Sunday, 28 February, 2021

Ομόφωνη έγκριση των ψηφισμάτων για «Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού»

Με απόλυτη επιτυχία και την ομόφωνη έγκριση των δύο σημαντικότατων αθλητικών ψηφισμάτων, για την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού

και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό, ολοκληρώθηκε η ελληνική προεδρία, υπό τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην 4η και τελευταία συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της 16ης Συνόδου των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τα δύο ομοφώνως εγκεκριμένα κείμενα, που συζητήθηκαν αναλυτικά στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσει ς (5 Νοεμβρίου 2020, 7 Δεκεμβρίου 2020 και 15 Ιανουαρίου 2021) της 16ης Συνόδου των Υπουργών Αθλητισμού, διαβιβάζονται πλέον στην Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης,
Τα συμπεράσματα αυτής της 16ης Συνόδου Υπουργών Αθλητισμού συνόψισαν, εκτός από τον κ. Αυγενάκη, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΣτΕ, Γκαμπριέλα Μπαταϊνί – Ντραγκόνι, η οποία είναι η ανώτερη εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλες τις υπουργικές διασκέψεις από το 2006 κι έπειτα, έχοντας διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στις διακρατικές συνεργασίες και στην αναβάθμιση του αθλητισμού, αλλά και ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, Νιλς Νίγκαρντ.
«Μέσα από την ομόφωνη έγκριση των δύο ψηφισμάτων θα προκύψουν νέες και αποτελεσματικές εθνικές στρατηγικές, με τη συσπείρωση και την αρωγή όλων των δυνάμεων του αθλητικού κινήματος.
Παράλληλα, είμαι βέβαιος ότι πλέον ο καθένας Υπουργός, με τη δική του συμβολή, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές και καινοτόμες πολιτικές, ώστε η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταστεί πυλώνας της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού» τόνισε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους ομολόγους τους «για τη γόνιμη και πετυχημένη συνεργασία που είχαμε», αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν τόσους μήνες για να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία η 16η Σύνοδος των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Αυγενάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας που συγκλόνισαν την αθλητική οικογένεια και την ελληνική κοινωνία και τα οποία άπτονται των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Αθλητισμό, ζήτημα που πραγματευόταν η Σύνοδος των Υπουργών.
Μίλησε για τις καταγγελίες της κ. Μπεκατώρου, για την προτροπή «Σπάστε τη Σιωπή» και τη δέσμευση της Πολιτείας για αμέριστη στήριξη, για τον διάλογο («Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση) που πραγματοποιήθηκε με τη βάση του αθλητισμού μας, τα ερασιτεχνικά σωματεία, για όσα ακολούθησαν σε άλλους χώρους κοινωνικής δραστηριότητας πέραν του αθλητισμού και υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που άμεσα θα υλοποιήσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού σ’ αυτή την κατεύθυνση:
«Τις επόμενες μέρες ανακοινώνουμε, τόσο τις άμεσες ενέργειες που θα υλοποιήσουμε, όσο και τον προγραμματισμό μας για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας, κακοποίησης και παρενόχλησης.
Πέραν της αθλητικής μεταρρύθμισης, αναπτύσσουμε μια Καμπάνια, με τίτλο «Ο αθλητισμός στο Προσκήνιο» για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον αθλητισμό. Η καμπάνια που οργανώνουμε καλύπτει όλο το φάσμα της παθογένειας στον αθλητισμό σε σχέση με τα ατομικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον σεβασμό της προσωπικότητας. Επίσης, θα καλύψει θέματα χρηστής διοίκησης με έμφαση στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ορθή διαχείριση».

Ολόκληρη η καταληκτική ομιλία του προεδρεύοντα στη 16η Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη με τη σύνοψη και των δύο ψηφισμάτων:
«Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας και την ουσιαστική συνεισφορά σας στην ομαλή διεξαγωγή της Συνόδου, όλους αυτούς τους μήνες που η χώρα μου είχε την Προεδρία.
Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου, δεν κατέστη εφικτό να κάνουμε αυτή τη συνάντηση δια ζώσης στην Αθήνα!
Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, αποφασίσθηκε να μοιράσουμε τις εργασίες της Συνόδου σε μικρές διαδικτυακές συνεδρίες.
Θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι λυπάμαι ειλικρινά που στάθηκε αδύνατο να σας φιλοξενήσω στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις παγκόσμιες, πλέον, αξίες του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους.
Ελπίζω να είμαστε όλοι υγιείς, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία και σύντομα να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.
Είμαι χαρούμενος που στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας αυτούς τους μήνες, συζητήσαμε, επεξεργαστήκαμε και εγκρίναμε δύο κεντρικά θέματα:
* Την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού και
* τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό
Ξεκινήσαμε αυτή τη συζήτηση με την εναρκτήρια συνεδρία στις 5 Νοεμβρίου, συνεχίσαμε στις 7 Δεκεμβρίου και είχαμε τη Σύνοδο των Υπουργών (Στρογγυλή Τράπεζα) στις 15 Ιανουαρίου, όπου, με την ουσιαστική συμμετοχή των ομολόγων μου, οριστικοποιήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες των κειμένων των δύο Ψηφισμάτων.
Έχω τη χαρά και την τιμή, μέσα από την προεδρία της χώρας μου, να ανακοινώσω από αυτό εδώ το πάνελ, την έγκριση δύο κομβικών ψηφισμάτων για την ανάπτυξη του αθλητισμού και την εναρμόνισή του με τις απαιτήσεις της αθλητικής κοινότητας της επόμενης δεκαετίας.
Είμαι βέβαιος πως μέσα από την ομόφωνη έγκριση αυτών των δύο ψηφισμάτων και τη διαβίβασή τους στην Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα προκύψουν νέες και αποτελεσματικές εθνικές στρατηγικές, με τη συσπείρωση και την αρωγή όλων των δυνάμεων του αθλητικού κινήματος.
Παράλληλα, είμαι βέβαιος ότι πλέον ο καθένας από εσάς, με τη δική του συμβολή, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές και καινοτόμες πολιτικές, ώστε η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταστεί πυλώνας της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού.
Ευχαριστώ ειλικρινά για την γόνιμη και πετυχημένη συνεργασία που είχαμε. Τα εγκριθέντα ψηφίσματα διαβιβάζονται στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα χρησιμεύσουν ως πολιτική καθοδήγηση, προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα σε αυτούς τους τομείς εργασίας.
Τα ψηφίσματα είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης, κοπιώδους και εποικοδομητικής συνεργασίας με όλες τις αντιπροσωπείες. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να ευχαριστήσω εσάς, αλλά και τα στελέχη των Υπουργείων σας για την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή σας όλη αυτή την περίοδο.
Α. Ενδεικτικά, σχετικά με το πρώτο ψήφισμα, αναφέρεται ότι οι Υπουργοί πρέπει να υποδεχτούν την πρόοδο στην αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού και να τονίσουν ότι το αναθεωρημένο κείμενο πρέπει να:
* Αναγνωρίσει τα κοινά χαρακτηριστικά ενός ευρωπαϊκού αθλητικού πλαισίου και της οργάνωσής του σε αξίες όπως ηθική, δίκαιο παιχνίδι, σεβασμός, αλληλεγγύη, ακεραιότητα, εθελοντισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, καινοτομία και βιωσιμότητα.
* Τονίζει ότι οι δημόσιες αρχές, το αθλητικό κίνημα, καθώς και οι εταιρικοί και οι επαγγελματικοί τομείς πρέπει να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες αρχές χρηστής διακυβέρνησης.
*Αναγνωρίσει την οικονομική διάσταση του αθλητισμού και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εταιρικοί και επαγγελματικοί τομείς στον αθλητισμό.
*Αναγνωρίσει ότι η ανάπτυξη αθλητικών πολιτικών θα πρέπει να προωθήσει την ανάπτυξη δικτύων μεταξύ όλων των αρμόδιων δημόσιων αρχών, όπως οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, την υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη χωροταξία, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση, τον πολιτισμό και άλλες υπηρεσίες αναψυχής, μεταφορές, δικαιοσύνη, επιβολή του νόμου, περιβαλλοντική και αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.
*Διευκολύνει την πρόσβαση στα αθλήματα για όλα τα στρώματα της κοινωνίας, μεταξύ άλλων μέσω επενδύσεων σε υποδομές για την άσκηση της σωματικής δραστηριότητας σε επίπεδο βάσης, τόσο εντός, όσο και εκτός σχολικού περιβάλλοντος… διαβάστε εδώ τη συνέχεια

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου