Tuesday, 7 January, 2025

Παναγιωτόπουλος: Αιφνιδιαστικό μέτρο ΕΟΠΥΥ. Αντιδράσεις από γιατρούς και ΣΥΡΙΖΑ

«Στα ‘‘μουλωχτά’’, πριν αλλάξει ο χρόνος, ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο Υγείας

αιφνιδίασαν για μια ακόμη φορά δυσάρεστα γιατρούς και ασθενείς»

Την τελευταία ημέρα του 2024 αποφάσισε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη, προφανώς με τις ευλογίες του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να εκδώσει απόφαση με την οποία διατάσσει τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς να εγγραφούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, σχετικά με τον ηλεκτρονικό προγραμματισμό των επισκέψεων στα ιατρεία τους, και μάλιστα με εφαρμογή από 1-1-2025. Δηλαδή ουσιαστικά δίχως κανένα χρονικό περιθώριο! Με την ίδια απόφαση συνδέεται η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ με τον ηλεκτρονικό προγραμματισμό των 200 επισκέψεων μηνιαίως. Είναι όμως λάθος ο τρόπος με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας επιχειρούν να επιβάλουν ένα τέτοιο μέτρο, αλλοιώνοντας έτσι τον χαρακτήρα του και καθιστώντας το εκ προοιμίου ανεφάρμοστο και προβληματικό. Επιπλέον, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), στερείται νομικής βάσης από «τη στιγμή που ο ίδιος Οργανισμός από το Μάιο του 2022 παραβαίνει τη νομική του υποχρέωση να συνάψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο». Επίσης, σύμφωνα και με τον ΠΙΣ, οι αμοιβές που προσφέρει από το «μνημονιακό» 2012 ο ΕΟΠΥΥ «δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους γραφειοκρατικές απαιτήσεις».

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να εξορθολογήσει την αμοιβή της ιατρικής πράξης-επίσκεψης όπως αξίζει στον Ιατρό επιστήμονα, προσπαθεί να κατηγορήσει με υπονοούμενα τους γιατρούς, όταν οι αμοιβές τους είναι εξευτελιστικές, με δεδομένη την σύγχρονη υποδομή του κάθε ιατρικού εργαστηρίου που διαθέτει ο κάθε ελευθεροεπαγγελματίας της Υγείας!

Επιπρόσθετα, διόλου αμελητέα και άκρως προβληματική είναι η μη πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου, αλλά και συγκεκριμένων εξαιρέσεων από το μέτρο, αφού η εφαρμογή ηλεκτρονικού προγραμματισμού επισκέψεων προϋποθέτει κατοχή ηλεκτρονικού υπολογιστή ή έξυπνου κινητού, και κυρίως γνώση λειτουργίας του, καθώς και δυνατότητα χρήσης διαδικτύου, προαπαιτούμενα που δεν είναι καθόλου αυτονόητα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ή τα ΑΜΕΑ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως Τομέας Υγείας θεωρούμε ότι ένα τέτοιο μέτρο απαιτεί σχεδιασμό, διάλογο, και συνεργασία με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών και με τις ενώσεις ασθενών, προκειμένου να συμφωνηθεί η λελογισμένη και ανθρωποκεντρική διάστασή του, ώστε να ωφελείται ο ασθενής, το κοινωνικό σύνολο και να μην δημιουργούνται επιπλέον αποκλεισμοί και νέες ανισότητες αλλά και να αποδίδονται τα αρμόζοντα στους γιατρούς-επιστήμονες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.