Sunday, 17 November, 2024

Σχολικές καθαρίστριες: Καταθέτουν αγωγές κατά των δήμων Πέλλας, Κατερίνης για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Θύελλα αγωγών έχει ξεκινήσει σε δήμους της βόρειας Ελλάδας από τις σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας, οι οποίες διεκδικούν

να αναγνωριστούν σε αορίστου χρόνου, καθώς ανανεώνουν επί σειρά ετών τις συμβάσεις τους, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, υφίστανται καθυστερήσεις στις πληρωμές τους και αμοίβονται λιγότερο από τις μόνιμες καθαρίστριες παρότι δουλεύουν τα ίδια ωράρια.

Δύο αγωγές κατέθεσαν χθες 29 καθαρίστριες του δήμου Κατερίνης και πέντε του δήμου Δίου Ολύμπου και ορίστηκε δικάσιμος για την 1η Ιουνίου 2023. Ήδη έχουν καταθέσει αγωγή και καθαρίστριες του δήμου Πέλλας, με τη δική τους δικάσιμο να έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου 2023. Σήμερα καταθέτουν αγωγή καθαρίστριες από πέντε δήμους της Χαλκιδικής (δήμοι Σιθωνίας, Αριστοτέλη, Προποντίδας, Κασσανδρείας και Πολυγύρου) και όπως αναφέρουν πληροφορίες του ThessToday.gr αγωγές ετοιμάζουν καθαρίστριες και σε δήμους της Θεσσαλονίκης.

«Γίνεται κατάχρηση της έννοιας του ορισμένου χρόνου απασχόλησης»

«Σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου καλύπτουν όχι πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες. Γι’ αυτό περιορίζεται το χρονικό πλαίσιο της απασχόλησης. Οι καθαρίστριες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολικών κτιρίων. Οι θέσεις εργασίας τους είναι σταθερές, δηλαδή από την έναρξη των συμβάσεων μπορεί να απασχολούνται στα ίδια σχολικά κτίρια και η παροχή υπηρεσιών είναι η ίδια, δηλαδή η καθαριότητα», αναφέρει στο ThessToday.gr η δικηγόρος των καθαριστριών, Κατερίνα Νίγδελη, επισημαίνοντας ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν γίνεται στην Ελλάδα κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας που έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

«Γίνεται κατάχρηση της έννοιας του ορισμένου χρόνου απασχόλησης. Το δυστυχές είναι ότι την κατάχρηση αυτή δεν την κάνει κάποιος ιδιώτης, αλλά το ελληνικό δημόσιο που θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα εργοδότη. Στην προκειμένη περίπτωση μόνο υπόδειγμα δεν αποτελεί. Υπάρχουν ψηφίσματα από πολλές περιοχές όπου τα δημοτικά συμβούλια αναγνωρίζουν την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών των σχολικών μονάδων από τις καθαρίστριες», σημειώνει στο ThessToday.gr η κα. Νίγδελη.

Προσθέτει δε ότι υπάρχουν παραδείγματα καθαριστριών που βρίσκονται σε καθεστώς ορισμένου χρόνου απασχόλησης εδώ και περίπου 20 χρόνια. Οι τελευταίες μονιμοποιήσεις καθαριστριών σχολικών κτιρίων έγιναν πριν από 20 χρόνια και πολλές έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί. Τη θέση τους παίρνουν οι καθαρίστριες ορισμένου χρόνου. Οι ίδιες υπογράφουν κάθε χρόνο τη σύμβασή τους από 1η Σεπτεμβρίου και αυτή λήγει στις 30 Ιουνίου. Έπειτα παίρνουν ταμείο ανεργίας για το καλοκαίρι, όπου η πρώτη πληρωμή καθυστερεί περί τις 40-45 μέρες, ενώ σε πολλούς δήμους όταν επιστρέφουν στις εργασίες τους η μισθοδοσία καθυστερεί δύο με τρεις μήνες…

Επόμενο βήμα η διεκδίκηση των αναδρομικών

Οι καθαρίστριες κατέθεσαν μια αναγνωριστική αγωγή, όπως ονομάζεται, ζητώντας να αναγνωριστούν οι επαναλαμβανόμενες, χωρίς διακοπή, συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις ίδιες σχολικές μονάδες, ως μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου. Εν συνεχεία, αν αναγνωριστούν υπάρχει η βλέψη για ξεχωριστή αγωγή ώστε να διεκδικήσουν τα αναδρομικά τους.

Σύμφωνα με την κα. Νίγδελη, «τα σωματεία παλεύουν με τις δικές τους δυνάμεις εδώ και πολλά χρόνια και έχουν καταφέρει πολλά. Είναι ένας κλάδος που είχε παραμεληθεί πολύ στο παρελθόν. Πλέον έχουν αποκτήσει τέτοια δύναμη και φωνή που ήρθε ο καιρός να αναγνωριστεί όλος αυτός ο αγώνας που κάνουν για τη δικαίωσή τους»… διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου