Wednesday, 5 February, 2025

Crypto-μανία των Ελλήνων: Δεύτεροι στην Ευρώπη σε τοποθετήσεις

Σε μεγάλη έξαρση βρίσκεται η ενασχόληση των Ελλήνων με τα κρυπτονομίσματα,

κυρίως για επενδυτικούς σκοπούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 2022 και 2024 υπερτριπλασιάστηκε το ποσοστό των κατόχων κρυπτονομισμάτων, που είναι πλέον το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, οι Έλληνες στρέφονται στα κρυπτονομίσματα για επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι η φορολογική τους αντιμετώπιση παραμένει εντελώς ασαφής, καθώς η Εφορία δεν τα αναγνωρίζει ως περιουσιακά στοιχεία ή ως νομίσματα και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή για εξετασθεί το φορολογικό καθεστώς τους, αλλά και η επιβολή φόρου υπεραξίας, που εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 10%.

Τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας της ΕΚΤ για τη συμπεριφορά των καταναλωτών σε θέμα πληρωμών (SPACE) δείχνουν, πάντως, ότι η στροφή στα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά δυναμική τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 το ποσοστό των Ελλήνων συναλλασσόμενων που δήλωναν ότι κατέχουν κρυπτονομίσματα ήταν μόλις 4%, ενώ το 2024 είχε εκτιναχθεί στο 14%, που ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη μετά τη Σλοβενία (15%).
Στο ερώτημα για το πώς χρησιμοποιούν τα κρυπτοστοιχεία οι συναλλασσόμενοι, η απάντηση είναι ότι κυρίως χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς και όχι ως μέσα πληρωμών. Στην Ελλάδα, κατά 70% χρησιμοποιούνται ως επένδυση και μόνο κατά 11% ως μέσα πληρωμών. Δηλαδή, σχεδόν 12% των Ελλήνων (το 70% του 14%) χρησιμοποιούν για επενδύσεις τα κρυπτοστοιχεία, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, που πιθανόν να συγκρίνεται με τις επενδύσεις σε «συμβατικά» μέσα, όπως οι μετοχές.

Πώς χρησιμοποιούνται τα κρυπτοστοιχεία

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, το ποσοστό των ερωτηθέντων στη ζώνη του ευρώ που κατέχουν κρυπτοστοιχεία υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2022 και 2024, αν και παραμένει σε μάλλον χαμηλό επίπεδο: 4% το 2022 έναντι 9% το 2024.
Από τις 20 χώρες της ζώνης του ευρώ, 13 ανέφεραν μερίδια υψηλότερα του 10%, με τα σημαντικότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Σλοβενία (15%) και την Ελλάδα (14%).
Όσον αφορά την ηλικία, τα άτομα ηλικίας 25-39 ετών ήταν πιθανότερο να κατέχουν κρυπτοστοιχεία, ακολουθούμενα από άτομα ηλικίας 18-24 ετών. Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα κρυπτοστοιχεία, το ποσοστό υιοθέτησης από το κοινό παραμένει συγκριτικά χαμηλό.
Τα άτομα που ανέφεραν ότι κατέχουν κρυπτοστοιχεία ρωτήθηκαν στη συνέχεια αν τα κατείχαν για πληρωμή, επένδυση ή και για τους δύο σκοπούς. Παρά τις διαφορές που διαπιστώθηκαν μεταξύ των διαφόρων δημογραφικών ομάδων, τα αποτελέσματα δείχνουν σαφή προτίμηση στη χρήση κρυπτοστοιχείων μόνο ως μέσου επένδυσης.
Μια ανάλυση χώρας αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στη χρήση κρυπτοστοιχείων για επενδύσεις σε σύγκριση με τις πληρωμές. Στις Κάτω Χώρες, το 90% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι χρησιμοποιεί κρυπτοστοιχεία μόνο για επενδύσεις, ενώ το 2% τα χρησιμοποιεί μόνο για πληρωμή.
Συνολικά, το 82% των ερωτηθέντων στη Γερμανία δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν κρυπτοστοιχεία μόνο για επενδυτικούς σκοπούς, αλλά μόνο το 6% τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως μέθοδο πληρωμής. Η Γαλλία κατέγραψε τη μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο χρήσεων, με το 57% να χρησιμοποιεί κρυπτοστοιχεία αποκλειστικά για επενδύσεις και το 25% αποκλειστικά για πληρωμή.
Υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών κατά την ανάλυση της χρήσης κρυπτοστοιχείων τόσο για σκοπούς πληρωμής όσο και για επενδυτικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, το 30% των ερωτηθέντων στη Λιθουανία και το 29% τόσο στην Κύπρο όσο και στο Βέλγιο ανέφεραν ότι τα χρησιμοποιούν και για τους δύο σκοπούς. Αντίθετα, μόνο το 4% στις Κάτω Χώρες δήλωσε το ίδιο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.