Στο δίλημμα μελομακάρονο vs κουραμπιές, το πρώτο θεωρείται
πιο υγιεινή επιλογή καθώς προσφέρει πλούσια αντιοξειδωτική δράση και παρέχει «καλά» λιπαρά οξέα στον οργανισμό, ενώ και από άποψη θερμίδων είναι… πιο συμφέρουσα επιλογή. Ιδανικά για εσένα που προσέχεις, η παρακάτω συνταγή είναι χωρίς ζάχαρη, αφού η γλύκα στο μελομακάρονο έρχεται από το μέλι.
Υλικά για 20 μικρά μελομακάρονα
Για τη ζύμη:
1 φλιτζάνι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή μισό μισό με σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο, για να είναι πιο ‘ελαφριά’)
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως λίγο παραπάνω, θα δείτε τη ζύμη, μαλακή, αλλά να μην κολλάει)
1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Για το μέλωμα:
Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι μέλι
Ένα στικ κανέλας
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνουμε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτουμε και το λάδι. Σειρά έχουν τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το αλεύρι ενώ ζυμώνουμε ταυτόχρονα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω. Περνάμε τα μελομακάρονα πάνω στον τρίφτη για να πάρουν το χαρακτηριστικό σχέδιο (αν θέλουμε!) Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Για το “σιρόπι” ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το μέλι και μισό φλυτζάνι νερό με 1 ξυλάκι κανέλας. Βάζουμε τα μελομακάρονα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια. Καλή απόλαυση, με λιγότερες ενοχές!