Monday, 23 December, 2024

Αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα: Η φλεγμονώδης πάθηση που πλήττει το ανοσοποιητικό

Η νόσος εμφανίζεται με δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη, μπορεί όμως να προσβάλλει και άλλες αρθρώσεις, τένοντες

και συνδέσμους στους ώμους, στα ισχία και στα γόνατα δημιουργώντας σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα των πασχόντων

Μία επώδυνη, χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, που προσβάλλει, κυρίως, τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα των πασχόντων, έχει την «τιμητική» της το πρώτο Σάββατο κάθε Μαΐου, από την Διεθνή Ομοσπονδία για την Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα ASIF-Axial Spondyloarthritis International Federation, Πρόκειται για την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, η οποία εφέτος έρχεται στο προσκήνιο με το ιδιαίτερο μήνυμα της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), για την αξία της κίνησης στη σωματική και ψυχική ευεξία των ασθενών.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα εμφανίζεται με δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και περιορισμό στην κινητικότητά της. Μπορεί όμως να προσβάλλει και άλλες αρθρώσεις, τένοντες και συνδέσμους στους ώμους, στα ισχία και στα γόνατα δημιουργώντας σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα των πασχόντων.

Χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ότι εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών (η μέση ηλικία διάγνωσης είναι 25 – 45 έτη). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι επίμονος πόνος στη μέση και πρωινή δυσκαμψία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα πρέπει να οδηγούν αμέσως σε ρευματολόγο για περαιτέρω καθοδήγηση.

Πώς η νόσος πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα

Στην αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Τα κύτταρα του ανοσoποιητικού συστήματος προσβάλλουν τις αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων, όπως και τις αρθρώσεις μεταξύ σπονδυλικής στήλης και λεκάνης, που ονομάζονται ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, η νόσος μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, να προκαλέσει χρόνιο πόνο και να μειώσει σημαντικά την ικανότητα κίνησης της σπονδυλικής στήλης και να επιφέρει δυσκαμψία του θωρακικού κλωβού, δηλαδή των πλευρών, σε ορισμένους ασθενείς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να συνεργάζονται με τον ρευματολόγο τους, ώστε να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία.

Η αξία της κίνησης

«Η κίνηση με οποιαδήποτε μορφή είναι εξίσου σημαντική με τη φαρμακευτική αγωγή για τους πάσχοντες. Μπορεί να βελτιώσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευεξία για τους ασθενείς. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσκαμψίας και του πόνου, στη βελτίωση του ύπνου, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Η κίνηση είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας, όποια κι αν είναι η δυνατότητά του. Δεν χρειάζεται να είναι αθλητής, δε χρειάζεται να έχει υψηλές επιδόσεις, αρκεί να το θελήσει και να το πάρει απόφαση» αναφέρει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαρθρίτιδας η κυρία Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ.

«Η νόσος μπορεί να είναι εξουθενωτική και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε αναπηρία. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από οξέα, επώδυνα επεισόδια τα οποία ακολουθούνται από προσωρινές περιόδους ύφεσης όταν τα συμπτώματα υποχωρούν. Είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει ότι η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια, ή δια βίου, ασθένεια και ότι η σοβαρότητά της δεν έχει καμία σχέση με την ηλικία ή το φύλο. Μπορεί να είναι εξίσου σοβαρή στις γυναίκες και τα παιδιά όσο και στους άνδρες» τονίζει η κυρία Νάντια Μάλλιου, αντιπρόεδρος της Εταιρείας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) στη Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης: 210 8237302, στο τηλ. 211 1828 572, ή στο www.arthritis.org.gr και στα social media της ΕΛΕΑΝΑ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου