Sunday, 22 September, 2024

Γιατί πάνε Αλβανοί μετανάστες στη Βρετανία, ζητώντας άσυλο;

Ο αριθμός των Αλβανών, που διαπλέουν με μικρά σκάφη το στενό της Μάγχης με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αυξηθεί την τελευταία διετία

με τον Βρετανό υπουργό Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένινιγκ να σημειώνει ότι αποτελούν το 80% εκείνων που το Λονδίνο θεωρεί ότι φθάνουν «παράνομα» στη χώρα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπρέιβερμαν χαρακτήρισε προ ημερών «εισβολή» την άφιξη των αιτούντων άσυλο προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός της χώρας με πολιτικούς από όλο το πολιτικό φάσμα να προειδοποιούν για τον κίνδυνο από τη χρήση μιας τέτοιας εμπρηστικής γλώσσας και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα να κατηγορεί το Λονδίνο για σχόλια που όπως είπε εισάγουν διακρίσεις σε βάρος Αλβανών και πιθανώς να υποδαυλίσουν ξενοφοβικές επιθέσεις κατά συμπατριωτών του.

Πόσοι Αλβανοί έχουν φθάσει φέτος στη Βρετανία;

Συνολικά 2.165 άτομα καταχώρησαν την Αλβανία ως χώρα καταγωγής τους όταν έφθασαν στις νότιες ακτές της Βρετανίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν πέρυσι ο αριθμός αυτός κυμαινόταν στους 800 και πρόπερσι στους 50.

Σύμφωνα, πάντως, με το BBC μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά έχουν φτάσει 12.000 Αλβανοί στη χώρα. «Η αύξηση ήταν εκθετική και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αλβανικές εγκληματικές συμμορίες έχουν αποκτήσει ερείσματα στη βόρεια Γαλλία», κατέθεσε ο διοικητής του Τμήματος Αντιμετώπισης Απειλών στη Μάγχη, Νταν Ο’Μαχόνεϊ στην αρμόδια επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα. Από τους Αλβανούς που μετανάστευσαν φέτος στη Βρετανία, περίπου 10.000 ήταν άγαμοι, ενήλικοι άνδρες-δηλαδή περίπου το 1% των ανδρών σε ηλικία εργασίας της Αλβανίας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Σε πόσους Αλβανούς μετανάστες χορηγείται άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, υποβλήθηκαν 7.267 αιτήσεις ασύλου από Αλβανούς μετανάστες, διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με πέρυσι. Γενικά, το 53% των αιτήσεων των Αλβανών γίνονται δεκτές. Περίπου το 14% εξ’ αυτών υποβλήθηκαν από ανύπαντρους, ενήλικες άνδρες, ενώ οι περισσότερες από γυναίκες και παιδιά.

Ορισμένοι Αλβανοί μετανάστες πιστεύεται ότι υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου με την αιτιολογία ότι έχουν μεταφερθεί από κυκλώματα στη Βρετανία. Ωστόσο, ορισμένοι Αλβανοί μετανάστες επιλέγουν να εξαφανιστούν και να εργαστούν παράνομα στη χώρα πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, είπε ο Μαχόνεϊ. Οι Αλβανοί μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με βίζα. Οι δικαιούχοι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα διαφορετικής διάρκειας για τουρισμό, επιχειρήσεις, σπουδές και άλλες δραστηριότητες. Μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουνίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 30.703 αιτήσεις για βίζα από Αλβανούς πολίτες και χορήγησε 20.289, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πόσους Αλβανούς στέλνει πίσω η Βρετανία;

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, 440 άτομα εστάλησαν πίσω στην Αλβανία, σχεδόν όλοι ήταν άγαμοι, ενήλικες άνδρες. Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν τον υψηλότερο αριθμό αλλοδαπών παραβατών που εστάλησαν πίσω το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου