Στο «μικροσκόπιο» της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχουν τεθεί τα ευρήματα της γιάφκας στο Παγκράτι, καθώς και οι κινήσεις και οι επαφές του 49χρονου ενοικιαστή του χώρου που συνελήφθη.
Μάλιστα, ένας φορητός υπολογιστής που βρέθηκε στον χώρο είχε χρησιμοποιηθεί τελευταία φορά το μακρινό 2012. Ο χρήστης του είχε διαγράψει μεγάλο αριθμό αρχείων και στη συνέχεια είχε θέσει τον υπολογιστή εκτός λειτουργίας. Αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκτιμούν πως ο κρυμμένος φορητός υπολογιστής είχε χρησιμοποιηθεί από άτομα κάποιας ομάδας που είχε δραστηριοποιηθεί εκείνη την περίοδο, αναφέρει ο ΣΚΑΪ. Στη διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών γίνεται προσπάθεια ανάκτησης των δεδομένων που είχαν διαγραφεί, σε αναζήτηση προκηρύξεων, του ιστορικού αναζητήσεων, και εισερχόμενων-εξερχόμενων εγγράφων.
Επιπλέον, αναλύοντας τα μοτίβα της σκόνης πάνω σε αντικείμενα της αποθήκης, εκτιμάται πως η τελευταία είσοδος ατόμου στον χώρο είχε σημειωθεί πριν από περίπου 20 με 30 ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.
Από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα, οι αρχές ερευνούσαν την κατοικία του 49χρονου, ενώ κατασχέθηκαν βιβλία, έγγραφα, σημειώσεις, υπολογιστής, ένα κινητό τηλέφωνο, κλειδιά, ακόμα και αποκόμματα εφημερίδων με ρεπορτάζ που αφορούσαν τρομοκρατικές οργανώσεις του παρελθόντος.
Στα εγκληματολογικά εργαστήρια ελέγχονται αποτυπώματα και γενετικό υλικό για να διαπιστωθεί αν ο 49χρονος ενοικιαστής επισκεπτόταν την αποθήκη-οπλοστάσιο. Για τον ίδιο λόγο ελέγχονται και τα κλειδιά που βρέθηκαν στην κατοχή του. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται πάνω σε αυτή την υπόθεση, είναι αν μετά την εξάρθρωση της πρώτης οργάνωσης και την διάλυσης της δεύτερης, ο άνδρας έλαβε ρόλο καθοδηγητή ή ακόμα και δημιουργού κάποιας εκ των δύο νέων τρομοκρατικών ομάδων που έδρασαν το 2023 και το 2024-της «Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας» που είχε τοποθετήσει βόμβα στο υπουργείο Εργασίας και της «Ενοπλης Προλεταριακής Δικαιοσύνης» που είχε τοποθετήσει βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ.
Τι ανέφερε ο 49χρονος φιλόλογος στις Αρχές
Ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη ανέφερε στην Αντιτρομοκρατική ότι δεν έχει καμία σχέση με την γιάφκα του Παγκρατίου.
Συγκεκριμένα, είπε ότι κατέθετε το ενοίκιο των 100 ευρώ προκειμένου να βοηθάει έναν φίλο του, όπου αυτός του το ζήτησε ως εξυπηρέτηση.
Όταν ρωτήθηκε ο 49χρονος για τη ταυτότητα του φίλου του αρνήθηκε να τον κατονομάσει.
Δεδομένου ότι ο 49χρονος άνδρας δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές, Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο αναζητώντας στοιχεία και πρόσωπα από το παρελθόν. Στο επίκεντρο των ερευνών, σύμφωνα με το MEGA, βρίσκεται το κινητό τηλέφωνο και το λάπτοπ του «μοναχικού» φιλολόγου για τυχόν διασυνδέσεις του με άτομα, που στο παρελθόν απασχόλησαν με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Εκτιμούν μάλιστα ότι ο 49χρονος κατηγορούμενος είτε είχε τον ρόλο του «συντηρητή» της αποθήκης, είτε ήταν ο ενδιάμεσος για την διανομή οπλισμού και εκρηκτικών υλών σε άτομα που σχετίζονται με την προσπάθεια αναβίωσης της τρομοκρατίας. Εδώ και 16 χρόνια, ο 49χρονος φιλόλογος, νοίκιαζε την αποθήκη στο Παγκράτι που αντί για βιβλία μέσα έκρυβε ένα οπλοστάσιο. Ήταν πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας, υποψήφιος διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και είχε καθαρό ποινικό μητρώο. Το 2008 προσέγγισε με άλλο όνομα τους ιδιοκτήτες της αποθήκης θέλοντας να κρατήσει μυστικά τα στοιχεία του και έκτοτε μίσθωνε την υπόγεια γιάφκα μέχρι και σήμερα. Ο Νίκος Ρωμανός, μετά την απολογία του, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση της έκρηξης στο διαμέρισμα επί της οδού Αρκαδίας στους Αμπελόκηπους.
«Με βάση το μοναδικό στοιχείο που υπήρχε, ένα αποτύπωμα σε σακούλα παλιά χωρίς καμία σύνδεση με κανένα άλλο εύρημα από το σπίτι με τα πρόσωπα θεωρούμε ότι ήταν το επαχθέστατο μέτρο», ανέφερε η δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού, Λίλα Ραγκούση. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση της έκρηξης, αναφέροντας πως δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορουμένους του.