Wednesday, 20 November, 2024

Ισπανία: Κλείνει τον εναέριο χώρο της λόγω του κινεζικού διαστημικού ‘σκουπιδιού’ που θα πέσει στη Γη

Αρκετά ισπανικά αεροδρόμια έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους εξαιτίας ενός ανεξέλεγκτου κινεζικού πυραύλου που πρόκειται να πέσει σύντομα στη Γη.

Πρόκειται για ένα μεγάλο διαστημικό κινεζικό «σκουπίδι» βάρους 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτιρίου, ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B, που αναμένεται να πέσει σύντομα στη Γη.

Για το λόγο λοιπόν αυτό οι αρχές της Ισπανίας και κατά συνέπεια αρκετά ισπανικά αεροδρόμια έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους. Συγκεκριμένα, οι πτήσεις από και προς τη Βαρκελώνη, την Ταραγόνα, την Ίμπιζα και το Ρέους είναι γνωστό ότι έχουν καθηλωθεί ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν επηρεαστεί κι άλλες περιοχές, όπως η Λα Ριόχα και η Καστίλη.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για το κλείσιμο του εναέριου χώρου

Το έκτακτο αυτό μέτρο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 λεπτά, αν και τοπικές αναφορές λένε ότι μέρη όπως η Ίμπιζα μπορεί να επηρεαστούν έως και τρεις ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας της Ισπανίας: «Μεταξύ των ωρών 9:30 και 10:18, ο εναέριος χώρος μέρους της Καταλονίας και της Ίμπιζα θα κλείσει, λόγω του κινδύνου που συνδέεται με τη διέλευση του διαστημικού αντικειμένου. Οι πτήσεις έχουν διακοπεί πλήρως». Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Eurocontrol ανακοίνωσε ότι η πτώση του πυραύλου θα μπορούσε να επηρεάσει τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία «με τη μορφή καθυστερήσεων στο έδαφος και αναδρομολογήσεων κατά τη διάρκεια πτήσεων». Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), ο πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει μεταξύ 09:03 και 19:37 GMT. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτιμήθηκαν οι πιθανές τροχιές επανεισόδου. Στη νότια Ευρώπη, η είσοδος αυτού του πυραύλου 20 τόνων θα μπορούσε να επηρεάσει, εκτός από τη Βαρκελώνη, τα Κανάρια Νησιά και τη Μαδρίτη (Ισπανία), τη Μασσαλία (Γαλλία), τη Σάντα Μαρία και τη Λισαβόνα (Πορτογαλία), τη Ρώμη και το Μπρίντιζι (Ιταλία), την Αθήνα (Ελλάδα) και τη Λευκωσία (Κύπρος).

Παρά ταύτα, ο EASA αναφέρει ότι «είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προβλέψουμε ακριβώς την πορεία και το πού θα πέσουν τα κομμάτια».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου