Sunday, 22 September, 2024

Ιταλία: Σε απελπισία οι μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλοία

Αφού τελείωσε η Οδύσσειά τους, κάποιοι από τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της Κατάνης σε ένα από τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων

που έχει λάβει άδεια να ελλιμενιστεί στη Σικελία, έπεσαν στη θάλασσα χθες, Δευτέρα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταφέρουν να βγουν στη στεριά.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι δεσμεύθηκε να «υπερασπιστεί τα σύνορα» της Ιταλίας εμποδίζοντας τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που δρουν στη Μεσόγειο να εισέρχονται στα λιμάνια της χώρας και να αποβιβάζουν τους χιλιάδες μετανάστες που σώζουν κάθε χρόνο. Την Κυριακή η κυβέρνησή της έδωσε τελικά άδεια να αποβιβαστούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και όσοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Τρία πλοία έχουν ελλιμενιστεί στην Κατάνη, ενώ άλλο ένα δεν έχει λάβει ακόμη τη σχετική άδεια από τις ιταλικές αρχές. Συνολικά τα πλοία αυτά μεταφέρουν χίλιους μετανάστες.

Την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της νέας ιταλικής κυβέρνησης τρεις μετανάστες πήδηξαν χθες από το πλοίο Geo Barents, το οποίο διαχειρίζονται οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF). Οι τρεις άνδρες διασώθηκαν αμέσως.

Λίγη ώρα αργότερα 12 άλλοι μετανάστες που βρίσκονταν στη γέφυρα του πλοίου φώναζαν «βοηθήστε μας», σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 500 άνθρωποι, οι οποίοι κινδύνευαν στη θάλασσα σύμφωνα με τη ΜΚΟ Alarm Phone, διασώθηκαν από τις ιταλικές αρχές και αποβιβάστηκαν στη Σικελία, δήλωσε η νομάρχης των Συρακουσών Τζουζέπα Σκαντούτο.

«Συμπεριφερόμαστε με ανθρωπιά, αλλά τηρώντας αυστηρά τις αρχές μας», επισήμανε από την πλευρά του χθες από τη Ρώμη ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Πιαντεντόζι.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μετανάστες έγιναν δεκτοί και σε άλλα λιμάνια και διαβεβαίωσε ότι όσοι εξακολουθούν να παραμένουν σε πλοία «βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθηση των αρχών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αφρικανικές ακτές από την 1η Ιανουαρίου. Ο γερουσιαστής Αντόνιο Νικίτα, που επισκέφθηκε τα πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι της Κατάνης, εκτίμησε ότι «η κατάσταση σε αυτά είναι τεταμένη».

«Στα πλοία επικρατεί νευρικότητα, τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων ηρεμούν τα πνεύματα. Πολλοί μετανάστες γδύθηκαν μπροστά μας για να μας δείξουν τις μολύνσεις που έχουν στα γεννητικά τους όργανα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για περιστατικά ψωρίασης. Το Geo Barents έλαβε άδεια να ελλιμενιστεί την Κυριακή το βράδυ και οι ιταλικές αρχές επέτρεψαν σε 357 ανθρώπους να αποβιβαστούν, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβαση άλλων 215.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου