Η άνοια αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την υγεία παγκοσμίως.
Νέα έρευνα δείχνει ότι μία συγκεκριμένη τροφή μπορεί να αποτρέψει το Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας.
Τι είναι η άνοια
Η άνοια είναι ένα σύνδρομο που σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη έκπτωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή, τη μνήμη, τη σκέψη, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά. Είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή, γι΄αυτό τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, αν και ο ρυθμός μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Πόσο συχνή είναι η άνοια;
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), 1 στα 11 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν άνοια. Επίσης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν την πάθηση επειδή έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, ο αριθμός των ατόμων με άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάνω από 1 εκατομμύριο.
Το NHS προσθέτει ότι η άνοια είναι ένα σύνδρομο που σχετίζεται με μια συνεχή έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες άνοιας και πολλοί διαφορετικοί τύποι. Ένας από τους κύριους τύπους άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.
Μπορούμε να προλάβουμε την άνοια;
Αν και δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του Αλτσχάιμερ, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο. Σύμφωνα με έρευνα, μια κοινή τροφή που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καθημερινά στο ψυγείο τους μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition αποκάλυψε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 466 ενήλικες από την Κίνα, αποκάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών είχε σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ, αλλά η κατανάλωση περισσότερων από δύο αυγών την ημέρα ή η μη κατανάλωση αυγών είχε μικρή επίδραση. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας».
Ο Taylor Wallace, PhD, κύριος ερευνητής, δήλωσε: «Τα αυγά είναι μια από τις λίγες τροφές που καταναλώνονται συχνά και είναι φυσικά πλούσιες σε χολίνη, μια θρεπτική ουσία που ερευνούμε για να κατανοήσουμε περαιτέρω τον ρόλο της στην υποστήριξη τόσο της γνωστικής ανάπτυξης σε βρέφη και μικρά παιδιά και στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου κατά τη διαδικασία γήρανσης.
Αυτή η μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου άνοιας και στην υποστήριξη της γνωστικής υγείας».