Σεζόν 1988-89. Οι συμπτώσεις, ορισμένες φορές, είναι διαβολικές. Δεν υπάρχει ακόμη Premier League, ονομάζεται ακόμη First Division
και η Λίβερπουλ κατακτά το πρωτάθλημα με 9 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Αστον Βίλα. Το προ 12 μηνών δράμα με την ήττα από την Αρσεναλ στο «Ανφιλντ», τελευταία αγωνιστική από το γκολ του Τόμας, δείχνει να σβήνει.
Το Κύπελλο κατέκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε δύο ματς μέσα σε πέντε ημέρες με την Κρίσταλ Πάλας και το Λιγκ Καπ η Νότιγχαμ Φόρεστ, νικώντας στο «Γουέμπλεϊ» την Ολνταμ, στον τελευταίο της μεγάλο τίτλο και, φυσικά, στον τελευταίο του τεράστιου Μπράιαν Κλαφ ο οποίος αποσύρθηκε τρία χρόνια αργότερα και πέθανε το 2004. Και υποβιβάζονται η Σέφιλντ Γουένσντεϊ (υστερώντας σε ισοβαθμία με τη Λούτον), η Τσάρλτον και η Μίλγουολ.
For the record, εισιτήριο για τα ευρωπαϊκά κύπελλα η Αγγλία δεν είχε από το 1956-86 και το «Χέιζελ»: οι αγγλικές ομάδες είχαν τιμωρηθεί με πενταετή αποκλεισμό και η Λίβερπουλ με δέκα. Εντέλει η UEFA εκείνο το καλοκαίρι του ’90 άνοιξε δύο θέσεις, μία στο Κυπελλούχων και μια στο Κύπελλο UEFA, τις οποίες έλαβαν η Γιουνάιτεντ και η Βίλα. Η δε ποινή της Λίβερπουλ τελείωσε ένα χρόνο μετά. Η Βίλα μένει πρόωρα εκτός αλλά η Γιουνάιτεντ βάζει το πρώτο λιθαράκι στον δικό της μύθο: κατακτά το Κυπελλούχων του 1991 επικρατώντας 2-1 της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ στο Ρότερνταμ με ισάριθμα τέρματα του Μαρκ Χιουζ και σε εποχή που ο Φέργκιουσον έπαιζε ακόμη με Μπλάκμουρ, Πάλιστερ, Σαρπ και ΜακΚλερ. Και σε εποχή βέβαια που το παμε στοιχημα ποδοσφαιρο ήταν… σπάνιο εκτός Αγγλίας.
Τούτα, απόρροια της τιμωρίας του 1985: όχι από τη Μάργκαρετ Θάτσερ ως έχει λανθασμένα γραφτεί κατά κόρον, αλλά από την UEFA. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ήταν αυτή που τιμώρησε τις αγγλικές ομάδες (και, παραπάνω, τη Λίβερπουλ) με την τότε πρωθυπουργό να φέρεται να λέει στον τότε πρόεδρο της UEFA, Μαρκ Ζορζ, ότι ήταν… επιεικής. Η τιμωρία ήταν αρχικώς «επ’ αόριστον» και τροποποιήθηκε στη συνέχεια. Επίσης, κανένα μαχαίρι δεν έφτασε τότε ως το κόκκαλο μετά το «Χέιζελ» καθώς εντός αγγλικών συνόρων το ξύλο έπεφτε συχνά, μέσα ή έξω από τα αγγλικά γήπεδα. Τα πάντα άλλαξαν μετά το «Χίλσμπορο» το 1989 και τον ημιτελικό ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Φόρεστ στο Σέφιλντ με τον θάνατο 96 φιλάθλων. Κατόπιν ψηφίστηκε, το 1989, το νομοσχέδιο Football Spectators Act που προέβλεπε την κατάργηση των θέσεων για όρθιους, την υποχρεωτική χρήση των καμερών, την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα και την υποχρεωτική έκδοση κάρτας φιλάθλου από τους συλλόγους.
Πώς και γράφω για 30 χρόνια πριν και τη σεζόν 1989-90 που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στο αγγλικό ποδόσφαιρο; Ε, η Λίβερπουλ παίρνει, φέτος, το πρώτο της πρωτάθλημα από… τότε. Και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 34 βαθμούς μετά από 23 αγωνιστικές, κάνει τη χειρότερη βαθμολογική της… συγκομιδή στην κατηγορία (ω, ναι) από τότε.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου