Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις που παρατηρούνται στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα
στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στην Αμοργό, τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή και να παρακολουθούν εντατικά την εξέλιξη του φαινομένου.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, από τις 6 το πρωί της Κυριακής (2/2) έχουν καταγραφεί πάνω από 30 δονήσεις άνω των 2 Ρίχτερ, με τη μεγαλύτερη να αγγίζει τα 4,5 Ρίχτερ στις 09:22, με επίκεντρο 36,3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θήρας και εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων. Η χρονική συχνότητα των σεισμών είναι ιδιαίτερα πυκνή, πολλές φορές δεν ξεπερνά τα 15-είκοσι λεπτά, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων και των τοπικών αρχών για την εκδήλωση μεγαλύτερης δόνησης, ούτως ώστε με τον τρόπο αυτό να εκτονωθεί το φαινόμενο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NEWS 24/7, στο νησί έχουν μεταβεί για προληπτικούς λόγους 10 άτομα από την ΕΜΑΚ και 16 από την ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων), οι λεγόμενοι «κομάντος», υπό τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμικού φαινομένου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, που επιβεβαιώνονται από πηγή του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος που μίλησε στο NEWS 24/7, έχουν μαζί τους και σκυλιά, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν απεγκλωβισμοί. Σε βίντεο που έχουν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και τα οποία εξασφάλισε το NEWS 24/7, άνδρες της ΕΜΑΚ διακρίνονται να στήνουν στρατιωτικές σκηνές σε ανοιχτό γήπεδο. Το εν λόγω σημείο βρίσκεται έξω από το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο ΔΑΠΠΟΣ, στη περιοχή Καρτεράδος κοντά στα Φήρα.
Διευκρινίζεται ότι, ενώ το Σάββατο εκδόθηκε ανακοίνωση για τη λήψη προληπτικών μέτρων στο νησί, δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση ούτε από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ούτε από το Πυροσβεστικό Σώμα για τη μετάβαση κλιμακίου της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ που οργανώθηκε για προληπτικούς λόγους. Σημειώνεται ακόμα ότι, σύμφωνα με κατοίκους του νησιού, στην Καλδέρα, στο ύψος του παλιού λιμανιού κοντά στα Φήρα έχουν παρατηρηθεί μικρές κατολισθήσεις. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή συνεδρίασαν χθες το απόγευμα στην Πολιτική Προστασία η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού.
Τεκτονικοί και όχι ηφαιστειακοί οι σεισμοί
«Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος» έγραψε, το απόγευμα του Σαββάτου, σε ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως «ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».
Πρόκειται επί της ουσίας, δηλαδή για εδαφικές δονήσεις οι οποίες προκαλούνται από τη βίαιη διάρρηξη των πετρωμάτων της γης ως αποτέλεσμα της δράσεως τεκτονικών δυνάμεων συμπίεσης και εφελκυσμού. Είναι, δε, οι πιο συνηθισμένες που παρατηρούνται.
Σε αντίθεση με τους ηφαιστειογενείς σεισμούς που είναι εδαφικές δονήσεις που είτε προηγούνται είτε συνοδεύουν τις ηφαιστειακές εκρήξεις, και αποτελούν το 7% του συνόλου των επιφανειακών σεισμών.
Τα προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη
Υπενθυμίζεται πως, η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ συνεδρίασαν εκτάκτως, το Σάββατο (1/2), και αποφάσισαν να ληφθούν προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών.
Οι Επιτροπές πρότειναν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα, τα οποία υιοθετήθηκαν από τον Δήμο Θήρας: Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) τη Δευτέρα (3/2)
Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους την Κυριακή (2/2) και τη Δευτέρα (3/2)
Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.
Σε κάθε περίπτωση οι αρχές καλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να παραμείνουν σε επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών για τη μείωση του κινδύνου.
Σημειώνεται ότι την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).