Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι καταδίωξε έναν Γερμανό τουρίστα, αφού τον εντόπισε
να μεταφέρει ένα αρχαίο ρωμαϊκό τεχνούργημα με ένα ενοικιασμένο ηλεκτρικό σκούτερ.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 24χρονο το βράδυ της Τετάρτης, αφού τον είδαν να κατεβαίνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα την ιστορική Βία Βένετο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ με τη μαρμάρινη βάση μιας αρχαίας στήλης βάρους 30 κιλών ανάμεσα στα πόδια του. Ο αρχαιολόγος της Ρώμης περιέγραψε το τεχνούργημα ως «ιστορικού ενδιαφέροντος». Ο άνδρας παραπέμφθηκε για κατοχή «πολιτιστικού αγαθού ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος», σύμφωνα με ανακοίνωση των Καραμπινιέρι της Ρώμης. Οι αξιωματικοί κατέσχεσαν τη μαρμάρινη βάση και δήλωσαν ότι θα υποβληθεί σε περαιτέρω ελέγχους για να προσδιοριστεί ο τόπος προέλευσής της.
Η αστυνομία ανέφερε ότι ο τουρίστας τους είχε πει ότι το απέκτησε ως «σουβενίρ», αλλά δεν είναι σαφές αν πλήρωσε κάποιον για το αρχαίο αντικείμενο, το οποίο ζύγιζε περίπου 30 κιλά. Η Ειδική Εποπτεία Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου της Ρώμης πιστοποίησε την αυθεντικότητα του αντικειμένου και το έκρινε ως πολιτιστικό αγαθό ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, που ενδεχομένως ανήκει σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ιταλικής πρωτεύουσας.
Η συμπεριφορά των τουριστών αποτελεί εδώ και καιρό αιτία ενόχλησης για τις ιταλικές αρχές. Τα τελευταία χρόνια, τουρίστες έχουν συλληφθεί επειδή κατέβαιναν τα Ισπανικά Σκαλιά με ηλεκτρικά σκούτερ και μια Maserati, χάραξαν τα αρχικά τους στο Κολοσσαίο και οδήγησαν μοτοποδήλατο στα αρχαία ερείπια της Πομπηίας.
Τον Φεβρουάριο, ένας τουρίστας από τη Νέα Ζηλανδία βρέθηκε να κάνει βουτιά στη Φοντάνα ντι Τρέβι. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας Αμερικανός τουρίστας χρειάστηκε να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση αφού καρφώθηκε σε ένα κωδωνοστάσιο, ενώ προσπαθούσε να σκαρφαλώσει πάνω από έναν φράχτη που περιέβαλλε το Κολοσσαίο.