Saturday, 28 September, 2024

Κοινή επιστολή δημάρχων για την αναγκαιότητα νέας οδικής σύνδεσης Πτολεμαΐδας-Έδεσσας

Κοινή επιστολή απέστειλαν οι δήμαρχοι Αλμωπίας, Αμυνταίου, Έδεσσας, Εορδαίας

και Φλώρινας, αναφορικά με την αναγκαιότητα κατασκευής νέας οδικής σύνδεσης μεταξύ Πτολεμαΐδας-Έδεσσας.

Σε συνέχεια της συνεργασίας που εγκαινίασαν λίγους μήνες πριν οι δήμαρχοι των Δήμων Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης, Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου, Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς και Έδεσσας Γιάννης Τσεπκεντζής απέστειλαν κοινή επιστολή στου βολευτές των νομών Κοζάνης, Πέλλας και Φλώρινας καθώς και στους Περιφερειάρχες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την αναγκαιότητα κατασκευής νέας οδικής σύνδεσης μεταξύ Πτολεμαΐδας-Έδεσσας.

Άμεσα αντέδρασε ο βουλευτής Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος έφερε το θέμα στη βουλή καταθέτοντας Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, με την οποία καλεί την Κυβέρνηση να αποδεχτεί το αίτημα, να διαβουλευτεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα ειδικότερα αναγκαία τεχνικά χαρακτηριστικά και την εκκίνηση υλοποίησής του, καθώς επίσης να ξεκαθαρίσει ποια συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία θα αξιοποιήσει και σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Προς: βουλευτές/βουλεύτριες

Σταμενίτη Διονύσιο, Βασιλειάδη Βασίλειο, Βέττα Καλλιόπη, Καρασμάνη Γεώργιο, Κουκουλόπουλο Παρασκευά (Πάρι), Κωνσταντινίδη Ευστάθιο, Παπαδόπουλο Μιχάλη, Παπασωτηρίου Σταύρο, Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη), Τζάκρη Θεοδώρα,

Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Αμανατίδη, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα Απόστολο

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές, κ.κ. Περιφερειάρχες, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι περιοχές των Δήμων μας (Αλμωπίας, Αμυνταίου, Έδεσσας, Εορδαίας, Φλώρινας) καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις στους δείκτες του διαθέσιμου εισοδήματος, της απασχόλησης, του ρυθμού ανάπτυξης, ακόμα και του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων. Τα στατιστικά αυτά δεδομένα αποτυπώνουν αναντίρρητα μια αρνητική πραγματικότητα, δημιουργώντας ταυτόχρονα και κοινές ανησυχίες για τις μελλοντικές προοπτικές των τοπικών μας κοινωνιών. Είμαστε βέβαιοι, άλλωστε,-όπως ήδη έχουμε διαπιστώσει μέσα από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας-πως και εσείς οι ίδιοι συμμερίζεστε αυτές τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μας.

Ειδικότερα, τα βασικά κοινά προβλήματα των Δήμων μας, εστιάζονται:

· στην αποβιομηχάνιση της περιοχής έπειτα και από την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, δημιουργώντας στην τοπική οικονομία ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό. Η απώλεια αυτών των θέσεων εργασίας και η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας επιφέρουν μια σειρά αρνητικών συνεπειών με την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, την εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, την φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, η αδυναμία ουσιαστικής εξεύρεσης εναλλακτικών παραγωγικών δραστηριοτήτων παρακωλύει οποιαδήποτε προσπάθεια τόνωσης της τοπικής οικονομίας. Πέραν, βέβαια, των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, αξίζει να αναφερθεί πως και στον τομέα του περιβάλλοντος, η απολιγνιτοποίηση και η αποβιομηχάνιση- παρά την όποια μείωση των εκπομπών ρύπων- δεν έχει αναστρέψει δραστικά την εξακολουθούμενη υποβάθμισή του.

· στον αγροτικό τομέα, ο οποίος αποτελεί σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της χαμηλής παραγωγικότητας, της έλλειψης κινήτρων για τους αγρότες και της δυσκολίας πρόσβασης των προϊόντων στις αγορές. Σημαντικά ζητήματα που οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες, όπως η παλαιωμένη τεχνολογία, η έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές και η περιορισμένη πρόσβαση σε γνώση και εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, οι όλο και δραματικότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η γενικευμένη αστάθεια των τιμών, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και η ισχυρή παρουσία μεσαζόντων αποτελούν επιπλέον αποτρεπτικούς παράγοντες για την επένδυση και την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών. Κατά λογική συνέπεια, παρατηρούνται φαινόμενα εγκατάλειψης της καλλιέργειας και μείωσης του αγροτικού πληθυσμού.

· στην έλλειψη υποδομών και στην πολύ κακή κατάσταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου σε συνδυασμό με την πλήρη εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου, η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο επενδυτικό σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν αποτελεί προτεραιότητα για την επόμενη 20ετία. Η έλλειψη σύγχρονων υποδομών δυσχεραίνει την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η κακή ποιότητα του οδικού δικτύου καθιστά δύσκολη και χρονοβόρα τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, ενώ παράλληλα αυξάνει το κόστος των μεταφορών. Η εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου στερεί την περιοχή από ένα πιο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει αφενός στην αποσυμφόρηση των οδικών αξόνων, αφετέρου στην απομείωση των ρύπων.

· στις ελλιπείς υπηρεσίες προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν τους κατοίκους των περιοχών μας να αναζητούν βελτιωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση σε υπερτοπικά κέντρα, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις και ξοδεύοντας πολύτιμο χρόνο και χρήματα, για να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη. Αυτό δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή και δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Επιπρόσθετα, η απουσία ικανοποιητικών προς τον πολίτη υπηρεσιών στερεί από τις κοινότητες την δυνατότητα αυτονομίας και ανάπτυξης, καθώς η εξάρτηση από υπερτοπικά κέντρα περιορίζει τις δυνατότητες λήψης αποφάσεων και ελέγχου των δικών τους πόρων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και την αίσθηση αποξένωσης.

Είναι απολύτως προφανές ότι για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων απαιτούνται εργαλεία πολύ ισχυρότερα από αυτά που η Πολιτεία έχει παραχωρήσει στον α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι πόροι που αποδίδονται στους Δήμους δεν επαρκούν και σίγουρα είναι πρακτικά αδύνατο να δώσουν μακροχρόνιες λύσεις.

Για το λόγο αυτό η συμβολή σας κρίνεται καθοριστική και στα πλαίσια ενός φιλόδοξου και μακρόπνοου προγράμματος αναβάθμισης των οδικών συνδέσεων και του σιδηροδρομικού δικτύου προτάσσουμε την κατασκευή μιας νέας σύγχρονης και ασφαλούς οδικής σύνδεσης μεταξύ Πτολεμαΐδας – Έδεσσας. Αναμφισβήτητα αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρόταση για την ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής και την τόνωση της ανάπτυξής της.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα φέρει πολλαπλά οφέλη, αγγίζοντας όλες τις πτυχές της ζωής των πολιτών. Κατά πρώτον, η νέα οδική σύνδεση θα βελτιώσει δραστικά την προσβασιμότητα των πέντε δήμων της περιοχής, θέτοντας τέρμα στην οδική απομόνωση που βιώνουν. Αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων, μειώνοντας τον χρόνο μετακίνησης προς και από τις εργασίες τους, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα άλλα απαραίτητα κέντρα. Επιπλέον, η νέα οδός θα διανοίξει νέες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων, θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η αναβαθμισμένη προσβασιμότητα θα ωφελήσει ιδιαίτερα τον τουρισμό, καθιστώντας την περιοχή μας πιο ελκυστική στους επισκέπτες και δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πρόταση αφορά μια περιοχή με πληθυσμό που ξεπερνά τους 150.000 κατοίκους, σχεδόν το σύνολο των οποίων κατοικούν σε μειονεκτικές περιοχές, ενώ τα 2/3 από αυτούς ζουν στην παραμεθόριο. Το έργο αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και θα φέρει τους κατοίκους των πέντε Δήμων πιο κοντά, διευκολύνοντας την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση και μειώνοντας το αίσθημα της ανισότητας σε μια χώρα με πολίτες δύο ταχυτήτων.

Συνολικά, η κατασκευή μιας νέας σύγχρονης και ασφαλούς οδικής σύνδεσης μεταξύ Πτολεμαΐδας-Έδεσσας αποτελεί μια στρατηγική επένδυση με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και για αυτό είναι μια πρόταση που αξίζει να λάβει προτεραιότητα και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε την υποστήριξη των τοπικών Βουλευτών και των Περιφερειών, καθώς μόνο μέσω της κοινής πολιτικής βούλησης, σύμπραξης και διεκδίκησης μπορούμε να πετύχουμε την προώθηση του αιτήματός μας και την εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα καταστήσουν εφικτή την υλοποίηση του έργου.

Κ.κ. Βουλευτές, κ.κ. Περιφερειάρχες,

πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό το έργο θα αποτελέσει ορόσημο για την ανάπτυξη της περιοχής μας και θα προσφέρει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον στους κατοίκους της. Σας καλούμε, λοιπόν, να σταθείτε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, στηρίζοντας το αίτημά μας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην υλοποίηση του. Μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να πάμε όλοι μαζί τον τόπο μας ψηλότερα!

Με τιμή,

Γιαννάκης Βασίλειος, Δήμαρχος Φλώρινας

Λιάσης Ιωάννης, Δήμαρχος Αμυνταίου

Παρούτογλου Νικόλαος, Δήμαρχος Αλμωπίας

Πλακεντάς Παναγιώτης, Δήμαρχος Εορδαίας

Τσεπκεντζής Ιωάννης, Δήμαρχος Έδεσσας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.