Για ένα «εκτεταμένο σκάνδαλο» που αφορά «δόλιες γεωργικές επιδοτήσεις»
και έχει προκαλέσει σοκ στην Ελλάδα, «αποκαλύπτοντας συστημικές ατέλειες στη διαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κάνει λόγο το EUalive, μια νεοσύστατη εταιρεία συνεταιριστικών MME με έδρα το Βέλγιο και δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη.
Το EUalive τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ξεκίνησε μια εκτεταμένη έρευνα για εκατομμύρια ευρώ σε αδικαιολόγητες επιδοτήσεις, οι οποίες φέρονται να διοχετεύθηκαν σε άτομα που δήλωναν αγρότες μέσω ψευδών δηλώσεων και πλασματικών διεκδικήσεων γης.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο, η έρευνα, με επίκεντρο τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη και στην Αθήνα, αποκάλυψε «ένα περίπλοκο δίκτυο απάτης, εγείροντας επείγοντα ερωτήματα σχετικά με την εποπτεία, τη διαφάνεια και την πολιτική λογοδοσία».
Οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν μάλιστα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, ενώ ήδη έχουν κινηθεί ποινικές διαδικασίες εναντίον περίπου 100 ατόμων!
Πρόκειται για έναν ακόμα διεθνή διασυρμό για την Ελλάδα με την υπογραφή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη…
Το EUalive στη συνέχεια παραθέτει ένα σύντομο χρονικό της απάτης και των ερευνών, ενώ στέκεται και στο βεβαρημένο παρελθόν της Ελλάδας…
Γράφει συγκεκριμένα στο άρθρο:
Αποκάλυψη της απάτης: Η Κρήτη στο στόχαστρο
Η έρευνα επικεντρώνεται στην Κρήτη, όπου οι αρχές εκτιμούν ότι πάνω από το 80% των δόλιων επιδοτήσεων-συνολικού ύψους τουλάχιστον 2,9 εκατομμυρίων ευρώ – εκταμιεύτηκαν μεταξύ 2020 και 2022.
Μετά από αιφνιδιαστικές εφόδους της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα και την Κρήτη, κατασχέθηκαν έγγραφα, σκληροί δίσκοι και ψηφιακά αρχεία.
Η έμφαση δίνεται σε δόλιες αξιώσεις που συνδέονται με βοσκοτόπια «φαντάσματα» γη που είτε δεν υπήρχε είτε δεν ελεγχόταν από τους ενάγοντες.
Πολλές αιτήσεις προέρχονταν από άτομα χωρίς δεσμούς με τη γεωργία, βασιζόμενα σε πλαστές μισθωτικές συμβάσεις ή ανύπαρκτες συμβάσεις, για να απορροφήσουν κεφάλαια της ΕΕ που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της βιώσιμης γεωργίας.
Η μεθοδολογία της απάτης αποκαλύπτει ένα μελετημένο σχέδιο. Οι δράστες υπέβαλαν αιτήσεις για επιδοτήσεις δηλώνοντας βοσκοτόπια σε απομακρυσμένες ή δημοτικές εκτάσεις που δεν μίσθωσαν ή δεν χρησιμοποίησαν ποτέ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αξιοποίησαν τοπικά δίκτυα ή μεσάζοντες για να προσκομίσουν φαινομενικά νόμιμα έγγραφα.
Η κλίμακα και η επανάληψη αυτών των τακτικών υποδηλώνουν ένα οργανωμένο δίκτυο, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να διερευνήσει πιθανή συμπαιγνία μεταξύ αιτούντων, μεσαζόντων, ακόμη και υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το ιστορικό της Ελλάδας στην κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ
Αυτό το σκάνδαλο δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος ενός ανησυχητικού μοτίβου κακοδιαχείρισης κονδυλίων της ΕΕ στην Ελλάδα.
Με την πάροδο των ετών, η Ελλάδα έχει ελεγχθεί για παρατυπίες στις γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ, με υποθέσεις που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, όταν τα κονδύλια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) της ΕΕ έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης μέσω διογκωμένων καταμετρήσεων ζώων ή ψευδών δηλώσεων γης.
Το 2018, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διερεύνησε παρόμοια απάτη στη βόρεια Ελλάδα, ανακτώντας 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε λανθασμένα κατανεμημένες επιδοτήσεις.
Πιο πρόσφατα, μια έρευνα του 2023 στη Θεσσαλία αποκάλυψε 500.000 ευρώ σε δόλιες αξιώσεις που συνδέονται με ανύπαρκτους ελαιώνες… δείτε εδώ