Thursday, 26 December, 2024

Παράνομες υιοθεσίες στα Χανιά: Είχε ανακληθεί η άδεια της κλινικής το 2020

Επί χρόνια το κύκλωμα εμπορίας βρεφών και εκμετάλλευσης ευάλωτων γυναικών λειτουργούσε αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη ότι είχε υπάρξει αυτοψία στην κλινική, είχε ανασταλεί η άδεια λειτουργίας της αλλά δεν είχε εφαρμοστεί

Επί μια δεκαετία λειτουργούσε το κύκλωμα που εκμεταλλευόταν ευάλωτες γυναίκες, προχωρούσε σε παράνομες υιοθεσίες και εξαπατούσε ζευγάρια που επιθυμούσαν να αποκτήσουν παιδί, με έδρα κέντρο γονιμότητας σε ιδιωτική κλινική στα Χανιά. Το κύκλωμα «ψάρευε» φτωχές και νέες γυναίκες από χώρες των Βαλκανίων που έφερνε στην Ελλάδα με την υπόσχεση επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ στην πραγματικότητα τις χρησιμοποιούσε ως παρένθετες μητέρες ή ως δότριες ωαρίων, υποβάλλοντάς τες σε συνεχείς ορμονοθεραπείες και άλλες ιατρικές αγωγές επιβαρυντικές για την υγεία τους. ενώ αναγκάζονταν να γεννούν τέσσερις και πέντε φορές.

Τα βρέφη δινόταν σε ζευγάρια που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί έναντι αδράς αμοιβής, ενώ υπήρξαν και αποκαλύψεις για παράνομες υιοθεσίες.

Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει στο φως μέχρι στιγμής από τις έρευνες φαίνεται πως σε τουλάχιστον 400 περιπτώσεις έγιναν εικονικές εξωσωματικές, δηλαδή το ωάριο από το οποίο γεννήθηκε το παιδί ήταν της παρένθετης μητέρας εν αγνοία της γυναίκας που είχε επισκεφθεί την κλινική για να καταφέρει να τεκνοποιήσει, καθώς έτσι εξασφαλιζόταν μία επιτυχημένη εγκυμοσύνη και η ταρίφα ανέβαινε.

Οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος χρέωναν από 70 έως 120 χιλιάδες στη γυναίκα που θα έκανε παιδί με τη βοήθεια της παρένθετης μητέρας. Στις γυναίκες τώρα που εκμεταλλεύονταν έδιναν 600 ευρώ τον μήνα, τις είχαν υπό την επίβλεψή τους σε τρώγλες όπου διέμεναν και δεν τις άφηναν να κυκλοφορούν παρά μόνο για να πάνε στο σουπερμάρκετ και για να κάνουν εξετάσεις στην εν λόγω κλινική.

Οι 30 έγκυες γυναίκες που εντοπίστηκαν σε σπίτι στα Χανιά, έχουν χαρακτηριστεί από την εισαγγελία ως θύματα traficking.

Είναι απορίας άξιο ωστόσο πώς επί δέκα χρόνια συντελούνταν σωρεία εγκλημάτων κάτω από τη μύτη των αρχών και των ελεγκτικών μηχανισμών τη στιγμή μάλιστα που η νομοθεσία για την παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα είναι αυστηρή και δεν επιτρέπει κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφ.Συν ωστόσο, υπήρξε σε μία περίπτωση απόφαση αναστολής της άδειας λειτουργίας της κλινικής για έξι μήνες το 2020 και επιβολή προστίμου μετά από αυτοψία.

Την αυτοψία πραγματοποίησε κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) στις 19 Απριλίου 2019 και η απόφαση επιβλήθηκε ένα χρόνο μετά στις 23/07/2020. Η απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (3679Β/ 3.9.2020) αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κλινική στην ιστοσελίδα της δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει από το 1995 οπότε και ιδρύθηκε. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση για τους λόγους που οδήγησαν την ΕΑΙΥΑ να αναστείλει την άδεια της κλινικής ούτε γιατί η απόφαση δεν εφαρμόστηκε.

Η ΕΑΙΥΑ από την άλλη εξέδωσε καθησυχαστική ανακοίνωση την Τετάρτη με αφορμή τις αποκαλύψεις, παράσχοντας διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη συγκεκριμένη μονάδα καθώς και την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου