Σα να μην πέρασε μία μέρα… Σχεδόν δύο χρόνια από το ταξίδι στην Άγκυρα (21 Αυγούστου 2019) και την επιστροφή μας μετά από 18 χρόνια
σε τελική φάση Ευρωβόλεϊ, η Εθνική ομάδα γυναικών βρίσκεται ξανά στο δρόμο για ένα δεύτερο σερί Ευρωπαϊκό
Πάλι στη γειτονιά μας στα Βαλκάνια, κι αυτή τη φορά πολύ πιο κοντά καθώς βρισκόμαστε στο 2ο όμιλο που θα φιλοξενηθεί στο Πλόντβιβ της Βουλγαρίας, αλλά και με την ίδια τρέλα που χαρακτηρίζει αυτήν την παρέα κοριτσιών.
Μπορεί το (πολύ) πρωϊνό ξύπνημα και η προπόνηση στα βάρη να μην ήταν ότι το καλύτερο, αλλά γυναίκες γαρ πολύ γρήγορα φόρεσαν το χαμόγελο τους κι άρχισαν να ονειρεύονται τα όσα θα επακολουθήσουν στη Φιλιππούπολη.
Αυτός πάντως που απολάμβανε διπλά το ταξίδι με το λεωφορείο προς την πόλη της Βουλγαρίας ήταν ο Γκιγιέρμο Ναράνχο. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός στις πτήσεις του 2019 (Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα) ήταν στην… τσίτα συνεχώς και έβλεπε ασταμάτητα βίντεο από τους αντιπάλους. Σήμερα ήταν πολύ πιο χαλαρός (αν και πάλι βίντεο έβλεπε) με τον ίδιο να παραδέχεται: «προτιμώ τα οδικά ταξίδια από αυτά με το αεροπλάνο».
Ο «Γκίγιε» δεν είναι ο τύπος που λέει μεγάλα λόγια, ωστόσο αυτή η νέα βερσιόν της εθνικής με την 17χρονη Μάρθα Ανθούλη στο βασικό σχήμα ως διαγώνια και την Ανθή Βασιλαντωνάκη ως ακραία φάνηκε ότι του αρέσει πολύ.
«Δοκιμάσαμε πράγματα από την αρχή της προετοιμασίας, με την είσοδο της Μάρθας στο βασικό σχήμα που έφερε κι άλλες αλλαγές, είδαμε ότι λειτουργεί κι έτσι συνεχίσαμε να το δουλεύουμε. Κι αυτό που φαίνεται είναι πως όταν μπορούμε να κρατήσουμε σταθερή την υποδοχή μας τότε είμαστε μια πολύ καλή ομάδα».
Κι αν η είσοδος της Ανθούλη (όπως κι η επιστροφή της Γιώτα που είχε χάσει το προηγούμενο Eurovolley λόγω τραυματισμού) είναι σημαντικές αλλαγές, ο Ισπανός μίλησε με τα καλύτερα λόγια για όλο το γκρουπ των αθλητριών που έχει μαζί του.
«Τα υπόλοιπα κορίτσια είχαν παίξει στο τελευταίο ματς των προκριματικών και διέλυσαν πραγματικά την Αυστρία ενώ και στα φιλικά που δώσαμε με Αζερμπαϊτζάν, Σλοβακία, Ουκρανία πραγματικά έδειξαν πολύ καλή εικόνα. Θεωρώ λοιπόν ότι έχουμε ένα πολύ καλό ρόστερ παρόλο που είναι αλλαγμένοι σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με την προηγούμενη συμμετοχή μας».
Επτά αλλαγές στην 14αδα
Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο ρόστερ της Εθνικής δύσκολα θα πειστεί ότι ταξιδεύουμε στη Βουλγαρία έχοντας 7 διαφορετικές παίκτριες (το 50% δηλαδή) συγκριτικά με το 2019.
Κι αυτό έχει να κάνει με το ότι τα νέα πρόσωπα είναι αθλήτριες οι οποίες έχουν στην πλάτη τους πολλά χρόνια προσφοράς στην εθνική αλλά και στην Α1 γυναικών, αλλά για διαφορετικούς λόγους οι Κατερίνα Γιώτα, Εύα Χαντάβα, Όλγα Βεργίδου, Πέννυ Ρόγκα, Σοφία Κοσμά δεν είχαν αγωνιστεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό. Αν σ’ αυτές τις πέντε προσθέσουμε την 17χρονη Ανθούλη και την Ιωάννα Πολυνοπούλου συμπληρώθηκε το παζλ με τις 7 ρούκις στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».
Η μεγάλη ανυπομονησία και η νέα αγάπη για το βόλεϊ
Στα λίμπερο για παράδειγμα έχουμε την παλιά Μαριαλένα Αρτακιανού και τη «νέα» Πέννυ Ρόγκα, ωστόσο η προσμονή και η ανυπομονησία. έστω και με σχετικά διαφορετική αφετηρία είναι κοινή.
«Δεν είναι απλά ίδια, αλλά θα μπορούσα να πω είναι ακόμη μεγαλύτερη η ανυπομονησία που έχουμε γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό. Ξέρουμε ότι συμμετέχουμε σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο αλλά κι εμείς πάμε με διαφορετικό αέρα. Έχουμε την εμπειρία πλέον από το προηγούμενο τουρνουά, η ομάδα παίζει καλύτερα και είμαστε αισιόδοξες ότι μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά η Μαριαλένα κι όταν την ρωτήσαμε «γιατί είναι μεγαλύτερη;» η απάντηση της ήταν αφοπλιστική: «Γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορούμε να πετύχουμε το κάτι πάραπάνω. Νιώθω ότι η ομάδα αυτή έχει μεγαλώσει αγωνιστικά, έχει μεγαλύτερη εμπειρία και μπορεί να τα καταφέρει».
Το ίδιο πράγμα με διαφορετικά λόγια είπε και η Πέννυ… «Είμαστε μια πλήρης ομάδα και προσωπικά θεωρώ ότι είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από την προηγούμενη φορά. Είμαι πραγματικά περήφανη για όλα τα κορίτσια, όχι μόνο για τις 14 που επέλεξε ο κόουτς να ταξιδέψουμε στη Βουλγαρία, αλλά και για όσες αθλήτριες συμμετείχαν στα διάφορα στάδια της προετοιμασίας γιατί η κάθε μία έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και βοήθησε την ομάδα. Πιστεύω κι εγώ ότι μπορούμε να πετύχουμε το βήμα παραπάνω. Είμαστε σε έναν πολύ απαιτητικό και δύσκολο όμιλο,. αλλά θα δείτε ότι κι εμείς μπορούμε να παίξουμε πολύ όμορφο βόλεϊ».
Αλλά για την ίδια η παρουσία της για πρώτη φορά σε μια τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κρύβει και κάποιες διαφορετικές προκλήσεις.
«Παρόλο που δεν είμαι και μικρή ηλικιακά (γέλια), συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν ακόμη κι άλλες προκλήσεις τις οποίες δεν έχω ζήσει στη βολεϊκή μου καριέρα. Σίγουρα λοιπόν μια από αυτές είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έχω μιλήσει με τα κορίτσια που ήταν στην προηγούμενη διοργάνωση κι η ατάκα που μου έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό ήταν ότι πηγαίνοντας στο Ευρωπαϊκό θα αγαπήσω ξανά το βόλεϊ. Κι ειλικρινά ανυπομονώ να το ζήσω από κοντά όλο αυτό…».
Αναλυτικά οι 14 αθλήτριες που επέλεξε ο Ναράνχο και οι συνεργάτες του:
Πασαδόροι: Στέλλα Χριστοδούλου, Όλγα Βεργίδου
Διαγώνια: Μάρθα Ανθούλη
Ακραίες: Ανθή Βασιλαντωνάκη, Όλγα Στράντζαλη (Η νταμπλούχος Πολωνίας, από τη Σκύδρα), Εύα Χαντάβα, Κωνσταντίνα Βλαχάκη, Σοφία Κοσμά
Κεντρικές: Κατερίνα Γιώτα, Τζίνα Λαμπρούση, Μελίνα Εμμανουηλίδου, Ιωάννα Πολυνοπούλου
Λίμπερο: Μαριαλένα Αρτακιανού, Πέννυ Ρόγκα.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κληρώθηκε στον B’ όμιλο και το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
20.30: Βουλγαρία-Ελλάδα
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
17.30: Ισπανία-Τσεχία
20.30: Γερμανία-Πολωνία
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021
17.30: Τσεχία-Γερμανία
20.30: Ελλάδα-Πολωνία
Σάββατο 21 Αυγούστου 2021
17.30: Τσεχία-Πολωνία
20.30: Βουλγαρία-Ισπανία
Κυριακή 22 Αυγούστου 2021
16.00: Ελλάδα-Ισπανία
19.00: Γερμανία-Βουλγαρία
Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021
17.30: Ελλάδα-Τσεχία
20.30: Πολωνία-Ισπανία
Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
17.30: Γερμανία-Ελλάδα
20.30: Βουλγαρία-Τσεχία
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
17.30: Ισπανία-Γερμανία
20.30: Βουλγαρία-Πολωνία
πρώτο θέμα