Sunday, 26 January, 2025

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τις Αρπαγές ανηλίκων. Μύθος ή Πραγματικότητα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τις Αρπαγές ανηλίκων

Μύθος ή Πραγματικότητα

Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας αρκετά περιστατικά σχετικά με απόπειρες αρπαγής ανηλίκων, με πιο πρόσφατο εχθές στην περιοχή της Γλυφάδας. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκων που λειτουργεί και στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ. για μία ακόμα φορά επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών αποδεικνύονται φημολογίες και ΔΕΝ επιβεβαιώνονται, δυστυχώς όμως αναπαράγονται χωρίς να έχει διασταυρωθεί η εγκυρότητα τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας και πανικού στους πολίτες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2004 που δραστηριοποιείται ενεργά στο πεδίο των εξαφανίσεων παιδιών, δεν έχει καταγράψει αναφορά αρπαγής ανηλίκου, η οποία επιβεβαιώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., μέσα από την έρευνα που διενεργήθηκε, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις όπως η αρπαγή της 10χρονης Μ. στη Θεσσαλονίκη. Περιστατικά αρπαγών, που έχουν επιβεβαιωθεί και τα οποία έχουμε διαχειριστεί, αφορούν σε ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες και τα οποία σχετίζονται με διακινητές.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι κάθε φορά που κάποιο περιστατικό αναφέρεται στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά SOS1056» ή στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000»:

Επικοινωνεί πάντα με τις αρμόδιες αρχές των περιοχών όπου αναφέρονται τα συγκεκριμένα περιστατικά καθώς και τις αντίστοιχες Αστυνομικές Διευθύνσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που αναπαράγονται.
Πάντα δηλώνουμε τη στήριξη μας στις οικογένειες των παιδιών και ενημερώνουμε αναλυτικά για τους τρόπους που μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας προκειμένου να υποστηρίξουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Άμεσα επικοινωνούμε με τις αντίστοιχες διευθύνσεις εκπαίδευσης ώστε Ψυχολόγοι του Οργανισμού μας να βρεθούν δίπλα στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ώστε να τους στηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι πάντα σωστά προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για τρόπους διαχείρισης τέτοιου είδους περιστατικών και για αυτό το «Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκων», καλεί τους γονείς:

-Να παραμείνουν σε εγρήγορση και να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών τους ανά πάσα στιγμή.
Να γνωρίζουν πάντα το πού βρίσκονται τα παιδιά τους και τις ώρες μετακίνησής τους από το ένα μέρος στο άλλο
Να μιλήσουν στα παιδιά γενικά για το φαινόμενο της εξαφάνισης και της αρπαγής
Να συμβουλέψουν τα παιδιά να αποφεύγουν να μένουν μόνα τους.
Να τονίσουν και πάλι τη σημασία να μην μιλάνε σε αγνώστους και να προτιμούν να περπατάνε σε γνώριμους δρόμους.
Σε οποιαδήποτε πρόσκληση αγνώστου η απάντησή τους πρέπει να είναι αρνητική όσο αθώα και αν φαίνεται
Αν κάποιος κινείται προς το μέρος τους ΠΡΕΠΕΙ να φωνάξουν και να τρέξουν προς το σημείο που υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι
Να τονίσουν ότι οι άνθρωποι που μπορεί να τα βλάψουν δεν είναι απαραίτητο και να φαίνονται κακοί όπως το έχουν στο μυαλό τους με βάση τα έργα και τα κινούμενα σχέδια.
O Οργανισμός έχει θέσει στη διάθεση του κοινού τρόπους επικοινωνίας και πρόληψης με δωρεάν πρόσβαση, όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο:

«Εθνική Γραμμή SOS 1056» που είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνική Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης και είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
«Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000»
«Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά & Εφήβους 116111»
Εφαρμογή Chat 1056
Προγράμματα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων από επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς
Εάν οποιοσδήποτε πολίτης γνωρίζει συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία για τέτοιου είδους περιστατικά παρακαλείται να καλέσει ακόμη και ανώνυμα στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» (όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα) προκειμένου να συνομιλήσει με Κοινωνικό Λειτουργό ή Ψυχολόγο ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες μέσω των αρμόδιων αρχών.

Πληροφορίες “Το Χαμόγελο του Παιδιού” | Γραφείο τύπου

press@hamogelo.gr τηλ. 11040 (αστική χρέωση)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.