολλοί Έλληνες από τις γειτονικές περιοχές, και οι σφαγές, λεηλασίες και άλλες φρικαλεότητες εις βάρος των Ελλήνων και των Αρμενίων Χριστιανών, στη Σμύρνη και στις πόλεις και τα χωρία που ανακαταλαμβάνονταν από τον τουρκικό στρατό, οι μαρτυρικές πορείες των αιχμαλώτων και των ομήρων προς το εσωτερικό της Ανατολής, η εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων και η εκδίωξη των υπολοίπων από τις πατρογονικές εστίες τους, χωρίς τις περιουσίες τους, από το Μικρασιατικό έδαφος και προ πάντων το κυριολεκτικό ξερίζωμα του Ελληνισμού από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.

Η Μικρασιατική Καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, την πλήρη από του πατρίου εδάφους εκρίζωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Διότι και οι διασωθέντες από τις σφαγές, τις διώξεις και τις αγριότητες, εγκατέλειψαν τις εστίες τους δυνάμει των περί ανταλλαγής των πληθυσμών διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, με την οποία ετερματίσθη η εμπόλεμος κατάσταση μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας…».Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, η οποία με τον Ν. 2645 της 9/13-10-1998 (ΦΕΚ Α~234), που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, καθιερώθηκε να τιμάται την 14η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης…

Ο ομ. καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας ΑΠΘ., καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αθανάσιος Καραθανάσης (ο οποίος θα ήταν ο 2ος ομιλητής, από την Κρήτη) δεν κατάφερε να παραβρεθεί, όμως έστειλε και αναγνώστηκε η εισήγησή του για την Μικρασιατική Καταστροφή, τους ηρωισμούς των στρατιωτών μας στα πεδία των μαχών, τα πάθη του Διχασμού, την οδυνηρή αιχμαλωσία, τη βοήθεια των ολίγων ξένων προς αυτούς και την αδιαφορία των “συμμάχων”…

Η Έκθεση Φωτογραφίας και Αρχειακού Υλικού από τις αλησμόνητες πατρίδες, τη Μικρασιατική εκστρατεία, την καταστροφή και την προσφυγιά, στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. Καθημερινά 18:00-20:00

Επισκέψεις σχολείων και συλλόγων πρωινές ώρες κατόπιν επικοινωνίας στο e-mail: efilipgian@gmail.com και στα τηλέφωνα 23820 83684, 6980118633

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου