Friday, 29 March, 2024

Κορονοϊός: Παγκόσμια κατάρρευση στον αθλητισμό – Πού αναβλήθηκαν πρωταθλήματα, ποιοι μολύνθηκαν

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει αλυσίδα γεγονότων και στον αθλητισμό.

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν έρθει τα πάνω κάτω, καθώς αθλητές έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό, ενώ διοργανώσεις έχουν αναβληθεί και άλλες είναι στον «αέρα» όπως το Euro, αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ζημιά είναι ήδη τεράστια, τόσο για τους συλλόγους και τους διοργανωτές που βλέπουν απώλειες πολλών εκατομμυρίων, ενώ ακόμη και σε γήπεδα που γίνονται ματς, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που απαγορεύεται η προσέλευση κόσμου.

Τι έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στον αθλητισμό μέχρι τώρα;
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Δύο ποδοσφαιριστές της Γιουβέντους, οι Ντιμπάλα και Ρουγκάνι, έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Σε καραντίνα παραμένει ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Ο προπονητής της Αρσεναλ, Μίκελ Αρτέτα βρέθηκε επίσης θετικός και όλη η ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, είναι σε καραντίνα.
Αναβλήθηκαν προσωρινά τα πλέι οφ στην Super League
Αναβλήθηκαν προσωρινά τα πρωταθλήματα της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Τσεχίας και των ΗΠΑ μεταξύ άλλων.
Στον «αέρα» είναι το μέλλον του φετινού Europa League, αλλά και του Champions League, καθώς η UEFA σκέφτεται να τα αναβάλει. Ένα άλλο σενάριο που εξετάζει είναι η εθελούσια έξοδος των ιταλικών ομάδων, σενάριο δύσκολο.
Οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες πιέζουν επίσης την UEFA να μεταφέρει το Euro 2020 για του χρόνου και σύμφωνα με την L’ Equipe αναμένεται να ανακοινώσει μια τέτοια απόφαση την άλλη εβδομάδα.
Στην Λατινική Αμερική, το Κόπα Λιμπερταδόρες είχε αγώνες σε άδειες κερκίδες, όπως και κάποια ματς του Europa League και του Champions League.
ΜΠΑΣΚΕΤ

Το NBA ματαίωσε το πρωτάθλημά του για τουλάχιστον ένα μήνα. Αρχικά η απόφαση ήταν για δύο εβδομάδες, αλλά η Λίγκα σκέφτεται να τραβήξει παραπάνω την διακοπή.
Αφορμή ήταν τα κρούσματα κορωνοϊού που βρέθηκαν σε δύο παίκτες των Γιούτα Τζαζ: Των Ρούντι Γκομπέρ και Ντόνοβαν Μίτσελ.
Πέντε ομάδες του NBA είναι σε καραντίνα και αναμένεται να μπουν κι άλλες τις επόμενες ημέρες.
Εκτός του NBA και το κολεγιακό πρωτάθλημα (NCAA) αποφάσισε να μην γίνουν τα πλέι οφ, αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη να γίνουν χωρίς κόσμο στις κερκίδες.
H Euroleague αποφάσισε επίσης την αναβολή της διοργάνωσης μέχρι νεοτέρας. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για την στάση που είχε απέναντι στις ομάδες, βλέποντας πως έπραξε το NBA, πήρε την απόφαση για αναβολή.
Αναβλήθηκε και στην Ελλάδα η επόμενη αγωνιστική της Basket League
Η Κίνα πρώτη ακύρωσε το πρωτάθλημα μπάσκετ.
Στην Ισπανία βρέθηκε θετικός παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης και η ομάδα τέθηκε σε καραντίνα. Το ίδιο έγινε και με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Με 100 προσκλήσεις και χωρίς θεατές έγινε για πρώτη φορά η Τελετή Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.
Τα σενάρια για μετάθεση της διοργάνωσης στο Τόκιο δίνουν και παίρνουν, με τους διοργανωτές να λένε πως δεν υπάρχει θέμα, αλλά στελέχη να αναφέρουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα κυλήσει ο Απρίλιος με τα κρούσματα.
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
Στην Formula 1 αναβλήθηκε το πρώτο γκραν πρι της χρονιάς στην Μελβούρνη καθώς μέλος της McLaren βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό. Ηδη έχει αναβληθεί και το γκραν πρι της Κίνας, με την διοργανώτρια αρχή να χάνει αρκετά εκατομμύρια ήδη.
Στις ΗΠΑ η επαγγελματική λίγκα του μπέιζμπολ ακύρωσε την έναρξη της σεζόν και τα φιλικά της pre-season, ενώ αναμένεται απόφαση για το πόσο θα διαρκέσει το λουκέτο.
Ομοίως και η λίγκα του χόκεϊ στις ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα αναβλήθηκε ο ημιμαραθώνιος, όπως και όλες οι αθλητικές διοργανώσεις στα σπορ του προσεχούς διαστήματος. Ανάμεσά τους και τα σχολικά πρωταθλήματα. Όμοιες αποφάσεις πήραν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και όσες έχουν πολλαπλά κρούσματα.
Στο τένις ακυρώθηκε το Μάστερς του Ίντιαν Γουέλς, ενώ σε αναμονή είναι οι τενίστες για το τι θα γίνει με το φετινό Ρολάν Γκαρός και άλλα τουρνουά της Ευρώπης.
Ανεστάλη και το πρωτάθλημα της Volley League στην Ελλάδα.
Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου