Tuesday, 19 November, 2024

Meta: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ απολύει άλλους 4.000 εργαζομένους

Η εταιρεία Meta είπε σήμερα Τετάρτη (19/4) στους υπαλλήλους της στη Βόρεια Αμερική να εργάζονται από το σπίτι

καθώς πρόκειται να περικόψει άμεσα 4.000 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου απολύσεων που είχε  ανακοινώσει στις 14 Μαρτίου του 2023.

Το πλάνο ωστόσο είναι να καταργηθούν συνολικά 10.000 θέσεις, προκειμένου σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζάκερμπεργκ να γίνει η εταιρεία πιο αποτελεσματική.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα επηρεάσουν το κορυφαίο κοινωνικό δίκτυο, Facebook, καθώς και το Instagram, το WhatsApp και το τμήμα εικονικής πραγματικότητας Reality Labs, σύμφωνα με ρεπορτάζ. «Θα είναι σαν τα Hunger Games» έγραψε χαρακτηριστικά ένας υπάλληλος της εταιρείας στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Blind.

Η Meta είπε στους διευθυντές της ότι οι ομάδες θα ανασχηματιστούν και όσοι παραμείνουν στην εταιρεία ενδεχομένως να εργαστούν υπό νέους επόπτες.  «Η σύντροφός μου εργάζεται εκεί και είμαστε αρκετά ανήσυχοι», έγραψε ένας εργαζόμενος στον τομέα της τεχνολογίας στο Blind.

«Κανείς δεν το αξίζει αυτό!» έγραψε ένας άλλος εργαζόμενος. «Η Μέτα σίγουρα μπορεί να μην απολύσει ανθρώπους. Αυτή η τρέλα θα καταστρέψει την εταιρεία» πρόσθεσε.

Η εταιρεία αναμένεται να περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας καθώς και 6.000 ακόμη σε λίγες εβδομάδες.

Τον Νοέμβριο, η Meta μείωσε το 13% του εργατικού δυναμικού της, ποσοστό που ισοδυναμεί με την απόλυση  11.000 υπαλλήλων από ένα παγκόσμιο σύνολο εργαζομένων άνω των 87.000 ατόμων. Την ίδια ώρα η εταιρεία έχει «παγώσει» τις προσλήψεις.

Η Meta σχεδιάζει επίσης να καταργήσει περίπου 5.000 θέσεις εργασίας που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, όπως αποκάλυψε ο Ζάκερμπεργκ . «Αυτό θα είναι δύσκολο και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε», έγραψε χαρακτηριστικά. Μετά από χρόνια προσλήψεων, ο Ζάκερμπεργκ διώχνει υπαλλήλους με «ιλιγγιώδεις ρυθμούς». Σε άλλες εποχές, η εταιρεία του έκανε μπαράζ προσλήψεων, καθώς η γκάμα των εφαρμογών της, στην οποία περιλαμβάνεται και το WhatsApp, αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία. Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε «εκτόξευση» της επισκεψιμότητας μέσω κινητών τηλεφώνων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Πέρυσι, η Meta είχε 87.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Καθώς όμως η παγκόσμια αγορά άρχισε πέρυσι να εξασθενεί και οι αγορές ψηφιακής διαφήμισης συρρικνώθηκαν, ο Ζάκερμπεργκ επιχείρησε να προσαρμοστεί: η Meta περιόρισε τα προνόμια των εργαζομένων και μετά τις απολύσεις του Νοεμβρίου, άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω περικοπές.

Σε μια σύσκεψη για την κερδοφορία της επιχείρησης τον Φεβρουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι δεν ήθελε η εταιρεία να είναι «υπερπλήρης» με ένα στρώμα μεσαίας διοίκησης από «μάνατζερ που διαχειρίζονται μάνατζερ».

Ο ανταγωνισμός

Στην ίδια συνάντηση είχε πει πως αναλαμβάνει την ευθύνη για τις περσινές απολύσεις, κατηγορώντας τον εαυτό του για τον ζήλο του για στελέχωση, όταν η χρήση των πλατφορμών κορυφώθηκε στην αρχή της πανδημίας. Η Meta είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις στην παρούσα φάση. Εκτός από τη συρρίκνωση της ψηφιακής διαφήμισης, οι αλλαγές της Apple στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων της, έχουν περιορίσει τη δυνατότητα της Meta να συλλέγει δεδομένα για τους χρήστες iPhone για στοχευμένες διαφημίσεις.

Παράλληλα αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από το TikTok, το οποίο έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητά του τα τελευταία χρόνια, ιδίως στις νεότερες ηλικίες. Η Meta πασχίζει να οδηγήσει τους χρήστες της στο αναπτυσσόμενο metaverse, που ο Ζάκερμπεργκ θεωρεί «το μέλλον» των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όραμα στο οποίο η εταιρεία του δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, το κοινό έχει αντ’ αυτού στραφεί στα chatbots, τα οποία βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η Meta έχει επενδύσει για χρόνια στην τεχνητή νοημοσύνη (A.I), αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν βρίσκεται στο κέντρο της όλης συζήτησης για την τεχνολογία και το μέλλον της.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου