Wednesday, 16 October, 2024

Καιρός: Αλλαγή σκηνικού με πτώση της θερμοκρασίας. “Δεν αποκλείω ακόμα και χιόνια”!

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός προς τα τέλη της εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά

τις βροχές, τους θυελλώδεις ανέμους και την βουτιά της θερμοκρασίας, με τιμές κάτω από την εποχή επίπεδα.

Ο «Ωμέγα» εμποδιστής θα διαμορφώσει συνθήκες στη χώρα μας, που θα θυμίζουν περισσότερο προχωρημένο Νοέμβριο παρά Οκτώβριο, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, ενώ ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δεν αποκλείει να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και χιόνια.

«Δεν αποκλείω ακόμα και χιόνια…», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινή ανάρτησή του, προειδοποιώντας ότι «αλλάζει το σκηνικού του καιρού από την Πέμπτη με πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς, θυελλώδεις βοριάδες και βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Στη μεταβολή αυτή ευθύνεται ψυχρός αέρας, ο οποίος μέσω της Ουκρανίας και της Τουρκίας θα αρχίσει σταδιακά να επηρεάζει και τη χώρα μας, με αποκορύφωμα το Σ/Κ». Επίσης, σημειώνει ο μετεωρολόγος, «οι βόρειοι άνεμοι από την Πέμπτη μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας θα πνέουν θυελλώδεις στο Αιγαίο ενώ το Σ/Κ οι νοτιάδες στο Ιόνιο θα έχουν την ίδια ένταση. Σημαντική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασία κυρίως το Σ/Κ. Ενδεικτικά πολλές περιοχές της βορείου Ελλάδος θα ξυπνήσουν με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, ενώ στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα) το Σ/Κ όταν πέφτει ο ήλιος το μπουφανάκι θα είναι απαραίτητο!».

«Σε ότι αφορά τις βροχές -ανάλογα βέβαια με τη θέση του χαμηλού -προς το παρόν φαίνονται να είναι περισσότερες στη δυτική Ελλάδα κυρίως το Σ/Κ. Δεν αποκλείω στα πολύ ορεινά της βορείου Ελλάδας το Σ/Κ να έχουμε πρόσκαιρα και λίγες “πασπάλες” χιονιού!», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο «Ωμέγα εμποδιστής» φέρνει ψυχρές αέριες μάζες. Βροχές προς το Σαββατοκύριακο
Όπως ανέφερε σε χθεσινή του ανάρτηση ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο «Ωμέγα» εμποδιστής φέρνει τις επόμενες ημέρες ανομβρία, βοριάδες και… πτώση της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, «με το ημερολόγιο πλέον να δείχνει “καθαρά” φθινόπωρο και τον καιρό να μη θέλει για ακόμη μία φορά να εναρμονιστεί με τις εποχές του έτους έτσι τουλάχιστον όπως τις μάθαμε στα πολύ πιο πίσω χρόνια, αναμένεται να κυλήσει και η νέα εβδομάδα στη χώρα μας.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη ποιος άλλος, ο ΩΜΕΓΑ εμποδιστής, όπου στην ουσία πρόκειται για ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που εξαπλώνεται πάνω από μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου σχηματίζοντας το κεφαλαίο γράμμα ωμέγα της ελληνικής αλφαβήτου (πρώτος χάρτης) και που στην ουσία κλείνει το δρόμο στις κακοκαιρίες αναγκάζοντάς τες να ακολουθήσουν άλλη διαδρομή.

Έτσι, λοιπόν, θα οδηγηθούμε σε έναν άλλο τύπο καιρού που συνήθως τον συναντάμε προχωρημένο Νοέμβριο και μετά όπου γίνεται συνήθως λόγος και για τα πρώτα αξιόλογα χιόνια στα βουνά μας. Με άλλα λόγια πιο ψυχρός αέρας από τη βορειοανατολική Ευρώπη θα κατηφορίσει προς τα μέρη μας εξαιτίας και της έντονης διαφοράς πίεσης που θα δημιουργηθεί και που στην ουσία θα ενισχύσει τους βοριάδες μέσα στο Αιγαίο ακόμη και κοντά στα επίπεδα θύελλας (δεύτερος χάρτης). Έτσι λοιπόν θα υποχωρήσει και ο υδράργυρος ακόμη και πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με το κρύο να κάνει αισθητή την παρουσία του τη νύχτα και το πρωί».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.