Thursday, 26 December, 2024

SOS από καρδιοπαθείς: Απαραίτητα φάρμακα σε αναμονή για μήνες

Το καμπανάκι κρούουν οι καρδιοπαθείς για την σοβαρή έλλειψη φαρμάκων με την οποία έρχονται αντιμέτωποι τις τελευταίες εβδομάδες με συνέπεια

να σημειώνεται καθυστέρηση στη λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

Αν και το ζήτημα με την έλλειψη φαρμάκων είναι γνωστό εδώ και μήνες, το τελευταίο διάστημα έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο όπως επισήμανε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες Κωνσταντίνος Χόρτης ενώ κάνει λόγο για απουσία εύρεσης άμεσων λύσεων και πολιτικής βούλησης, γεγονός που κάνει επιβαρυμένη την καθημερινότητα των καρδιοπαθών όλων των κατηγοριών που αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα των χρόνιων πασχόντων της χώρα μας.

«Το φάρμακο είναι στην καθημερινότητα των καρδιοπαθών καθώς μπορεί να λαμβάνουν περισσότερα από δύο σκευάσματα την ημέρα ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, η οποία εξαρτάται από την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν. Ωστόσο, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα φάρμακα διότι είναι σε μόνιμη έλλειψη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χόρτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μεγάλο ποσοστό των καρδιοπαθών και λοιπών κατηγοριών χρονίως πασχόντων είτε βρίσκεται σε αναμονή για μήνες μέχρι να λάβει ένα συγκεκριμένο φάρμακο είτε ο γιατρός αλλάζει την φαρμακευτική τους αγωγή με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη επισκέπτονται δεκάδες φαρμακεία μέχρι να βρουν έστω και ένα κουτί ή καταφεύγουν σε γενόσημα και πιο ακριβά φάρμακα προκειμένου να εξυπηρετηθούν. «Τα καρδιακά νοσήματα στο σύνολο τους είναι η πρώτη αιτία θανάτου καθώς πάνω από το 35% των θανάτων αποδίδονται σε αυτά στη χώρα μας. Έχουμε 25.000-30.000 ενήλικες συγγενείς καρδιοπάθειας. Επιβαρύνεται δηλαδή η υγεία και η ψυχολογία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων. Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές έως και μοιραίες ορισμένες φορές. Η καθυστέρηση της λήψης ενός συγκεκριμένου σκευάσματος που έχει ανάγκη ο ασθενής μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία του. Ακόμη και η αντικατάστασή του από κάποιο άλλο που δεν είναι το ενδεδειγμένο», τόνισε ο κ. Χόρτης.

Τη δική του προσωπική εμπειρία περιέγραψε ο κ. Χόρτης στο ThessToday.gr, ο οποίος αναζητούσε σε πάνω από 15 φαρμακεία ένα γνωστό φάρμακο μοναδικό στο είδος του και χωρίς να υπάρχει κάποιο γενόσημο που αφορά το γαστρεντερολογικό σύστημα. «Μου το είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός και για να το βρω, ήμουν σε αναμονή δύο μήνες. Επισκέφθηκα πάνω 15 φαρμακεία και η απάντηση που δεχόμουν ήταν ”βρίσκεται σε έλλειψη και είναι άγνωστο το πότε θα αποκατασταθεί”», σημείωσε.

«Σπρώχνουν» φάρμακα στο εξωτερικό χωρίς να καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι εξάγονται φαρμακευτικά σκευάσματα στο εξωτερικό χωρίς να καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες. «Σπρώχνουν φάρμακα και αναλώσιμα προς το εξωτερικό καθώς πετυχαίνονται καλύτερες τιμές. Ένα σκεύασμα στην Ελλάδα μπορεί να κοστίσει 10 ευρώ ενώ το ίδιο στη Γερμανία (συνηθισμένος προορισμός των παράλληλων εξαγωγών) μπορεί να κοστίζει 50, 60 ευρώ κτλ. Εξάγονται φαρμακευτικά σκευάσματα, δηλαδή στο εξωτερικό χωρίς να καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες με συνέπεια να προκαλείται και η έλλειψη», δήλωσε χαρακτηριστικά… διαβάστε εδώ τη συνέχεια 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου