Monday, 18 November, 2024

Αυγενάκης από Θεσσαλονίκη: 13 μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό

«Η καταγγελία της Σόφιας Μπεκατώρου μάς ενεργοποίησε». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Αθλητισμός και κακοποίηση»

που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καυτανζόγλειο στάδιο στη Θεσσαλονίκη, ένα χρόνο μετά από την δημοσιοποίηση της κακοποίησης που υπέστη η ολυμπιονίκης, φέρνοντας επί της ουσίας το κίνημα Metoo στην Ελλάδα.

«Ήταν 14 Ιανουαρίου 2021 όταν στο υπουργείο Αθλητισμού διοργανώσαμε μια εκδήλωση με τίτλο Σπάσε τη σιωπή στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο συμβούλιο της Ευρώπης. Πρωταγωνίστρια της εκδήλωσης δεν ήταν άλλη από τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία βρήκε το θάρρος και έσπασε τη σιωπή της μετά από πολλά χρόνια. Οι καταγγελίες που ακούστηκαν σε εκείνη την εκδήλωση αποτέλεσαν το εφαλτήριο για ένα ντόμινο εξελίξεων», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού. «Είδαμε την προτροπή προς κάθε άνθρωπο που έχει πέσει θύμα κατάχρησης εξουσίας και κάθε μορφής βίας να μιλήσει ανοιχτά. Εμείς δεν γυρίσαμε την πλάτη στην κακοποίηση. Την αντιμετωπίσαμε ευθέως, κατάματα. Ενώσαμε τις δυνάμεις με όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς. Γιατί πράγματι δεν πρέπει να σωπαίνει κανένας όταν αντιλαμβάνεται την κακοποίηση γύρω του. Στις 15 Φεβρουαρίου 2021 ανακοινώσαμε μια σειρά 13 άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση φαινομένων κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης στον αθλητισμό, κατόπιν συνεργασίας με τη βάση του αθλητισμού, τα νόμιμα και νοικοκυρεμένα αθλητικά σωματεία. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έναν χρόνο μετά σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο, αξιοποιώντας τα 10 από τα 13 σημεία που ανακοινώσαμε», όπως συμπλήρωσε.

Τα 13 μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων κακοποίησης στον αθλητισμό:

  1. Ίδρυση Κέντρου Υποστήριξης Αθλητισμού (Help Desk) στη ΓΓΑ, που θα δέχεται και θα προωθεί αρμοδίως ερωτήματα από φορείς της αθλητικής οικογένειας.
  2. Θέσπιση του θεσμού του αθλητικού συνηγόρου.
  3. Δημιουργία Συμβουλευτικής γραμμής υποστήριξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας.
  4. Κώδικες ακεραιότητας. Κώδικας δεοντολογίας, εναρμονισμένος με τον αντίστοιχο της ΔΟΕ, και νέος πειθαρχικός κώδικας.
  5. Ξεκινά άμεσα το έργο του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ).
  6. Αθλητική ψυχολογία. Υποχρεωτική απασχόληση ψυχολόγου σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες.
  7. Ιδρυση Ινστιτούτου επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, την ΕΟΕ και την ΕΠΕ.
  8. Συνεχής επικαιροποίηση του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων.
  9. Μητρώο Προπονητών.
  10. Δημιουργία Κλιμακίου Ελέγχου Αθλητικών Φορέων. Ελεγκτικός μηχανισμός για την ορθότητα των στοιχείων των σωματείων.
  11. Επικαιροποίηση του συστήματος αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ», με αύξηση του συντελεστή βαρύτητας της χρηστής διακυβέρνησης.
  12. Ψηφιακή βίβλος 2020-2025, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μητρώο αθλητικών φορέων, διακριθέντων αθλητών, αθλητικών εγκαταστάεων, εποπτευομένων φορέων, οικονομικών, κανονισμών αθλημάτων/αγωνισμάτων, διαμεσολαβητών, λεσχών φιλάθλων κ.α.
  13. Βιντεομηνύματα μέσω social media για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα βίας και κακοποίησης.

Με εξαίρεση την ψηφιακή βίβλο, όλες οι υπόλοιπες δράσεις θα εφαρμοστούν εντός του τρέχοντος έτους.

Μπεκατώρου: Ξεκινήσαμε με φόρα αλλά δεν υιοθετήθηκαν οι αλλαγές που έπρεπε

Στην εκδήλωση το παρών δίνει και η ίδια η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία επεσήμανε πως ένα χρόνο μετά από την καταγγελία της έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, ωστόσο η σημερινή εικόνα χρίζει περαιτέρω βελτίωσης. «Ξεκινήσαμε με αρκετά μεγάλη φόρα μπορώ να πω ωστόσο δεν έχουν υιοθετηθεί οι αλλαγές που θα έπρεπε ακόμα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν διότι τώρα είναι η σωστή στιγμή να προχωρήσουμε σε αλλαγές», όπως επεσήμανε.

Πατουλίδου: Αν δεν μιλήσεις θα κουβαλάς την πληγή για όλη σου τη ζωή

Το δικό της μήνυμα για την κακοποίηση στον αθλητισμό έδωσε και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, η οποία σημείωσε περιφραστικά «αν δεν μιλήσεις, θα κουβαλάς την πληγή για όλη σου τη ζωή».

Όπως είπε: «Τον αθλητισμό έχεις δεν έχεις ταλέντο μπορείς να το κάνεις, με τον πιο καλό και τον πιο υγιή τρόπο. Άρα είναι το λιγότερο αρρωστημένο κομμάτι της κοινωνίας. Μέσα σε αυτό όμως έχουν παρεισφρήσει στοιχεία που θεωρούν ότι ο χώρος είναι δικός τους και τον λυμαίνονται. Ο σκοπός είναι να προστατευτεί αυτός ο χώρος. Θεωρώ ότι τα αποστήματα σπάνε και θέλουν τον χρόνο τους μετά για να μην κακοφορμίσει». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν ομιλίες σχετικά με της επιπτώσεις της βίας στον αθλητισμό, το ψυχολογικό προφίλ των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακοποίηση και έχουν πέσει θύματα κατάχρησης εξουσίας, την εκπαίδευση, καθώς και τις καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου