Monday, 3 March, 2025

Λαγάνα: Σπιτική, νόστιμη συνταγή

Εάν θέλετε να φάτε σπιτική λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα, και γιατί όχι και άλλες μέρες,

μπορείτε εύκολα, να την φτιάξετε μόνοι σας και να θυμίζει την παλιά γεύση… που μοσχομύριζε γλυκάνισο και ταχίνι
Υλικά
περ. 1 κιλό απλό αλεύρι και λίγο κίτρινο (για ψωμιά και τσουρέκια, όχι καλαμποκιού)
300 γρ. χλιαρό νερό (1 ποτήρι και κάτι)
15 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
Λίγο ελαιόλαδο, 4 κουταλιές σούπας ταχίνι (αν θέλετε βάζετε λιγότερο, όμως όσο πιο πολύ, τόσο πιο γευστική) & προαιρετικά σπόρους γλυκάνισου (που θα κοπανήσετε να σπάσουν)
Σουσάμι για την κάλυψη
2 κουτ. γλ. αλάτι, 2 κουτ. γλ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά με το νερό (τα 250 γρ) και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και την αφήνετε περίπου 15 λεπτά να ωριμάσει (θα διπλασιαστεί σε όγκο).
Κατόπιν, σε άλλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το λάδι, το ταχίνι, το αλάτι και το γλυκάνισο, ανακατεύοντας το μείγμα με λίγο νερό (τα 50γρ)

Ρίχνετε στη συνέχεια το μείγμα του πρώτου μπολ (τη μαγιά) και ενοποιείτε… αν χρειάζεται κι άλλο αλεύρι ή νερό, προσθέτετε ανάλογα, μέχρι να μην κολλάει στο χέρι.
Αφήνετε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (πάνω από μισή ώρα).
Ακολούθως, αδειάζετε σε λίγο αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνετε μέχρι να γίνει ένα λείο και σφιχτό ζυμάρι. Στη συνέχεια, χωρίζετε το ζυμάρι σε δύο ή τρεις μπάλες, πλάθετε σε λαγάνες, βάζετε σε ταψιά (με λαδόκολλα) σκεπάζετε με λαδόκολλα και αφήνετε και πάλι περίπου μισή ώρα σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν (μέχρι να διπλασιάσουν τον όγκο τους). Όταν φουσκώσουν, βρέχετε με λίγο νερό την επιφάνειά τους και κάνετε βαθιές δαχτυλιές (ή με την ανάποδη ενός μαχαιριού για να πάρουν και την όψη της λαγάνας με τις “μικρές” τρυπίστες”).
Τις πασπαλίζετε με σουσάμι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά περίπου, δηλαδή μέχρι να ροδίσουν.

*Tip κάντε τη ζύμη μία μέρα πριν και αφήστε στο ψυγείο, να “ξεκουραστεί”, όπως τη ζύμη της πίτσας… θα γίνει πιο τραγανή και αφράτη.
Καλή Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.